U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links

Brief Sorgdrager

Brief Docters van LeeuwenFicq vervangt ziek gemelde super-PG

Sorgdrager keert zich af van Docters

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 27 JAN Minister van Justitie Sorgdrager heeft laten blijken geen vertrouwen meer te hebben in de voorzitter van het college van procureurs-generaal, A. Docters van Leeuwen.

Docters van Leeuwen
Docters van Leeuwen (Foto Vincent Mentzel)

Docters van Leeuwen heeft zich gisteren ziek gemeld toen hij naar het ministerie van Justitie werd gesommeerd voor een ,,ernstig gesprek'' met de minister. In een zeer kritische brief die Sorgdrager gisteren aan de Tweede Kamer stuurde, schrijft ze dat de super-PG ,,een beeld heeft geschapen van een college dat zich opstelt tegenover de minister''. Inmiddels vervangt de Amsterdamse procureur-generaal C. Ficq de zieke Docters van Leeuwen.

Volgens minister Sorgdrager is door het gedrag van Docters van Leeuwen het beeld van een "gezagscrisis' ontstaan. ,,Dit is buitengewoon schadelijk, voor het openbaar ministerie en voor het aanzien van justitie in het algemeen'', aldus haar brief. Ze verwijt de super-procureur-generaal dat hij zich partijdig heeft opgesteld in de kwestie over de bijbaan van de Groninger PG Steenhuis bij het onderzoeksbureau Bakkenist. Volgens haar had Docters van Leeuwen ,,open overleg mogelijk moeten maken in plaats van het aanvangen van rechtsmaatregelen te ondersteunen''. ,,Van de voorzitter van het college mocht worden verwacht (...) dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid zou hebben genomen. Daarentegen heeft hij zich als belangenbehartiger van de heer Steenhuis tegenover de minister opgesteld.''

De twintig hoofdofficieren die zich gisteren op verzoek van Docters van Leeuwen in Utrecht verzamelden, hebben zich vrijwel allemaal achter de procureurs-generaal geschaard. Alleen de Amsterdamse hoofdofficier Vrakking distantieert zich van het optreden van het college van PG's. De overige hoofdofficeren vinden dat Steenhuis onheus is behandeld door minister Sorgdrager.

De minister wilde donderdagavond een rapport over de vermeende belangenverstrengeling van PG Steenhuis naar de Kamer sturen. Steenhuis vroeg echter inzage in het rapport, daarin gesteund door het voltallige college van PG's. Sorgdrager besloot na overleg met de vier procureurs-generaal het rapport toch naar de Tweede Kamer te sturen.

De bewindsvrouw ontbood Docters van Leeuwen gisteren om vier uur 's middags voor een gesprek, waarop de super-PG zich ziek meldde. Volgens Docters van Leeuwen had secretaris-generaal Borghouts hem aangeraden zich goed op het onderhoud voor te bereiden. In het briefje waarin hij zich ziek meldt schrijft Docters van Leeuwen: ,,Die voorbereiding is moeilijk, omdat ik niet weet waarop ik mij moet voorbereiden.'' Verder beroept hij zich op oververmoeidheid die, ,,zoals u bekend is verschijnselen bij mij oproept die ik serieus heb te nemen''. Docters van Leeuwen lijdt onder andere aan suikerziekte en astma.

Aangenomen wordt dat Sorgdrager de voorzitter van de PG's op non-actief wilde stellen. De minister heeft hem intussen te verstaan gegeven dat hij alvorens zijn werk weer te hervatten, zich alsnog bij haar moet vervoegen voor een gesprek. Morgen debatteert de Tweede Kamer over de ontstane situatie.

NRC Webpagina's
27 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)