U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Interactief millenniumproject
,,Ik vind het helemaal te woepie'', zegt kunstenares Patty Harpenau over haar interactieve millenniumproject Shaping the Future by Sharing the Past. Sinds zondag is haar 'Schilderij van de Eeuw' te zien op het Net. Het werk bestaat uit 2000 paneeltjes, gekoppeld aan historische feiten zoals het overlijden van Doors-zanger Jim Morrison op zaterdag 3 juli 1971. Elk uur wordt een paneel onthuld, zodat de site bij elk bezoek anders oogt.
(www.2share.nl)
3 november 1998

Karin Bloemen
Karin Bloemen toert na twee seizoenen afwezigheid alweer enkele weken langs de theaters met haar nieuwe show Kameleon. Op de site van haar productiebureau 'La Bloemen Productions BV' is hiervan een speelschema te vinden, alsmede verschillende teksten van liedjes die ze er zingt. De site, die er, in tegenstelling tot het extravagante uiterlijk van 'La Bloemen' zelf, sober uitziet, biedt eveneens een biografie en discografie.
(www.labloemen.nl)
2 november 1998

E-mail uit New York
Artikelen schrijven voor publicatie op Internet is een vak apart geworden, dat met name in de Verenigde Staten veel beoefend wordt. Talloze beginnende - en ervaren - schrijvers publiceren uitstekende verhalen op het World Wide Web. In de column E-mail uit New York vertelt Jeroen van Bergeijk over het gilde van webschrijvers en het gebrek aan acceptatie door de literaire wereld en journalisten die voor de oude media werken.
(www.nrc.nl/W2/Lab/NY)
30 oktober 1998

Lancering Discovery
De multimedia uitgever InterVU verzorgt vanavond om 22.00 Nederlandse tijd samen met de National Space Society een live Webcast-uitzending op Internet van de spaceshuttle Discovery vanuit Cape Canaveral. Aan boord is de beroemde astronaut John Glenn (77). Op de informatieve site kan men vragen stellen aan John Glenn en een kijkje nemen in het astrounautenarchief.
(www.nss.org/askastro/Glenn/webcast.html) 29 oktober 1998

Europese Commissie 'live'
De Europese Commissie wil 'opener en transparanter' zijn. Vandaar dat afgevaardigden vanaf nu dagelijks live vanuit Brussel en Straatsburg op Internet te zien zijn. Ze komen er met het laatste nieuws en officiële verklaringen. Bovendien is te volgen hoe ze journalisten te woord staan. De uitzendingen, in het Engels en Frans, beginnen rond een uur of twaalf. Op de dagen dat de commissie in Straatsburg zetelt, één uur later.
(www.dds.nl/plein/europa)
28 oktober 1998

Horror Online
De griezelserie Buffy the Vampire Slayer gaat in Amerika haar derde seizoen in, aldus bericht Horror Online. Eindelijk duidelijkheid over de voorgeschiedenis van de arme vampierslachter Buffy. De site biedt zo'n 1200 recensies van griezelproducties, alsook interviews en een overzicht van de beste en slechtste monsters. Opvallend aanwezig: de Spice Girls. Hun film is volgens Horror Online 'niet geschikt voor kijkers van 1 tot 100'.
(www.horroronline.com)
27 oktober 1998

Europees volkslied
Na de Europese vlag en de komende Euro is een Europees volkslied onontbeerlijk, vond Rudy Bedacht. Hij componeerde een 1-minuut durend 'volkslied', dat door alle Europese landen gebruikt zou kunnen worden. Onlangs werd het lied overhandigd aan Europarlementariër Hedy d'Ancona, met het verzoek na te gaan of er bij de andere lidstaten interesse voor is. Sinds kort is het muziekstuk ook op Internet te beluisteren.
(http://listen.to/anthem.united.europe).
26 oktober 1998

Meer website-besprekingen.

Digitale vluchtweg

MARIE-JOSÉ KLAVER

Het onafhankelijke Belgradose radiostation B92, dat twee jaar geleden zijn toevlucht nam tot Internet nadat het door de Servische autoriteiten uit de lucht was gehaald, stelt verboden en opgedoekte media in de gelegenheid om via hun website nieuwsberichten uit te zenden.

Voor zolang het duurt, want onder de informatiewet die vorige week in werking trad is ook de toekomst van B92 allerminst zeker.

Op de site zijn nu in elk geval nog videofilms te zien van de sluitingen van enkele kranten. En via een Engelstalige mailinglijst bericht B92 twee keer per dag over de vervolgingen van journalisten en de situatie in Kosovo en Servië. ,,De gastuitzendingen worden opvallend vaak gestoord,'' vertelt Sonja Radenkovic, de webontwerper van B92, die op bezoek is in Amsterdam om onder andere de mogelijkheden van een webredactie in ballingschap te onderzoeken. ,,We zijn op alles voorbereid. Toen begin oktober bekend werd dat de NAVO Servië misschien zou aanvallen, hebben we midden in de nacht een backup gemaakt van onze Internetcomputers. Als de regering ons verbiedt, willen we via Internet gewoon nieuwsuitzendingen blijven maken.''

De meeste websites van B92 en de Association of Independent Electronic Media (ANEM) staan nu op een aparte computer bij de Nederlandse Internetaanbieder XS4ALL. Ook in de Verenigde Staten worden reservekopieën van B92 bewaard.

XS4ALL verzorgt sinds 1996 een deel van de Internetverkeer van B92. Het begon met een beveiligde e-mail verbinding voor de Servische provider Opennet, die Internettoegang voor journalisten en onafhankelijke media- organisaties biedt. Toen de Servische regering in december 1996 tijdelijk de zendvergunning van B92 introk, kon de radiozender de verbinding met XS4ALL gebruiken om via Internet in RealAudio uit te zenden. Volgens Maurice Wessling van XS4ALL heeft de verbinding met Amsterdam een ,,zeer sterke symbolische waarde.

Door de censuur via Internet te ontduiken kregen de gebeurtenissen ineens extra nieuwswaarde. En door die aandacht werd B92 weer minder kwetsbaar voor overheidsingrijpen.'' B92 is de afgelopen jaren uitgegroeid van een klein radiostation tot een medianetwerk dat via radio, televisie en Internet onafhankelijke nieuwsprogramma's en documentaires uitzendt en boeken en cd's uitgeeft. Het afgelopen jaar heeft B92 met XS4ALL en de BBC Worldservice verschillende faciliteiten opgezet om de zender minder kwetsbaar te maken voor censuur en fysiek ingrijpen door de regering.

Via Internet wil B92 nu ook de lokale ether bereiken. Het is de bedoeling het B92-signaal via het Net naar Londen te brengen en het daar op de satelliet te zetten. Plaatselijke stations in Servië kunnen het dan ontvangen en via de FM verder verspreiden en zo van B92 een landelijk station maken. Volgens Wessling is deze omweg nodig omdat B92 zelf geen vergunning krijgt om een satellietschotel op hun dak te zetten.

Of de plannen slagen, is onzeker. ,,Toen we twee jaar geleden begonnen met uitzenden via Internet, wist de regering niet wat ze overkwam'', zegt Sonja Radenkovic. ,,Ze hadden geen idee van de mogelijkheden. Inmiddels zijn de autoriteiten niet meer zo naïef en is er een reëel risico dat ze B92 verbieden.''

Drazen Pantic van Opennet is ervan overtuigd dat de Internetuitzendingen vanuit Belgrado onder alle omstandigheden gewoon kunnen doorgaan. Als de regering onze telefoonlijnen doorsnijdt, zenden we via satelliettelefoons uit, laat Pantic per e-mail weten. Volgens hem is Internet, gecombineerd met satelliettechnologie, zo krachtig dat het onmogelijk is de vrije pers in Servië het zwijgen op te leggen.

B92 op het web: www.b92.net en b92eng.opennet.org


Zie ook:
Onafhankelijke media in Servië komen in gevaar (10 oktober 1998)

Belgrado komt met 'totalitaire' mediawet (19 oktober 1998)

Servische mediawet brengt overtreders binnen 48 uur letterlijk tot de bedelstaf (29 oktober 1998)

Open brief aan president Milosevic van twee redacteuren van het verboden blad Evropljanin (29 oktober 1998)

NRC Webpagina's
4 november 1998

Archief:

Een web van zwervers
(28 oktober 1998)

Spannende veilingen
(13 oktober 1998)

Op zoek naar de betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) november 1998