NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

NRC


Nieuws


ZONSVERDUISTERING
ECLIPS IN BEELD
ALLEEN IN SUPERLATIEVEN TE BESCHRIJVEN
NEDERLAND EN BELGIË
OMRINGENDE LANDEN
EUROPA
OOGGETUIGEN
HET WEER
WETENSCHAP
NATUUR
KIJKEN, FOTO'S, FILM
MYTHEN EN LEGENDEN
BIJBEL
REIZEN
BOEKEN
LINKS

Slachtoffers


De zonsverduistering heeft haar eerste twee slachtoffers geëist. In het Colombiaanse dorpje Cali heeft gisteren een veertigjarige man zichzelf en zijn vrouw met een pistool om het leven gebracht "om het einde van de wereld dat woensdag aanstaande is, voor te zijn", aldus een briefje dat op zijn lichaam werd gevonden. De eclips zal morgen in Colombia niet zichtbaar zijn, maar is wel onderwerp van uitgebreide berichtgeving in dit Zuidamerikaanse land. (AFP)

Dracula

De zonsverduistering die zich in Roemenië voor de volle honderd procent zal openbaren, heeft tv-stations in dat land ertoe gebracht meer Dracula-films uit te zenden. Volgens één van de vele bijgeloven die vooral op het platteland circuleren, zal Vlad Tepes, alias Vlad de Spieser, alias Drakula, prins van Transsylvanië, tijdens de donkerte van de eclips extra actief zijn. Het bloed van zijn slachtoffers vloeit woensdag door Roemenië's rivieren, zo vertellen boeren elkaar. Om dit te voorkomen en kwade geesten te verdrijven, luiden morgen in veel Roemeense dorpen de kerkklokken. Tenminste één verloofd paar acht dit onvoldoende. Zij hebben hun huwelijkssluiting te elfder ure uitgesteld. (AP)

Vrije dag

Diverse regeringen, zoals in Nepal, India en die van de nieuwe Palestijnse staat, hebben hun ambtenaren een dag vrijaf gegeven om de zonsverduistering te kunnen volgen. De Palestijnen bestuurders hebben hun nieuw verworven gezag gebruikt om de noodtoestand af te kondigen in ziekenhuizen en daarmee artsen en verpleegsters in de hoogste staat van paraatheid te brengen. Verder hebben de Palestijnse autoriteiten, net als andere Arabische regeringen zoals die van de Emiraten, hun inwoners gevraagd de eclips via de tv te volgen, omdat elke andere methode te gevaarlijk voor de ogen zou zijn. In Syrië is scholieren verboden tijdens de eclips buiten te zijn. (AFP)

Gebed

Het ministerie van religieuze zaken van Algerije heeft de moslims gevraagd de tijd van de eclips in de moskee door te brengen, en tot Allah te bidden "onze Schepper en beschermer". De oproep heeft, behalve een religieus, ook een praktisch doel: in heel Algerije is geen eclips- bril te krijgen. Binnenblijven is daarom veiliger, hoewel de zonsverduistering boven dit Noordafrikaanse land slechts gedeeltelijk is. (AFP)

Mir

De couturier Paco Rabanne heeft voorspeld dat morgen Parijs en andere Franse plaatsen getroffen zullen worden door delen van het Russische ruimtestation Mir dat naar de aarde terugkeert. Sommige delen van de stad van het licht zullen lijken op Hiroshima na de atoombom, aldus Rananne, die zegt in zijn beschouwingen over de eclips geïnspireerd te worden door de middeleeuwse ziener Nostradamus. 'Ha, ha', was de reactie in Bretagne, dat volgens Rabanne ook op de nominatie staat als landingsplaats van delen van Mir. Inwoners van Bretagne willen morgen een ludieke demonstratie 'tegen modern bijgeloof' houden voor het huis van de modeontwerper in Parijs, en Rabanne een 'overlevings-aperitief' aanbieden. Het geheel is gepland voor 12.23 uur, een minuut na de voorspelde vernietiging. Als die uitblijft, krijgt Parijs een gelukstelegram. (AFP)

Dierentuin

De dierentuin van Frankfurt heeft bezoekers op woensdag gevraagd goed op te letten hoe haar 5.000 dieren op de eclips reageren. De directie wil vooral weten of vogels tijdens de verduistering terugvliegen naar hun nesten, en vleermuizen actief worden. De dierentuin heeft te weinig personeel om al deze mogelijke gedragswijzigingen zelf te registreren. (AP)

NRC Webpagina's
10 augustus 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999