NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

NRC


Nieuws


ZONSVERDUISTERING
ECLIPS IN BEELD
ALLEEN IN SUPERLATIEVEN TE BESCHRIJVEN
NEDERLAND EN BELGIË
OMRINGENDE LANDEN
EUROPA
OOGGETUIGEN
HET WEER
WETENSCHAP
NATUUR
KIJKEN, FOTO'S, FILM
MYTHEN EN LEGENDEN
BIJBEL
REIZEN
BOEKEN
LINKS

Zonsverduistering wordt waargenomen met gravimeter

George Beekman
Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaan de zonsverduistering van 11 augustus op een heel ongebruikelijke manier 'waarnemen'. Zij zullen dat doen met behulp van een ultragevoelige gravimeter die staat opgesteld in het Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama.

Hoewel de zonsverduistering daar niet te zien is (omdat de zon onder de horizon staat), hopen de onderzoekers het verschijnsel te kunnen verklaren dat vijftig jaar geleden voor het eerst werd opgemerkt: een verandering in de sterkte van de zwaartekracht rond de tijd van een totale zonsverduistering.

De Franse onderzoeker Maurice Allais maakte in 1959 in het tijdschrift Aero/Space Engineering bekend tijdens twee totale eclipsen een afwijking hebben gevonden in de beweging van een Foucault-slinger: een slinger die in één vlak slingert en waar de aarde dus onderdoor draait. Allais gebruikte zo'n slinger om naar een mogelijk verband tussen zwaartekracht en magnetisme te zoeken. Hij vond dat niet, maar tijdens totale zonsverduisteringen in 1954 en 1959 mat hij wel een afwijking in de beweging van de slinger. Die kon volgens hem niet het gevolg zijn van een invloed uit de omgeving, maar zou ook niet kunnen worden verklaard met de bekende theorie van de zwaartekracht. Die zou dus moeten worden aangepast.

De metingen van Allais werden vrijwel geheel genegeerd en dat was niet zo vreemd omdat Allais geen fysicus was maar econoom. Zijn meetresultaat was bovendien 'verdacht' omdat in die tijd vele onderzoekers met alternatieve gravitatie-theorieën begonnen te komen: variaties op die van Einstein. In 1971 maakte de Amerikaan Erwin Saxl, hoofd van een onderneming die precisie-instrumenten maakte, echter in Physical Review D bekend een verstoring te hebben gevonden tijdens de totale zonsverduistering van 1970. En zes jaar eerder al had hij iets vreemds gevonden tijdens een eclips van de maan. Beide keren had Saxl gebruik gemaakt van een torsieslinger en ook hij concludeerde dat de gravitatietheorie van Einstein aanpassing behoefde.

De onderzoekers van het Marshall Space Flight Center denken dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Allais of Saxl iets van fundamenteel belang hebben gevonden. Het zal waarschijnlijk toch een effect in de meetopstelling zijn geweest. Om echter aan alle speculaties een einde te kunnen maken, zullen zij de komende weken met een gravimeter de zwaartekracht extra nauwlettend in de gaten houden. De werking van hun instrument berust op de elektrisch gemeten verandering van een veer waaraan een gewichtje hangt. Hun metingen worden vergeleken met die van een ander instrument in Denver, 2500 kilometer westwaarts. Als Allais en Saxl inderdaad een verandering in de zwaartekracht zouden hebben gemeten, zou die duizend maal zo groot moeten zijn geweest als de meetnauwkeurigheid van hun gravimeter. Die meet de sterkte van de zwaartekracht met een nauwkeurigheid van 1 op 10 miljard en kan zelfs de beweging van een auto buiten het gebouw signaleren.

NRC Webpagina's
24 juli 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999