U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Interactief millenniumproject
,,Ik vind het helemaal te woepie'', zegt kunstenares Patty Harpenau over haar interactieve millenniumproject Shaping the Future by Sharing the Past. Sinds zondag is haar 'Schilderij van de Eeuw' te zien op het Net. Het werk bestaat uit 2000 paneeltjes, gekoppeld aan historische feiten zoals het overlijden van Doors-zanger Jim Morrison op zaterdag 3 juli 1971. Elk uur wordt een paneel onthuld, zodat de site bij elk bezoek anders oogt.
(www.2share.nl)
3 november 1998

Karin Bloemen
Karin Bloemen toert na twee seizoenen afwezigheid alweer enkele weken langs de theaters met haar nieuwe show Kameleon. Op de site van haar productiebureau 'La Bloemen Productions BV' is hiervan een speelschema te vinden, alsmede verschillende teksten van liedjes die ze er zingt. De site, die er, in tegenstelling tot het extravagante uiterlijk van 'La Bloemen' zelf, sober uitziet, biedt eveneens een biografie en discografie.
(www.labloemen.nl)
2 november 1998

E-mail uit New York
Artikelen schrijven voor publicatie op Internet is een vak apart geworden, dat met name in de Verenigde Staten veel beoefend wordt. Talloze beginnende - en ervaren - schrijvers publiceren uitstekende verhalen op het World Wide Web. In de column E-mail uit New York vertelt Jeroen van Bergeijk over het gilde van webschrijvers en het gebrek aan acceptatie door de literaire wereld en journalisten die voor de oude media werken.
(www.nrc.nl/W2/Lab/NY)
30 oktober 1998

Lancering Discovery
De multimedia uitgever InterVU verzorgt vanavond om 22.00 Nederlandse tijd samen met de National Space Society een live Webcast-uitzending op Internet van de spaceshuttle Discovery vanuit Cape Canaveral. Aan boord is de beroemde astronaut John Glenn (77). Op de informatieve site kan men vragen stellen aan John Glenn en een kijkje nemen in het astrounautenarchief.
(www.nss.org/askastro/Glenn/webcast.html) 29 oktober 1998

Europese Commissie 'live'
De Europese Commissie wil 'opener en transparanter' zijn. Vandaar dat afgevaardigden vanaf nu dagelijks live vanuit Brussel en Straatsburg op Internet te zien zijn. Ze komen er met het laatste nieuws en officiële verklaringen. Bovendien is te volgen hoe ze journalisten te woord staan. De uitzendingen, in het Engels en Frans, beginnen rond een uur of twaalf. Op de dagen dat de commissie in Straatsburg zetelt, één uur later.
(www.dds.nl/plein/europa)
28 oktober 1998

Horror Online
De griezelserie Buffy the Vampire Slayer gaat in Amerika haar derde seizoen in, aldus bericht Horror Online. Eindelijk duidelijkheid over de voorgeschiedenis van de arme vampierslachter Buffy. De site biedt zo'n 1200 recensies van griezelproducties, alsook interviews en een overzicht van de beste en slechtste monsters. Opvallend aanwezig: de Spice Girls. Hun film is volgens Horror Online 'niet geschikt voor kijkers van 1 tot 100'.
(www.horroronline.com)
27 oktober 1998

Europees volkslied
Na de Europese vlag en de komende Euro is een Europees volkslied onontbeerlijk, vond Rudy Bedacht. Hij componeerde een 1-minuut durend 'volkslied', dat door alle Europese landen gebruikt zou kunnen worden. Onlangs werd het lied overhandigd aan Europarlementariër Hedy d'Ancona, met het verzoek na te gaan of er bij de andere lidstaten interesse voor is. Sinds kort is het muziekstuk ook op Internet te beluisteren.
(http://listen.to/anthem.united.europe).
26 oktober 1998

Meer website-besprekingen.

Te kijk voor de wereld

JEROEN VAN BERGEIJK

Dit weekend heeft Alex van Es twee zakken Go Ahead Crinklins zoutjes en een blik Unox Tomatensoep verorberd, het Algemeen Dagblad gelezen en zijn poes verrast met Friskie Gourmet Kattevoer.

Indoor camera
'Indoor camera' op www.icepick.com
Hoe ik dat weet? Omdat de hele wereld via Internet kan zien wat er in de vuilnisbak van de 25-jarige systeembeheerder uit Apeldoorn ligt. Van Es heeft een streepjescode-scanner aangesloten op zijn website. Elke keer als hij iets weggooit, haalt Van Es de verpakking langs de scanner waarna informatie over het betreffende product onmiddellijk naar zijn homepage wordt gestuurd. Het resultaat: 's werelds eerste Internet vuilnisbak.

De Internet vuilnisbak is maar een van de vele onderdelen van het razend populaire Icepick.com (Ice is 'cool' en pick verwijst naar 'to the point', aldus verklaart Van Es de naam van zijn website).

Van Es woont in een heus Internethuis. Hij heeft ook zijn deurbel, koelkast, telefoon, toilet, radiowekker en maar liefst vijf videocamera's aan het web verbonden. Via Internet kun je zo allerlei wetenswaardigheden over het huiselijk leven van Van Es vergaren. Bijvoorbeeld dat er afgelopen zondag om 16.26 uur gedurende 0,4882813 seconde werd aangebeld, dat zijn koelkast sinds 12 juli 1272 maal is geopend en dat hij gisteren acht maal de wc heeft doorgetrokken.

Via de vijf webcamera's kun je zien waar in zijn woning Van Es zich bevindt. Meestal zit hij achter zijn computer. Zo nu en dan zien we hem een blik in de koelkast werpen. Ook houden de camera's in de gaten wie er voor de deur staat (de postbode) en wat er zoal op de Ugchelseweg in Apeldoorn passeert (auto's).

Een van Van Es' laatste aanvullingen op Icepick.com is de interactieve wekker. Elke dag mogen bezoekers van de site kiezen uit twintig liedjes die hij op zijn harde schijf heeft opgeslagen. De song met de meeste stemmen krijgt de eer Van Es te wekken.

Maar waarom dit alles? ,,Het is een uitdaging. Ik wil de grenzen onderzoeken van wat technisch mogelijk is. Elke keer als ik iets nieuws op het net aansluit, is het weer de vraag of dat gaat lukken'', vertelt Van Es. Maar hij zegt zijn site vooral te zijn begonnen uit nieuwsgierigheid. ,,Ik woon boven een kantoorpand en er werd vaak per ongeluk aangebeld. Ik wilde dat ook op mijn werk in de gaten houden.'' Deze nieuwsgierigheid, gekoppeld aan het feit dat zijn poes op het punt stond te bevallen, deed Van Es een eerste versie van zijn site ontwerpen waarbij de deurbel en wat camera's gekoppeld waren aan het Internet. Zodoende kon hij op afstand observeren wat er in zijn woning plaatsvond. In zijn privacy voelt Van Es zich zelden aangetast. Als er aanleiding toe is, dan sluit hij simpelweg de webcamera's even af.

Het meest verbazingwekkende van Van Es' site is misschien nog wel dat dagelijks honderden mensen vanuit de hele wereld een blik op zijn - niet bepaald opwindende - privéleven werpen. En natuurlijk krijgt hij commentaar op zijn leefgewoonten. ,,Je moet je pantoffels die daar liggen eens netjes opruimen'', meldt de een, terwijl een ander zich zorgen maakt over Van Es' eetgewoonten: er lijkt nooit groente- of fruitafval in zijn vuilnisbak te verdwijnen. Van Es verzekert op zijn website echter dat zulks wordt veroorzaakt doordat sommige producten geen streepjescode hebben. Ook krijgt hij commentaar dat hij zijn oude kranten bij het gewone afval stopt. En een enkeling informeert of Van Es vrijgezel is en of hij zijn bed niet aan het web kan koppelen.

(www.icepick.com)

NRC Webpagina's
10 november 1998

Archief:

God is altijd online
(5 november 1998)

Digitale vluchtweg
(29 oktober 1998)

Een web van zwervers
(28 oktober 1998)

Spannende veilingen
(13 oktober 1998)

Op zoek naar de betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) november 1998