U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Eerder verschenen
afleveringen



Zie ook:

Out of control
Popcultuur aan het eind
van het millennium

Link fm
Muziek op Internet

 Ik wil weten wat er gebeurd is
Josephine Jasperse maakt Internet-monument voor haar verdronken zus

Hyperlinks uit een hamsterdoolhof
De Internet-experimenten van de New York Times

Ik kom een grote roze haai tegen, die een Engels jongetje van 14 blijkt te zijn
Driedimensionale werelden

Superworklurk kan snorkelend typen
Virtuele dubbellevens

Digitaal toerisme

SANDRA KÜPFER
Een paar weken geleden haalde ik op deze plek met enige weemoedherinneringen op aan Amsterdamse nachten online. Hier in mijn nieuwe woonplaats, San Francisco, was de computer kapot, geen modem, geen web, niks. De url's die ik toen gaf bleken fout.

Rob Brezny
Rob Brezny, astroloog
(Foto: MetroActive)
Inmiddels doet alles het weer en begin ik me, terug onder de digerati, te ontwikkelen tot een soort online VVV voor San Francisco e.o. Zon-gedepriveerde Amsterdamse vrienden ontwrichten mijn mailpostbus met hun reisplannen, en ik klets via het scherm uren over de pro's en tegens van hotels qua omgeving, junk-bestendigheid en bereikbaarheid.

Ook daarom nog maar een keer wat toeristische adressen. Boulevards.com is de overkoepelende 'alternatieve' site die o.m. verwijzingen geeft naar verscheidene stadsgidsen. Ik kan Boulevards niet op zonder de geweldige Real Astrology-site van Rob Brezny te raadplegen voor mijn wekelijkse horoscoop. Een astroloog die je aanraadt om de Boeddha in een vlammend, zweterig liefdesspel met de Heilige Maagd Maria verwikkeld te visualiseren, die mag van mij wel dagelijks orakelen.

Brezny is een fenomeen. In de jaren zestig maakte hij deel uit van de Happy Pranksters, een dadastische kliek hippies. Zijn horoscopen houden nog altijd het midden tussen absurdistische kolder en schijnbaar oprecht beleefde mystiek, wat samen met een waarschijnlijk zeer gedegen astrologische achtergrond, een uiterst vrolijk makend wekelijks peppraatjeoplevert. In gedrukte vorm verschijnen ze trouwens in veel van de alternatieve meestal gratis 'weeklies' die je in elke behoorlijke Amerikaanse stad de weg wijzen in cultuur, uitgaansleven en lokale politiek.

Best of the bay
De best of the bay-verkiezingen zijn te vinden op
www.sfbg.com
(Foto: Bay Guardian )
Verreweg de beste van die bladen is de legendarische Bay Guardian van San Francisco. Helaas is de Guardian, zoals bijna al het alternatieve in Californi, op het geestdodende af politiek correct. Maar wat er op dat gebied aan intellect ontbreekt, wordt ruim gecompenseerd door de alomvattende, kritische verslaggeving over alles dat er in de stad op cultureel terrein gebeurt. Ook voor toeristen is de website (sfbg.com) erg de moeite waard, alleen al door het archief van de jaarlijkse best of the bay-verkiezingen, waar je alles kunt vinden, van de beste taco en de vetste hamburger, tot de geschikste plek om rond zeven uur 's ochtends nog dronken te worden. Het zure toontje moet je maar beschouwen als couleur locale.

Boulevards linkt je naar het nondescripte, door Microsoft gerunde SanFrancisco.com, met een paar nuttige gidsen die je brengen bij het uiterst spannend vormgegeven SFstation.com, een redelijk funky stads- en uitgaanssite, of naar de online-versie van de onvolprezen Rough Guide, verzorgd door Hotwired en een goede bron van algemene toeristische info (al lijkt de tekst sinds 1996 niet bijgewerkt).

Als 'thuis'-pagina heb ik intussen gekozen voor de meest volmaakte eenmans-plek die ik ooit zag op het web (zpub.com/sf). Zpub's ZSanFrancisco is de overkoepelende stads-site waar ik weken geleden al lyrisch op doelde. Dit titanenproject is niet de gebruikelijke vrijblijvende verzameling losse verwijzingen naar achterhaalde en vaak verdwenen pagina's, maar een droom van organisatie. Nieuws, media, autohandelaren, homorechten-organisaties, de sociale dienst, alles is via deze plek bereikbaar. En anders dan bijvoorbeeld de Amsterdamse Digitale Stad werkt zpub zonder subsidies.

Vrijwel alles is hier via het net te regelen maar iemand die alle bronnen en kanalen zo systematisch bijeen harkt, compleet met kritische referenties, is in mijn ogen bijna een heilige.

In je vriendenkring zul je excentriekelingen als Brezny of de ongetwijfeld tamelijk nerdy zpub-heilige misschien niet gauw hebben, maar via het scherm moet je het ze af en toe wel laten weten: you rule dudes.

NRC Webpagina's
23 juni 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998