NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

NRC


Nieuws


ZONSVERDUISTERING
ECLIPS IN BEELD
ALLEEN IN SUPERLATIEVEN TE BESCHRIJVEN
NEDERLAND EN BELGIË
OMRINGENDE LANDEN
EUROPA
OOGGETUIGEN
HET WEER
WETENSCHAP
NATUUR
KIJKEN, FOTO'S, FILM
MYTHEN EN LEGENDEN
BIJBEL
REIZEN
BOEKEN
LINKS

Europa

Voor, tijdens en na de zonsverduistering op 11 augustus vinden er in diverse Europese landen feestelijke activiteiten plaats. Een overzicht van de hoogtepunten:

België
In België is de zonsverduistering het langst te zien in Torgny, in het zuidelijkste puntje van Wallonië. Er wordt een feest georganiseerd bij het oude kasteel, op de heuvel van Montquintin. Er wordt uitleg over de zonsverduistering gegeven, er is een telescoop, muziek en eten. Informatie: 00 32 63 57 83 81.

In Virton, zo'n 12 kilometer boven Torny, is vanaf 11 augustus een tentoonstelling te zien van zelfgemaakte zonnewijzers. ‘s Avonds is er ‘de nacht van de magie', met op zes podia in de stad voorstellingen en om 11 uur op de grote markt een ‘son et lumiere'-schouwspel. Informatie: 00 32 63 57 06 90.

Luxemburg
In Luxemburg-stad wordt de zonsverduistering omlijst met een speciaal programma op het Plateau du St. Esprit. Het fenomeen zal er worden toegelicht, er worden thematische korte films vertoond, de zonsverduistering wordt gefilmd en geprojecteerd en er worden beschermende brilletjes uitgedeeld. Informatie: 00 35 222 28 09.

Frankrijk
In Metz staan speciale straatfeesten op het programma en speelt een filharmonisch orkest een muziekstuk met als thema ‘de sterren'. Het dierenpark Sainte Croix organiseert animaties rondom het het dierengedrag tijdens de zonsverduistering. In Dabo, Bitche, Forbach, Amnéville en Malbrouck worden observatiepunten ingericht. Middeleeuwse feesten en maaltijden, straattheater en manifestaties moeten het natuurverschijnsel in Malbrouck luister bijzetten.Informatie: 09 00 112 23 32.

Duitsland
Het Olypiapark in München staat geheel in het teken van de eclips. Het traditionele Sommerfest heeft als thema ‘de zonsverduistering' meegekregen. Met muziek, dans, astronomische informatie en een ‘zonnediner'. Informatie: 00 49 89 30 67 24 14.

Ook in Stuttgart wordt volop feest gevierd.Op het programma staan onder meer een house party en een openluchtconcert. Honderd telescopen in de buurt van het planetarium moeten het zicht op de eclips verbeteren. Informatie: 00 49 71 12 22 82 46.

Oostenrijk
In Salzburg voert het Catalonische toneelgezelschap La Fura dels Baus een straatproductie op. Aan de oevers van de Trumer Seen is een groot feest met culinaire hoogstandjes, muziek en zeilregatta. Sportievelingen kunnen de ruim 1.600 meter hoge Schlenkenberg beklimmen; op het topje van de berg wordt vervolgens met alpenhorens afscheid genomen van de zon. Informatie: 00 49 31 62 17 60 80.

Groot-Brittanië
De politie van Cornwall zegt miljoenen toeristen te verwachten: de gewone vakantiegangers die rond deze tijd in de zonnige zuidwesthoek van Engeland vertoeven plus hordes verduisteringsgangers. Via Internet is een reeks passende accommadaties te boeken: www.eclipse99.net en www.connexions.co.uk/eclipse-accommodation. Van een melkboerderij op de hartlijn van de eclips, tot een hotel waar de zon langs de kathedraal trekt en een lange reeks cottages met uitzicht op oceaan en heuvels. Wie meer ziet in een diskjockey en drank kan via www.totality.co.uk uitzoeken waar hij de eclips party'end wil doorbrengen.

Hongarije
In Szekesfehervar wordt een groot volksfestival gehouden met kunst, dans en Hongaarse spijzen. In Szombathely staan ‘astronomische shows' en een rockconcert op het programma. Aan het Balatonmeer zal een orkest een muziekstuk spelen waarvan de apotheose samenvalt met de volledige zonsverduistering.Informatie: 00 36 1 203 80 24.

Roemenië
De Italiaanse tenor Luciano Pavarotti zal de zonsverduistering in Roemenië muzikaal begeleiden. Hij geeft een openluchtconcert voor het parlementsgebouw in Boekarest. Informatie: (020) 623 90 44.

NRC Webpagina's
20 mei 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999