U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Branche onderzoekt integriteit Bakkenist
Door onze redacteur PETRA DE KONING
ROTTERDAM, 7 FEBR.De Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) onderzoekt of Bakkenist Management Consultants de gedragscode van de branche heeft geschonden op de punten 'integriteit' en 'onafhankelijkheid'. Bakkenist schreef begin januari een rapport over politie en justitie in Groningen. Daarbij zouden belangen zijn verstrengeld omdat procureur-generaal D.W. Steenhuis een bijbaan had als adviseur bij Bakkenist. Dit heeft H. Andersson, voorzitter van de ROA, de koepel van grote adviesbureaus, bevestigd.

De tuchtprocedure kan uitlopen op berisping, publicatie van het 'vonnis' van het College van toezicht in de pers en vakbladen, of uitzetting uit de Raad van adviesbureaus. Een royement zou het imago van Bakkenist ernstig beschadigen. Volgens H. Looten, als bestuurslid van de ROA verantwoordelijk voor het tuchtrecht, ziet het er ,,niet best uit'' voor Bakkenist.

,,Als je kijkt naar criteria van integriteit kun je hier de nodige vraagtekens bij zetten. Dit soort gevallen zijn dodelijk voor onze branche.'' Looten vindt dat er ,,harde maatregelen'' moeten worden genomen. ,,Als je adviseurs aantrekt, moet je je steeds afvragen wat dat betekent voor de opdracht-portefeuille, of je bepaalde opdrachten beter niet zou kunnen aannemen. Ik vind dat Bakkenist daarover had moeten nadenken. Essentieel in ons vak is dat je je onafhankelijkheid waarborgt.''

Volgens Andersson heeft de Raad onmiddellijk na het verschijnen van het rapport van oud-kamervoorzitter Dolman gebeld met bureau Bakkenist. ,,Na even discussiëren begreep Bakkenist dat het goed zou zijn als het bureau deze casus zou voorleggen aan de commissie van toezicht. Dat heeft het bureau toen gedaan.''

Een van de directeuren van Bakkenist in Amsterdam, K. van Hee, zegt dat zijn bureau ,,heel nadrukkelijk zélf'' om die toetsing heeft gevraagd. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat wij dit onderzoek zuiver en integer hebben uitgevoerd.'' Bakkenist wil ook graag toetsing, zegt de woordvoerder van het bureau, omdat dat goed is voor de collega's: ,,Het heeft een lerend karakter.'' Volgens de regels van de branche betekent onafhankelijheid het zoveel mogelijk afstand bewaren tot de opdrachtgever. En: ,,De organisatie-adviseur zorgt dat er geen vermenging van belangen optreedt en mag geen tegenstrijdige belangen behartigen.'' Bureau Bakkenist deed, al vóór het onderzoek in Groningen, veel automatiserings-opdrachten voor justitie. Uit eigen onderzoek van Justitie in opdracht van minister Sorgdrager, kwam naar voren dat Steenhuis - die wel betrokken was bij die opdrachten - niet verwijtbaar heeft gehandeld.

NRC Webpagina's
7 februari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)