NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

NRC


Nieuws


ZONSVERDUISTERING
ECLIPS IN BEELD
ALLEEN IN SUPERLATIEVEN TE BESCHRIJVEN
NEDERLAND EN BELGIË
OMRINGENDE LANDEN
EUROPA
OOGGETUIGEN
HET WEER
WETENSCHAP
NATUUR
KIJKEN, FOTO'S, FILM
MYTHEN EN LEGENDEN
BIJBEL
REIZEN
BOEKEN
LINKS

Golf van klachten over ogen na eclips
De 'eclips-euforie' van deze week heeft plaatsgemaakt voor 'oogpsychose'. Ziekenhuizen en doktoren in veel landen waar de zonsverduistering te zien was, zijn gisteren en eergisteren overspoeld met telefoontjes en bezoekjes van mensen die vreesden schade aan de ogen te hebben opgelopen. In Nederland zijn vijf serieuze gevallen van oogletsel door de eclips bekend.

Wie zag wat van de zonsverduistering?
In heel Europa hebben gisteren miljoenen mensen naar de zonsverduistering gekeken. Het zicht was niet overal even goed.

Nooit leek de zon zo levend, zo woest
Ook onverstoorbare Hongaren raakten in de ban van de eclips. "Dit was voor mij het hoogtepunt van de eeuw."

Een gegarandeerd wolkenloze eclips
Degenen die zeker wilden zijn van een onbewolkte zonsverduistering boekten een stoel voor de speciale eclipsvlucht vanaf Eindhoven.

Eclips
THE TIMES: [...]Voor bijna iedereen in Groot-Brittannië ontnamen wolken het zicht op de meest magische momenten: de oogverblindende ring van licht die bekend staat als de parels van Baily, het witte schijnsel van de corona, het schitteren van planeten rond het middaguur. Maar misschien moeten degenen die zich het meest opwinden over het wolkendek van gisteren nog maar eens denken aan de ongelukkige Thomas Edison. Deze uitvinder van de gloeilamp verschanste zich in 1878 in een kippenhok om de eclips waar te kunnen nemen. De kippen die dachten dat het nacht was geworden, vlogen massaal over hem heen.

Hype?
DAG NA DAG, jaar na jaar, eeuw na eeuw - miljarden jaren al zwiept de maanschaduw door ons zonnestelsel. Een donkere cirkel, die meestal in het niets valt. Maar gisteren, precies op het voorspelde tijdstip, vloog de maanschaduw over een planeet: de Aarde.

Razendsnel viel de nacht over bewolkt Cornwall
De eclipsbrillen die iedereen had gekocht, bleken overbodig in Cornwall. Razendsnel viel de nacht, onder een bewolkte hemel.

150 miljoen kijkers naar zonne- eclips
Naar schatting 150 miljoen mensen hebben zich vandaag verzameld in de honderd kilometer brede strook door Europa waar de zon vanaf tien over twaalf vanmorgen totaal verduisterd zou zijn.

'Waar is de maan?'
Al een uur voor de verduistering staat een grote menigte in het centrum van Leiden. Ze kijken niet naar boven, maar naar een voetgangersbruggetje verderop. Daaraan bungelt een scherm van twee meter bij anderhalf. De zon is alleen amper te zien. Als er heel af en toe een klein sikkeltje verschijnt, klinkt er gejuich.

Zonnedans brengt zon tevoorschijn
Ook in Noord-Frankrijk was het bewolkt. Maar precies op het goede moment kwam er een gat in de bewolking en was de corona rond de zon te zien.

Bommen op Irak onverminderd ondanks eclips
Amerikaanse en Britse vliegtuigen hebben gisteren een christelijk klooster in Noord-Irak gebombardeerd waar astronomen een kamp inrichtten om de zonsverduistering te volgen. Volgens een Iraaks persbureau is een nog onbekend aantal mensen omgekomen en gewond geraakt. De Britten en de Amerikanen voeren hun patrouillevluchten onverminderd uit boven de nofly-zones, hebben ze laten weten, ondanks de pogingen van wetenschappers om de eclips te zien. (Reuters)

Nuchterheid overheerst
Spiritueel Nederland laat het afweten tijdens de zonsverduistering. " Misschien zijn we te nuchter, misschien zijn we op vakantie."

'Wiggle your hips and think of the eclipse'
Nog één dag te gaan tot de zonsverduistering en geen mens die niet met het grootste gemak de term 'totaliteitszone' in de mond neemt. Wie in Londen woont krijgt maar 95 procent verduistering toebedeeld, wie in Yorkshire leeft maar 70 procent.

In bomvol Reims moeten veel gasten wildkamperen
Reims verwacht morgen een half miljoen bezoekers om de zonsverduistering mee te maken. Onder die grote schare bevindt zich ook de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman. Om 12.26 uur precies zal zij zingend de zon verwelkomen op het plein voor de beroemde kathedraal.

De duisternis van bijgeloof voorbij
De populaire Turkse ochtendkrant Sabah huurde zes hooggeleerde heren van de universiteit van Istanbul in om haar lezers het hoe en waarom van de zonsverduistering uit te leggen. Hun dertig pagina's tellende boekje zou een glimlach op het gezicht van Isaac Newton hebben getoverd. Het staat vol met wiskundige formules en foto's van moderne astronomische apparaten. Gekoketteer met frivole new-age-filosofieën is de heren geheel vreemd: Turkije is immers een modern land, dat ferm gelooft in het stralende licht van de wetenschap en de duisternis van het bijgeloof verre achter zich heeft gelaten.

Slachtoffers
De zonsverduistering heeft haar eerste twee slachtoffers geëist. In het Colombiaanse dorpje Cali heeft gisteren een veertigjarige man zichzelf en zijn vrouw met een pistool om het leven gebracht "om het einde van de wereld dat woensdag aanstaande is, voor te zijn", aldus een briefje dat op zijn lichaam werd gevonden. De eclips zal morgen in Colombia niet zichtbaar zijn, maar is wel onderwerp van uitgebreide berichtgeving in dit Zuidamerikaanse land. (AFP)

Eclipsjager en gek van het weer
Als echte eclipsjager zit hij - natuurlijk - al dagen in Frankrijk te wachten op de zonsverduistering van komende woensdag. Harry Otten, directeur van Meteo Consult, is een gedreven en enthousiaste na´eveling. "Hij heeft de meteorologie minder navelstaarderig gemaakt"

Nog geen 'eclipsomanie' in Cornwall
Het Britse Cornwall houdt de adem in: wordt de eclips van komende woensdag een uniek milleniumgebeuren of een heel dure flop?

Vraag naar eclipsbrillen schromelijk onderschat
Het ministerie van Volksgezondheid maant alleen naar de deels verduisterde zon te kijken door een eclipsbrilletje. Maar wie er nog een kan bemachtigen heeft geluk.

'Na woensdag is het allemaal voorbij'
Er is veel te doen rond de zonsverduistering van volgende week, maar een mediahype is het niet, meent hype-deskundige Vasterman. Zodra de zon terug is, is de drukte voorbij.

Flitsen overbodig
Elk fototoestel is goed genoeg om de totale zonsverduistering mee te fotograferen. Een foto van de gedeeltelijk verduisterde zon vereist echter - om een camerabinnenbrand te voorkomen - een speciaal filter dat slechts een fractie van de overdonderende hoeveelheid zonlicht doorlaat.

Op weg naar twee minuten duisternis
Over een week gaan miljoenen mensen naar de 'totaliteitszone', een strook over Europa waar de zon ongeveer twee minuten volledig verduisterd zal zijn.

Zonsverduistering wordt waargenomen met gravimeter
Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaan de zonsverduistering van 11 augustus op een heel ongebruikelijke manier 'waarnemen'. Zij zullen dat doen met behulp van een ultragevoelige gravimeter die staat opgesteld in het Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama.

NRC Webpagina's
13 augustus 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999