U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links


Nieuws

Departement op drift
1 MEI. Onzekerheid en verwarring. Dat trof minister Sorgdrager volgens twee hoogleraren aan toen zij in 1994 aantrad op het departement van Justitie. De onzekerheid betrof de bijzondere opsporingsmethoden die, zij het verlaat, minister Hirsch Ballin tot aftreden hadden gedwongen en tot een parlementaire enquête zouden leiden.

Aanblijven van Sorgdrager onzeker
1 MEI. Minister Sorgdrager uit openlijk scherpe kritiek op haar ambtenaren. De politiek is ongelukkig, maar wacht met maatregelen.

Na kritiek op ambtenaren; Kok roept Sorgdrager op het matje
1 MEI. Premier Kok wil zo snel mogelijk na de verkiezingen in een gesprek met minister Sorgdrager (Justitie) opheldering krijgen over haar uitspraken in deze krant dat ambtenaren van haar eigen ministerie hebben geprobeerd haar ,,kapot te maken''.

Coalitie: interview onaanvaardbaar; 'Sorgdrager maakt zich onmogelijk'
30 APR. D66-minister Sorgdrager (Justitie) is in problemen geraakt na haar kritiek op de ambtelijke top van het departement. Coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij CDA noemen die uitspraken ,,onaanvaardbaar''.

Staf op Justitie 'wilde minister kapotmaken'
29 APR. Ambtenaren van het ministerie van Justitie hebben de afgelopen vier jaar regelmatig informatie doorgespeeld naar de media om hun minister kapot te maken. Minister Sorgdrager (Justitie) zegt dit vandaag in een vraaggesprek in deze krant.

'Ik deug eigenlijk niet voor de politiek'; Winnie Sorgdrager over haar ministerschap
29 APR. Het aflopende ministerschap van Winnie Sorgdrager was omgeven door incidenten. Ze waren een harde kennismaking van een procureur-generaal met de politiek.

Werkwijze 'super- pg' mede oorzaak van conflict OM
25 APR. De crisis tussen het ministerie van justitie en het openbaar ministerie is het gevolg van langdurig opgelopen spanningen tussen minister Sorgdrager en 'super-pg' A. Docters van Leeuwen, die als gevolg van de crisis werd ontslagen.

Sorgdrager bewust fout ingelicht over Lancée
20 MRT. De plaatsvervangend hoofdofficier in Groningen M. Van Capelle heeft minister Sorgdrager (Justitie) vorig jaar bewust fout voorgelicht in de zaak-Lancée.

Politica in 'een zaak voor herenmode'
20 MRT. Het thema 'vrouwen in de politiek' ligt gevoelig bij vrouwen, bleek gisteren bij een debat in Utrecht. ,,Als je niet uitkijkt wordt het een discussie over zieligheid.'' Minister Sorgdrager van Justitie doet er volgens haar woordvoerder alles aan om van haar 'meisjesimago' af te komen.

Hoofdofficier laakt minister over ontslag Docters
18 MRT. Minister van justitie Sorgdrager heeft onzorgvuldig gehandeld bij het ontslag van super-procureur-generaal A. Docters van Leeuwen. Dit zegt de voorzitter van de club van hoofdofficieren van justitie, S. van Gend, in een gesprek met het huisorgaan Opportuun van het openbaar ministerie, dat vandaag is verschenen.

Geen college van rechters-generaal
12 MRT. Volgens prof.dr. A.W. Koers is de onafhankelijkheid van de rechter geen doel van de rechtspraak maar middel tot '(maatschappelijke) kwaliteit van de rechtspraak'.

Rector rechtersschool: 'Politiek ondermijnt gezag rechters'
07 MRT. Rechters moeten zich grote zorgen maken over het ontslag van super-PG Docters van Leeuwen, meent de rector van de school die magistraten opleidt, J. Verburg.

Onafhankelijke rechter is geen doel
03 MRT. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wordt aangetast door de voorstellen van de commissie-Leemhuis ter herziening van de rechterlijke organisatie, schreef P. Ingelse vorige maand op de opiniepagina. A.W. Koers meent daarentegen dat de nieuwe voorstellen nu juist een structuur bieden voor een effectieve aanpak van de problemen waarmee de rechterlijke macht kampt.

Externe adviseurs zijn groot gevaar voor de overheid
03 MRT. Ik vind dat de combinatie niet kan en dat de opdracht niet had moeten worden gegeven'', zei minister Sorgdrager van Justitie medio januari in de Tweede Kamer. De combinatie was het betaalde adviseurschap van de procureur-generaal te Leeuwarden, mr. Steenhuis bij Bakkenist Management Consultants, de opdracht het onderzoek van dat bureau naar de samenwerking tussen politie en openbaar ministerie in Groningen.

'Ontslag Docters stond al snel vast'
21 FEBR. Premier Kok heeft gisteren verklaard dat voor het kabinet al daags na de geruchtmakende vergadering van 22 januari van minister Sorgdrager (Justitie) met het college van procureurs-generaal vaststond dat 'super-PG' Docters van Leeuwen niet kon worden gehandhaafd. Sorgdrager had volgens Kok tijdens de ministerraad de volgende dag overtuigend betoogd dat ze geen werkrelatie meer had met Docters van Leeuwen en ,,dat er een grens was overschreden''.

D66 schaart zich rond geplaagde Sorgdrager
21 FEBR. Minister Sorgdrager, als minister van Justitie in de politiek verwelkomd als 'Winning Winnie', lijkt in de aanloop naar de verkiezingen een extra probleem voor D66 te vormen. Dat is hoogst onrechtvaardig, zo oordelen haar politieke vrienden.

Tevreden Kamer na 'PG-debat'
20 FEBR. Voor veel televisiekijkers had het rechtstreeks uitgezonden televisiedebat over de kwestie-Docters van Leeuwen wellicht een onbevredigende afloop. De Kamer wilde evenwel niet te ver gaan in haar kritiek op minister Sorgdrager.

Ontslag Docters is onterecht volgens OM
20 FEBR. Het openbaar ministerie vindt het ontslag van hun hoogste baas, procureur-generaal A. Docters van Leeuwen, ,,onterecht''. Het college van procureurs-generaal schrijft dit in een verklaring.Deze verscheen na afloop van het debat in de Tweede Kamer gisteren, waar Sorgdrager het woord 'chantage' gebruikte om het optreden van Docters jegens haar te typeren.

Meningen over kwestie-Docters lopen sterk uiteen
19 FEBR. De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Sorgdrager (Justitie) over de kwestie-Docters van Leeuwen. Een lastige discussie, want de versies van het gebeurde lopen sterk uiteen. Een overzicht.

In twist met Docters van Leeuwen; Steun in Kamer voor Sorgdrager
19 FEBR. Minister Sorgdrager(Justitie) is vanmorgen tijdens een Kamerdebat over het ontslag van procureur-generaal Docters van Leeuwen niet echt in de problemen gebracht.

Procureur Steenhuis wordt overgeplaatst
18 FEBR. Procureur-generaal D. Steenhuis wordt overgeplaatst van Leeuwarden naar Arnhem. Zijn collega, A. Docters van Leeuwen, is ontslag verleend. Hij krijgt een wachtgeldregeling die in totaal neerkomt op circa twee miljoen gulden.

Oppositie eist uitleg van Sorgdrager
16 FEBR. PvdA-fractievoorzitter Wallage heeft minister Sorgdrager (Justitie) opgeroepen het overleg met de top van het openbaar ministerie te normaliseren.

Wallage: stop patstelling Sorgdrager en PG
13 FEBR. Minister Sorgdrager (Justitie) moet zich deze week opnieuw in de Tweede Kamer verantwoorden over het door haar beoogde ontslag van de voorzitter van het college van procureurs-generaal, A. Docters van Leeuwen.

Super-PG slaat aanbod af: Docters wil niet weten van ontslag
12 FEBR. De voorzitter van het college van procureurs-generaal, A. Docters van Leeuwen, is niet bereid vrijwillig ontslag te nemen. Hij heeft een aanbod van minister Sorgdrager (Justitie) om 'eervol' te vertrekken inclusief een financiŽle genoegdoening afgeslagen.

Kamer vraagt verklaring van Sorgdrager
11 FEBR. Minister Sorgdrager (Justitie) moet de Tweede Kamer snel informeren over het voortdurende conflict tussen het departement en het openbaar ministerie. De oppositiepartijen CDA, GroenLinks en SP hebben hier gisteren om gevraagd.

Rapportage Bakkenist 'niet uitgelekt'
9 FEBR. Het rapport van onderzoeksbureau Bakkenist naar de verstoorde verhoudingen in het openbaar bestuur van Groningen, is ,,hoogstwaarschijnlijk'' niet uitgelekt. Dit concludeert de rijksrecherche.

Winnie op gesprek bij Korthals?
9 FEBR. Er zijn dan ook allerlei redenen om aan te nemen dat de toekomst van het oude kabinet minstens zo interessant wordt als die van het nieuwe. Neem Winnie Sorgdrager. Kenmerk van haar voorgangers op Justitie was dat ze na hun vertrek uit Den Haag hun oude beroep weer oppakten, of tenminste erbij in de buurt bleven.

Branche onderzoekt integriteit Bakkenist
7 FEBR. De Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) onderzoekt of Bakkenist Management Consultants de gedragscode van de branche heeft geschonden op de punten 'integriteit' en 'onafhankelijkheid'. Bakkenist schreef begin januari een rapport over politie en justitie in Groningen. Daarbij zouden belangen zijn verstrengeld omdat procureur-generaal D.W. Steenhuis een bijbaan had als adviseur bij Bakkenist. Dit heeft H. Andersson, voorzitter van de ROA, de koepel van grote adviesbureaus, bevestigd.

Ergernis in Kamer over lekken Justitie
6 FEBR. In de verwikkelingen tussen minister Sorgdrager (Justitie) en de procureurs-generaal vliegen de beschuldigingen over en weer. Informatie zou bewust worden gelekt als middel in een strijd die via de media wordt uitgevochten. Kamerleden zien het met stijgende ergernis aan.

Sorgdrager over OM-crisis: Kamer is wél volledig ingelicht
6 FEBR. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft de Tweede Kamer naar eigen zeggen volledig geïnformeerd over het conflict tussen haar en het openbaar ministerie. Dit schrijft ze in een gisteren verzonden brief aan de Kamer.

Steenhuis meldt zich ziek
5 FEBR. Procureur-generaal D. Steenhuis heeft zich vanochtend ziekgemeld. Daardoor kan minister Sorgdrager (Justitie) geen verdere gesprekken met hem voeren over zijn positie als procureur-generaal (PG).

Niemand schaduwt Sorgdrager...
2 FEBR. Stel dat Winnie Sorgdrager vorige week wél was afgetreden, wie zou haar dan als minister van Justitie hebben opgevolgd? Niemand weet het. De partijgenoot van Sorgdrager die vier jaar geleden Justitie al begeerde, Gerrit-Jan Wolffensperger, heeft net vorige maand de politiek verruild voor de NOS.

'Haast maken met reorganisatie OM'
31 JAN. Na twee stormachtige weken lijkt de rust terug te zijn bij het openbaar ministerie. De minister en het uitgedunde college van procureurs-generaal hebben volgens deskundigen nog een zware klus voor de boeg.

Na vertrek burgemeester: H. Lammers waarnemer in Groningen
31 JAN. Oud-commissaris van de koningin van Flevoland H. Lammers wordt waarnemend burgemeester in Groningen. Hij volgt medio februari de afgetreden burgemeester H. Ouwerkerk op.

Dijkstal noemt besluit Ouwerkerk 'constructief'
30 JAN. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) noemt de beslissing van de Groningse burgemeester Ouwerkerk om op te stappen ,,moedig, consequent en constructief''

Ouwerkerk vertrekt als burgemeester
29 JAN. Burgemeester H. Ouwerkerk van Groningen heeft vanochtend zijn ontslag ingediend bij commissaris van de koningin. Zijn vertrek was onontkoombaar geworden, nadat de gemeenteraadsfractie van de VVD gisteravond het vertrouwen in hem had opgezegd.

Ouwerkerks nachtmerrie nu voorbij
29 JAN. Burgemeester Ouwerkerk van Groningen besloot gisteravond op te stappen nadat de door hem gewenste steun van een ruime meerderheid in de gemeenteraad was uitgebleven.

Politici en bloc tegenover de ambtenaren
29 JAN. In het Kamerdebat over het confict tussen minister Sorgdrager en de procureurs-generaals kwam een oud instinct meteen aan de oppervlakte. Politici willen ambtenaren zien als gehoorzame dienaren, en als niets meer dan dat. Het primaat hoort volgens de Kamerleden bij henzelf te liggen.

Zware kritiek van Kamer op PG's
28 JAN. De Tweede Kamer heeft vanochtend zware kritiek geuit op het optreden van de procureurs-generaal Docters van Leeuwen en Steenhuis. PvdA en D66 hebben wel hun vertrouwen in minister Sorgdrager uitgesproken.

Tweede Kamer toont zich verontwaardigd
Tweede-Kamerlid Dittrich (D66): ,,Steenhuis heeft zich zelfs met de concept-offerte van Bakkenist voor de opdracht bemoeid. Dat gaat verder dan schijn.''

Sorgdrager keert zich af van Docters
27 JAN. Minister van Justitie Sorgdrager heeft laten blijken geen vertrouwen meer te hebben in de voorzitter van het college van procureurs-generaal, A. Docters van Leeuwen.

Juridisch mijnenveld kan Sorgdrager verlammen
27 JAN. Minister Sorgdrager moet morgen de Tweede Kamer overtuigen dat ze de gezagscrisis bij justitie zal oplossen. Maar veel kan ze niet doen.

College PG's: magistraat of manager?
27 JAN. Sinds twee jaar schommelt het College van PG's tussen de politiek en de onafhankelijke rechterlijke macht. Deze vreemde positie is ,,het staatkundige dynamiet in de dramatische botsing tussen Sorgdrager en het OM".

Top van openbaar ministerie woedend
26 JAN. Het college van procureurs-generaal heeft de hele top van het openbaar ministerie gemobiliseerd uit woede over de wijze waarop men zich door minister Sorgdrager (Justitie) behandeld voelt in de kwestie rond procureur-generaal Steenhuis.

Kok valt uit naar procureurs-generaal
24 JAN. Minister-president Kok heeft felle kritiek uitgeoefend op de manier waarop de procureurs-generaal zich donderdagavond tegenover minister Sorgdrager (Justitie) hebben opgesteld in de zaak van hun omstreden collega D. W. Steenhuis.

Sorgdrager raapt eigen scherven
24 JAN. Het conflict van minister Sorgdrager met de top van het OM is niet het eerste tussen haar en hoge ambtenaren. Resultaat van zo'n conflict is steeds dat ambtenaren sneuvelen, de minister blijft - en de verhoudingen verder verslechteren.

Steenhuis wekte schijn dubbelrol
23 JAN. De procureur-generaal voor de drie noordelijke regio's, mr. D.W. Steenhuis, heeft de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen.

Verwarring alom over uitblijven rapport
23 JAN. Het rapport van D. Dolman over nevenfuncties van procureur-generaal Steenhuis leidde, nog vóór publicatie, plotseling tot veel rumoer.

Positie Steenhuis onder zware druk
16 JAN. De positie van procureur-generaal D. Steenhuis is zwaar onder druk komen te staan, nu blijkt dat hij ook banden heeft met bedrijven die zijn gespecialiseerd in automatisering.

NRC Webpagina's
5 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)