U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Eerder verschenen
afleveringenZie ook:

Out of control
Popcultuur aan het eind
van het millennium

Link fm
Muziek op Internet

 Ik wil weten wat er gebeurd is
Josephine Jasperse maakt Internet-monument voor haar verdronken zus

Hyperlinks uit een hamsterdoolhof
De Internet-experimenten van de New York Times

Ik kom een grote roze haai tegen, die een Engels jongetje van 14 blijkt te zijn
Driedimensionale werelden

Superworklurk kan snorkelend typen
Virtuele dubbellevens

Bloedbad Britannica


MARIE-JOSÉ KLAVER

Monster
Een monster uit het middeleeuwse Britannica
(Afbeelding: www.ultimaonline.com)
Het wemelt van de monsters en draken in het middeleeuwse Britannica. Ze verschuilen zich in grotten en vallen zo nu en dan een dappere ridder aan. De dichtbegroeide bossen zitten vol struikrovers die smeden en andere ambachtslieden van hun zuurverdiende geld beroven. Toch zijn de draken en de struikrovers niet de gevaarlijkste elementen in de virtuele wereld van Britannica. Het gevaarlijkst zijn de mensen die het spel spelen. Veel mensen die een personage creëren, kiezen niet voor een smid of een vriendelijk dier als een varken, maar voor een player killer.

Het grote aantal killers in Britannica maakt het leven gevaarlijk en opwindend. ,,It's more than a fantasy because it never ends'', luidt dan ook een advertentietekst voor Ultima Online. Je weet nooit hoe lang je overleeft. Als je vermoord wordt, kun je weer een nieuw personage aanmaken. Niet iedereen denkt er zo laconiek over. In de nieuwsgroep over Ultima Online heerst grote verontwaardiging over de player killers. Justin Klutka probeert de mensvriendelijke spelers te organiseren om een zelfverdedigingsgroep op te richten. De producent van het spel, Origin, heeft nu Gamemasters ingesteld, functionarissen die het geweld moeten tegen gaan.

Het spel Ultima wordt door duizenden mensen wereldwijd gespeeld. De middeleeuwse wereld Britannica vormt het decor voor een levendige driedimensionale wereld waar je je nooit hoeft te vervelen. Je kunt je schermwezen aankleden zoals je zelf wilt. Als je wilt kun je zelfs een dier zijn. Toen Britannica pas open was, waren er klachten dat er zoveel dieren waren dat het voor de menselijke karakters niet interessant meer was. Een ander opmerkelijk feit uit de nog jonge geschiedenis van de elektronische wereld is de opstand tegen de makers van het spel. Aanleiding voor de bestorming van het digitale huis van de ontwerpers van Britannica vormden de trage verbindingen en de hoge kosten (10 dollar per maand).

Ultima Online, cd-rom voor Windows 95, prijs 129,95 gulden, abonnement 10 dollar per maand.Website: www.ultimaonline.com.

NRC Webpagina's
21 juli 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998