U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Eerder verschenen
afleveringenZie ook:

Out of control
Popcultuur aan het eind
van het millennium

Link fm
Muziek op Internet

 Ik wil weten wat er gebeurd is
Josephine Jasperse maakt Internet-monument voor haar verdronken zus

Hyperlinks uit een hamsterdoolhof
De Internet-experimenten van de New York Times

Ik kom een grote roze haai tegen, die een Engels jongetje van 14 blijkt te zijn
Driedimensionale werelden

Superworklurk kan snorkelend typen
Virtuele dubbellevens

Zonder Billy sterft het universum

MARIE-JOSÉ KLAVER
,,Bzzt...grdddz...oment of great triumph...ferrrt... ast the Milky Way will be..zzz...terly estroyed...buzzt...can stop us now. We will remake...biipp...galaxy in the name...zzzzt...of the Gannalech. Power to the race! Pow...rrp...to the Shikadi!...bizzp!''

Deze verontrustende buitenaardse geluiden hoort de achtjarige Billy Blaze, terwijl hij naar zijn favoriete science fiction serie kijkt.

Keen

Hij neemt de rol van zijn alter ego Commander Keen aan en besluit de aarde te verdedigen tegen de invasie van de aliens. Met zijn Nintendo joystick, zijn moeders stofzuiger en zijn broers helm trekt de wizzkid erop uit om de wereld te redden.

Billy's ouders zijn gelukkig de stad uit en de oppas is in slaap gevallen zodat hij ongestoord zijn gang kan gaan. In de schuur bouwt hij van oude soepblikken en plastic buizen een ruimteschip, de Bean-with-Bacon Megarocket.

Keen

Billy's eerste reis naar Mars veroorzaakt grote opschudding op aarde, waar ze niets weten van de samenzwering die de mensheid bedreigt. De NASA voelt zich gepasseerd omdat het een 8-jarig jongetje gelukt is op Mars te landen. Op de planeet bevrijdt Billy de vriendelijke Yorps van het juk van de agressieve Gargs.

Commander Keen is een van de leukste computerspelletjes die ooit gemaakt zijn. Al na een paar minuten heb je je volledig met Billy vereenzelvigd. Billy/Keen is de ideale held. Hij is jong en slim en wat voor het identificatieproces heel belangrijk is niet macho. Zijn belangrijkste wapen is de pogo-stick waarmee hij snel weg kan springen als er een monster aan komt. Perfect is hij ook niet. Hij kan niet voorkomen dat zijn babysitter door de aliens wordt opgegeten. Hij is blij dat hij zelf de aanval heeft overleefd. ,,The Universe dies without me!'' zingt hij.

Om de wereld voor de ondergang te behoeden trekt Billy er nacht na nacht op uit om als Commander Keen robots, giftige slakken, stuiterende ballen en andere monsters, die ons vanuit hyperspace willen aanvallen, te verslaan. In de schuur bouwt hij steeds nieuwe apparaten waarmee hij naar planeten reist die de NASA nog niet heeft ontdekt.

Gelukkig zijn na de eerste aflevering van Commander Keen nog niet alle gevaren bezworen. Tussen 1990 en 1992 heeft Apogee Software zes afleveringen van het spel uitgebracht, die stuk voor stuk heel knap zijn gemaakt.

Inmiddels wordt Keen helaas niet meer gemaakt en is ook de voorraad op. Commander Keen heeft zijn ouderlijk huis verlaten en zijn refugium in cyberspace gezocht. Daar wordt beter voor hem gezorgd dan bij Apogee. Het softwarebedrijf weigert de spelletjes opnieuw uit te brengen.

De meest complete homepage over Commander Keen is die van de Australiër Geoff Simms (www.users.fl.net.au/~simsy/keen/keen.htm). Simms geeft een zeer gedetailleerde beschrijving van de avonturen van Billy Blaze en stelt ook gratis te downloaden versies van de verschillende spellen beschikbaar.

NRC Webpagina's
28 april 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998