U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Het hele jaar mooi weer

JEROEN VAN BERGEIJK
,,Het KNMI aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het niet of slechts ten dele uitkomen van de verstrekte verwachtingen', staat er in kleine lettertjes op de website van het KNMI (www.knmi.nl). Die waarschuwing lijkt overbodig: iedereen weet dat weersverwachtingen van nature onbetrouwbaar zijn. Of toch niet?

Bij het Amerikaanse bedrijf WeatherPlanner (www.weatherplanner.com) denken ze er anders over. Het is zonder twijfel de meest merkwaardige aan weervoorspellingen gewijde site op het web. Hun slogan luidt: `de beste manier om moeder natuur te verslaan'. Als we WeatherPlanner mogen geloven is zulks tegenwoordig `een fluitje van een cent'. De website beweert namelijk tot een jaar van te voren het weer te kunnen voorspellen. En alsof dat nog niet genoeg is, biedt het bedrijf ook nog een niet-goed-geld-terug garantie.

Het nut van weersverwachting 365 dagen per jaar laat zich raden. Stel je voor dat je je geen zorgen hoefde te maken over het weer tijdens je openluchtbruiloft in april of je kampeerweekje in de Ardennen. Stel je voor dat je er altijd zeker van kunt zijn dat er sneeuw ligt tijdens de skivakantie en dat je zeker weet dat het tuinfeest in september niet in het water valt.

Hoe het precies werkt, wil het bedrijf niet onthullen (het heeft iets te maken met `state-of-the-art computer technologie en unieke voorspellingsmodellen') maar dat het werkt, staat volgens WeatherPlanner vast. En niet alleen volgens het bedrijf, de weervoorspellingen worden op de website van harte aangeprezen door bekende Amerikaanse concerns als Walt Disney, Sears en K-Mart. Volgens WeatherPlanner vraagt slechts een enkeling zijn geld terug.

Nadat je bent ingelogd kun je voor US$14,95 een weervoorspelling voor bijvoorbeeld 5 januari 2000 kopen. Je kunt kiezen voor welke periode je een voorspelling wilt en voor welke locatie. Als je aan een vaste datum zit, kun je je ook over een geschikte plaats laten adviseren zodat je zeker bent van goed weer. De service is voorlopig alleen nog voor de Verenigde Staten en Canada voorhanden, maar binnenkort worden ook voorspellingen voor Europa aangeboden.

Alhoewel ook bijvoorbeeld het KNMI participeert in internationale experimenten met weersvoorspellingen op lange termijn, zijn de concrete weersverwachtingen van WeatherPlanner onder de meeste meteorologen nogal omstreden. Een jaar vooruit het weer voorspellen is extreem moeilijk, zo niet onmogelijk, is zo'n beetje de heersende opvatting. Vandaar dat alle andere weer-sites niet verder kijken dan hooguit tien dagen. Naast het vertrouwde en uitgebreide KNMI is er in Nederland natuurlijk Meteoconsult (www.meteocon.nl), dat aardigheidjes biedt als het versturen van weerberichten naar uw mobiele telefoon, maar niet in de buurt komt van de volledigheid van het KNMI.

Als u geinteresseerd bent in het weer buiten Nederland, kunt u niet buiten de sites van het Amerikaanse 24-uur televisiekanaal The Weather Channel (met het makkelijk te onthouden adres www.weather.com) en AccuWeather (www.accuweather.com). The Weather Channel biedt weersverwachtingen voor elke grote stad in de wereld, maar wil de surfer vooral behulpzaam zijn in zijn vrije tijd: vandaar aparte afdelingen over wandel-, strand-, ski- en zelfs tuinierweer. De site kan geheel gepersonaliseerd worden, zodat je in een oogwenk ziet wat de verwachtingen zijn voor je eigen woonplaats of die van een geemigreerde oom.

Natuurlijk zijn er ook waarschuwingen voor de inwoners van gebieden met extreem weer als orkanen, tornado's en sneeuwstormen.

AccuWeather daarentegen wil simpelweg zo compleet mogelijk zijn. ,,Het weer voor praktisch elke plek ter wereld', zo prijst deze site zichzelf aan. En dat is niks teveel gezegd: men voorspelt het weer van New York tot Nieuw Beerta, van Paramaribo tot Vladivostok. Goed, niet tot in het jaar 2000, maar wel betrouwbaar en gratis.

NRC Webpagina's
5 januari 1999

Archief:

Vechten als mieren op het web
(22 december 1998)

Samen op zoek naar wortels
(8 december 1998)

Allemaal vrienden overal
(29 november 1998)

'Naakt' achter de computer
(21 november 1998)

Te kijk voor de wereld
(10 november 1998)

God is altijd online
(5 november 1998)

Digitale vluchtweg
(29 oktober 1998)

Een web van zwervers
(28 oktober 1998)

Spannende veilingen
(13 oktober 1998)

Op zoek naar de betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1999