U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Interactief millenniumproject
,,Ik vind het helemaal te woepie'', zegt kunstenares Patty Harpenau over haar interactieve millenniumproject Shaping the Future by Sharing the Past. Sinds zondag is haar 'Schilderij van de Eeuw' te zien op het Net. Het werk bestaat uit 2000 paneeltjes, gekoppeld aan historische feiten zoals het overlijden van Doors-zanger Jim Morrison op zaterdag 3 juli 1971. Elk uur wordt een paneel onthuld, zodat de site bij elk bezoek anders oogt.
(www.2share.nl)
3 november 1998

Karin Bloemen
Karin Bloemen toert na twee seizoenen afwezigheid alweer enkele weken langs de theaters met haar nieuwe show Kameleon. Op de site van haar productiebureau 'La Bloemen Productions BV' is hiervan een speelschema te vinden, alsmede verschillende teksten van liedjes die ze er zingt. De site, die er, in tegenstelling tot het extravagante uiterlijk van 'La Bloemen' zelf, sober uitziet, biedt eveneens een biografie en discografie.
(www.labloemen.nl)
2 november 1998

E-mail uit New York
Artikelen schrijven voor publicatie op Internet is een vak apart geworden, dat met name in de Verenigde Staten veel beoefend wordt. Talloze beginnende - en ervaren - schrijvers publiceren uitstekende verhalen op het World Wide Web. In de column E-mail uit New York vertelt Jeroen van Bergeijk over het gilde van webschrijvers en het gebrek aan acceptatie door de literaire wereld en journalisten die voor de oude media werken.
(www.nrc.nl/W2/Lab/NY)
30 oktober 1998

Lancering Discovery
De multimedia uitgever InterVU verzorgt vanavond om 22.00 Nederlandse tijd samen met de National Space Society een live Webcast-uitzending op Internet van de spaceshuttle Discovery vanuit Cape Canaveral. Aan boord is de beroemde astronaut John Glenn (77). Op de informatieve site kan men vragen stellen aan John Glenn en een kijkje nemen in het astrounautenarchief.
(www.nss.org/askastro/Glenn/webcast.html) 29 oktober 1998

Europese Commissie 'live'
De Europese Commissie wil 'opener en transparanter' zijn. Vandaar dat afgevaardigden vanaf nu dagelijks live vanuit Brussel en Straatsburg op Internet te zien zijn. Ze komen er met het laatste nieuws en officiële verklaringen. Bovendien is te volgen hoe ze journalisten te woord staan. De uitzendingen, in het Engels en Frans, beginnen rond een uur of twaalf. Op de dagen dat de commissie in Straatsburg zetelt, één uur later.
(www.dds.nl/plein/europa)
28 oktober 1998

Horror Online
De griezelserie Buffy the Vampire Slayer gaat in Amerika haar derde seizoen in, aldus bericht Horror Online. Eindelijk duidelijkheid over de voorgeschiedenis van de arme vampierslachter Buffy. De site biedt zo'n 1200 recensies van griezelproducties, alsook interviews en een overzicht van de beste en slechtste monsters. Opvallend aanwezig: de Spice Girls. Hun film is volgens Horror Online 'niet geschikt voor kijkers van 1 tot 100'.
(www.horroronline.com)
27 oktober 1998

Europees volkslied
Na de Europese vlag en de komende Euro is een Europees volkslied onontbeerlijk, vond Rudy Bedacht. Hij componeerde een 1-minuut durend 'volkslied', dat door alle Europese landen gebruikt zou kunnen worden. Onlangs werd het lied overhandigd aan Europarlementariër Hedy d'Ancona, met het verzoek na te gaan of er bij de andere lidstaten interesse voor is. Sinds kort is het muziekstuk ook op Internet te beluisteren.
(http://listen.to/anthem.united.europe).
26 oktober 1998

Meer website-besprekingen.

God is altijd online

LUKAS KEIJSER
Bij kloosters denk je niet meteen aan Internet. Het een heeft een wat ouderwets en stoffig imago, het ander een hypermodern. Toch zijn kloosterlingen goed op de hoogte van wat er op het World Wide Web gebeurt. Sterker nog: ze zijn met hun websites zeer aanwezig. Deze sites bieden virtuele rondleidingen, uitgebreide informatie over het kloosterleven, prachtige digitale foto's, videobeelden en kerkmuziek. Wie wil weten hoe een klooster er van binnen uitziet en wat er zich afspeelt, moet eens op 'cybervisite' gaan bij een kloosterwebsite.

Broeder URL
Sint Benedikt als boreder URL op www.christdesert.org
Tientallen, zo niet honderden kloosters hebben inmiddels een eigen website. Niet alleen Amerikaanse, ook Benedictijnen, Jezuieten, Dominicanen en Franciscanen uit Engeland, Nederland en Belgie leiden tegenwoordig een virtueel leven. De sites zijn soms verbluffend mooi, zoals die van het Engelse Benedictijnenklooster St. Michaels Abbey (www.farnboroughabbey.org). Hier kan via een filmpje, onder begeleiding van galmende klokken, een wandeling gemaakt worden door de abdij en 'gebladerd' worden door een boek dat achtergrondinformatie verschaft over de orde en de geschiedenis ervan.

Andere sites zijn minder bijzonder qua vormgeving, maar geven wel heel wat informatie over het kloosterleven. In de online agenda van een Amerikaans Benedictijnenklooster (www.procopius.org) valt te lezen dat de bewoners om zes uur 's ochtends beginnen met bidden, om daarna in stilte te ontbijten. De Fraters van Tilburg, die verspreid blijken te zitten over acht landen, melden op hun website (web.inter.NL.net/users/gbcmm) dat ze zich bezighouden met de opvang van mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. Een enkele keer stellen de monniken zich via hun site aan het grote publiek voor, zoals die van de Amerikaanse Saint John's Abbey (www.osb.org/osb/sja). Zo vertelt frater en 'whizzkid' Tom Gillespie dat hij van golf houdt en 'firemonk' is (brandweerman).

Engel uit onlineshop
Engel, te koop in onlineshop van 'Christdesert'
Niet zelden worden jongeren via de site opgeroepen om in het klooster in te treden. Er zijn er zelfs (www.procopius.org) met tips hoe je monnik kunt worden. Een eerste stap om uit te vinden of je monnik wilt worden, zo zeggen ze daar, is 'jezelf openen voor God door gebed en luisteren naar zijn antwoord'. Ook wordt reclame gemaakt voor kloosterwinkels en -producten. De Belgische Norbertijnenabdij Averbode (www.averbode-online.be/abdij) prijst op haar fraaie website cd's aan die in de abdijboekhandel verkrijgbaar zijn. Abdij Tongerlo (www.tongerlo.org) biedt likeur, zelfgemaakte wenskaarten en prenten aan. De kloostersites zijn opgezet, aldus Kris de Brabander van Abdij Tongerlo, om een nieuwe doelgroep te informeren die niet via de normale wegen (folders, tijdschriften) bereikt werd.

Een andere reden voor kloosterlingen om het web op te gaan, wordt genoemd op die mooie site van St. Michaels Abbey (www.farnboroughabbey.org): ,,Monniken hebben altijd van mooie kunst en het geschreven woord gehouden en monniken moeten vandaag de dag niet alleen op de hoogte zijn van moderne media, maar zouden voorop moeten lopen, zoals ze altijd hebben gedaan.' Ook Kris de Brabander van Abdij Tongerlo vindt dat kloosters niet aan het Internet mogen voorbijgaan, omdat ze anders ,,zouden kunnen evolueren tot een 'achterlijk' randfenomeen in deze maatschapij'.

Over de vraag waarvoor de kloostersites zeker niet bedoeld zijn, heeft De Brabander een uitgesproken mening. Biechten kan niet: ,,Daarvoor is steeds de bemiddeling nodig van een priester binnen een rituele context.' Ook bidden via Internet ziet hij niet zitten. ,,Immers, richt men zich in gebed niet tot God? En Die is steeds online zonder dat Hij daarvoor website, e-mail of chatprogramma nodig heeft.'

NRC Webpagina's
10 november 1998

Archief:

Digitale vluchtweg
(29 oktober 1998)

Een web van zwervers
(28 oktober 1998)

Spannende veilingen
(13 oktober 1998)

Op zoek naar de betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) november 1998