U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Coalitie: interview onaanvaardbaar; 'Sorgdrager maakt zich onmogelijk'
Door een onzer redacteuren
D66-minister Sorgdrager (Justitie) is in problemen geraakt na haar kritiek op de ambtelijke top van het departement. Coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij CDA noemen die uitspraken ,,onaanvaardbaar''.

VVD-leider Bolkestein zei gisteravond dat de minister zich onmogelijk heeft gemaakt. ,,Ze kan niet terugkeren in een nieuw kabinet.'' Het CDA vraagt een spoeddebat aan, dat na de verkiezingen moet plaatshebben.

Sorgdrager zei gisteren in een vraaggesprek met deze krant dat ambtenaren ,,strategieën hebben gebruikt om de minister kapot te maken''. De bewindsvrouw uitte ook kritiek op het optreden van leden van het openbaar ministerie tijdens de crisis tussen het departement en het OM. ,,Ze hebben de oppositie met informatie gevoed. Dat was echt bedoeld om Sorgdrager een hak te zetten'', aldus de minister die zegt daarvoor sterke aanwijzingen te hebben.

De partijen dringen vooralsnog niet aan op het aftreden van de minister. ,,Ik vind dit ongehoord. Maar de minister had eigenlijk al zo vaak moeten aftreden'', aldus CDA-leider De Hoop Scheffer. Bij het debat na de verkiezingen van aanstaande woensdag zal minister Sorgdrager, net als het hele kabinet, demissionair zijn.

Bolkestein zei gisteravond dat ,,een minister of een staatssecretaris nooit in het openbaar kritiek mag hebben op haar ambtenaren, laat staan zich er achter verschuilen''. Vice-premier Dijkstal (VVD) verklaarde even daarvoor: ,,Ik vind dit niet kunnen.''

Ook coalitiegenoot PvdA sprak zijn verbazing uit. ,,Een minister hoort achter haar ambtenaren te staan. Is dit onmogelijk, dan moet ze hen aanpakken'', aldus het Tweede-Kamerlid Kalsbeek. De schoonmaak van de ambtelijke top is volgens haar ,,kennelijk onvoldoende'' geweest. Onder Sorgdrager ruimde een aantal topambtenaren het veld, onder wie de hoogste ambtenaar secretaris-generaal Suyver. Sorgdragers partijgenoot en fractievoorzitter De Graaf zei ,,een beetje verbaasd'' te zijn over de uitspraken. ,,Maar ik begrijp er ook wel iets van. Uit het ministerie is regelmatig informatie naar de pers gelekt.'' De kritiek van Bolkestein dat de minister niet kan terugkeren in een nieuw kabinet, wees hij van de hand. ,,Daar heeft de heer Bolkestein niets over te zeggen. Partijen dragen zelf hun ministers voor.''

De crisis tussen het departement en het openbaar ministerie ontstond nadat was gebleken dat procureur-generaal D. Steenhuis een betaalde nevenfunctie had bij het bureau Bakkenist. Als gevolg van de crisis werd de voorzitter van het college van procureurs-generaal, A. Docters van Leeuwen, uiteindelijk ontslagen.

NRC Webpagina's
5 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)