U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Web kan Lewinsky-drukte aan

MARIE-JOSÉ KLAVER
Internet leent zich nog steeds veel beter voor tekst dan voor bewegend beeld. Toch won de uitzending van de opname van het vier uur durende verhoor van Bill Clinton door Kenneth Starrs grand jury het gisteren van de ongeveer 3.000 pagina's extra bewijsmateriaal van de speciale aanklager die tegelijkertijd werden vrijgegeven. Net als op televisie werd het verhoor op Internet direct na vrijgave integraal uitgezonden.

Tientallen sites, waaronder die van CNN, de New York Times en de zoekmachine Yahoo!, zonden de banden uit en stelden meteen daarna kopieën beschikbaar, die op elk gewenst moment opvraagbaar zijn. De rest van de juridische documenten verscheen pas veel later op Internet.

Ondanks de grote belangstelling voor de uitzendingen op en de zware belasting van video- en audiotransmissies voor de infrastructuur ging er weinig mis. Sites bleven in de lucht en ook het andere Internetverkeer liep geen vertraging op.

De kwaliteit van de live uitzending liet soms te wensen over. Door de grote drukte - veel sites telden tienduizenden simultane kijkers - werden de uitzendingen vaak onderbroken. De boodschap 'net congestion' verscheen regelmatig in beeld. Omdat zoveel sites het verhoor uitzonden, konden Webkijkers van de ene naar de andere surfen om niets te missen.

Meer nog dan bij de publicatie van het rapport van Starr was er gisteren sprake van een vermenging van media. Kranten als de New York Times en de Washington Post zonden de video op hun site uit en zoekmachines als Yahoo! en AltaVista gedroegen zich als 'news breaking media'.

De meeste Amerikaanse nieuwssites voelden zich verplicht om de surfers en kijkers te waarschuwen dat het verhoor seksueel getint taalgebruik bevat en voor sommige mensen wellicht aanstootgevend is. CNN verklaarde op de website het journalistiek verantwoord te vinden om het verhoor ondanks het seksuele karakter uit te zenden vanwege de constitutionele belangen die op het spel staan.

Op de site van MSNBC, een joint venture van Microsoft en de televisiemaatschappij NBC, werd een gecensureerde versie van het verhoor uitgezonden. De redactie heeft passages met expliciet seksueel taalgebruik uit de opname gesneden omdat zij die niet geschikt achtte voor jeugdige Internetgebruikers. Toen Clinton een aantal vragen over specifieke seksuele handelingen begon te beantwoorden, vertraagde MSNBC het beeld en werd het geluid weggedraaid.

Voor gebruikers van de browser Netscape, de concurrent van Microsoft, had MSNBC gisteren een extra drempel opgeworpen. Wie met Netscape de MSNBC-site bezocht om het verhoor te bekijken moest eerst een speciaal programma van Microsoft installeren, anders bleef de site ontoegankelijk.

De zoekmachines AltaVista en Yahoo! bieden evenals enkele nieuwssites doorzoekbare versies van Clintons getuigenis aan. Gebruikers kunnen aan de hand van trefwoorden passages uit de video opvragen. Bij AltaVista kunnen de gevonden fragmenten meteen aan vrienden en andere belangstellenden ge-emaild worden.

De Internetboekhandel Amazon.com bood zaterdag al de videotape met Clintons verhoor te koop aan voor $9,95. Voor de voorintekening was zeer veel belangstelling. Van de gedrukte versie van het Starr rapport heeft Amazon.com reeds een miljoen exemplaren verkocht.

Er is inmiddels ook een gesproken versie van het rapport op de markt. Het Internetbedrijf Broadcast.com heeft het laten inspreken. Belangstellenden kunnen het rapport (gratis) hoofdstuk voor hoofdstuk beluisteren of direct op de selectie van ,,controversiële'' passages afstemmen.

Op de website van NRC Handelsblad staat een overzicht van sites waar de opname van Clintons verhoor is op te vragen en de overige vrijgegeven documenten te vinden zijn.

NRC Webpagina's
29 september 1998

Archief:

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) september 1998