NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

NRC


Nieuws


ZONSVERDUISTERING
ECLIPS IN BEELD
ALLEEN IN SUPERLATIEVEN TE BESCHRIJVEN
NEDERLAND EN BELGIË
OMRINGENDE LANDEN
EUROPA
OOGGETUIGEN
HET WEER
WETENSCHAP
NATUUR
KIJKEN, FOTO'S, FILM
MYTHEN EN LEGENDEN
BIJBEL
REIZEN
BOEKEN
LINKS

Bommen op Irak onverminderd ondanks eclips


BAGDAD, 11 AUG. Amerikaanse en Britse vliegtuigen hebben gisteren een christelijk klooster in Noord-Irak gebombardeerd waar astronomen een kamp inrichtten om de zonsverduistering te volgen. Volgens een Iraaks persbureau is een nog onbekend aantal mensen omgekomen en gewond geraakt. De Britten en de Amerikanen voeren hun patrouillevluchten onverminderd uit boven de nofly-zones, hebben ze laten weten, ondanks de pogingen van wetenschappers om de eclips te zien. (Reuters)

'Vallende ster Milosevic'

BELGRADO, 11 AUG. Servische studenten hebben gisteren een grote telescoop opgesteld in het centrum van Belgrado zodat men de 'vallende ster president Milosevic' kon bezichtigen. De studenten, die met ludieke acties Milosevic willen aansporen om af te treden, deelden ook pamfletten uit die de ster 'Slobitea' beschreven. 'De finale val van de Slobitea wordt verwacht voor het jaar 2000, hoewel het moeilijk is om de precieze locatie te voorspellen omdat Slobitea een nogal chaotisch pad volgt', aldus het pamflet. Door de telescoop konden passanten het hoofd van Milosevic omlaag zien duiken.

143 seconden in Boekarest

BOEKAREST, 11 AUG. NASA-deskundigen zijn naar Boekarest gereisd omdat de zonsverduistering daar vandaag het langst te zien zou zijn. Zij willen profiteren van de 2 minuten en 23 seconden dat de corona van de zon te zien is. Boekarest is de enige hoofdstad waar de eclips helemaal zichtbaar is. Roemeense piloten in een Russische MiG-29 zullen de zonsverduistering zes minuten lang volgen. (Reuters)

Zandloper in Parijs tot 2001

PARIJS, 11 AUG. De Franse kunstenaar Jean-Bernard Metais heeft een reusachtige zandloper opgesteld in de Jardin des Plantes in Parijs, die loopt tot de eerste zonsverduistering in het volgende millennium. Die eclips vindt plaats op 21 juni in 2001 in Angola. Metais heeft 40 ton zand gestort in de bovenste verdieping van een installatie in het park. Hij heeft tijdens de zonsverduistering vandaag de eerste van 150 kleine stoppen eruit getrokken. Hij zal de komende twee jaar het zand drie keer aanvullen. (Reuters)

'Kapitalisme is na eclips ten einde'

SOFIA, 11 AUG. Communisten in Bulgarije zouden vandaag demonstreren tijdens de zonsverduistering omdat zij die beschouwen als een signaal dat het kapitalisme is ingestort. Volgens de leider van de communisten, Vladimir Spasov, zal het licht na de duisternis van de eclips het communisme nieuw leven inblazen. (Reuters)

Vreemde vogels

CANDOR, 11 AUG. In het Franse bos Candor hebben twintig mensen in een tent boven in een boom geslapen om te kijken hoe vogels de eclips ervaren. Dit meldt de International Herald Tribune.

NRC Webpagina's
11 augustus 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999