U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Na vertrek burgemeester: H. Lammers waarnemer in Groningen
Door een onzer redacteuren
GRONINGEN, 31 JAN. Oud-commissaris van de koningin van Flevoland H. Lammers wordt waarnemend burgemeester in Groningen. Hij volgt medio februari de afgetreden burgemeester H. Ouwerkerk op.

Dat heeft de Groningse commissaris van de koningin H. Alders gistermiddag bekendgemaakt. Volgens hem is Lammers de aangewezen man om de bestuurlijke problemen in Groningen op te lossen. ,,Lammers heeft een zeer brede ervaring in het openbaar bestuur. Hij stond als eerste op mijn lijstje.'' Burgemeester Ouwerkerk kondigde woensdag zijn vertrek aan nadat bleek dat hij niet meer op voldoende steun van de gemeenteraad kon rekenen.

De fractievoorzitters en wethouders in Groningen hebben met de voordracht van Lammers ingestemd. ,,Een zeer geroutineerde bestuurder met een brede belangstelling'', zegt PvdA-wethouder W. Smink.

Groningen krijgt waarschijnlijk per 1 oktober een definitieve opvolger voor Ouwerkerk. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er rekening mee gehouden dat PvdA-fractievoorzitter J. Wallage burgemeester van Groningen wordt. Voor PvdA-leider Kok is het onderwerp taboe; hij heeft betrokken partijgenoten laten weten dat hij eerst de Tweede-Kamerverkiezingen van mei wil afwachten. Wallage is vorig jaar van Haarlem naar Groningen verhuisd.

Op het verzoek van overplaatsing door de Groningse hoofdofficier R. Daverschot is met instemming gereageerd. Premier Kok zei na afloop van de ministerraad dat dit ,,de ruimte schept voor een werkelijk nieuw begin''.

Daverschot kondigde gisteren aan overgeplaatst te willen worden. Daarmee is hij de laatste van het Groningse driehoeksoverleg die vertrekt. Daverschot, Ouwerkerk en korpschef J. Veenstra kwamen onder zware druk te staan na falend politie-optreden bij rellen van 30 op 31 december in de Oosterparkwijk en een rapport van bureau Bakkenist waarin hun slechte functioneren stond beschreven.

Minister Sorgdrager (Justitie) stemt in met overplaatsing van Daverschot. Hij blijft hoofdofficier tot een nieuwe is benoemd. Hoe lang dat gaat duren is nog onduidelijk. Het vinden van een vervanger is volgens een woordvoerder van de PG's niet gemakkelijk. ,,We hebben geen uitzendbureau voor OM'ers. Hoewel, als het nog even zo doorgaat kunnen we wel één beginnen.''

De ondernemingsraad van justitie in Groningen betreurt het vertrek van Daverschot. Raadsleden vinden het juist een goede beslissing. ,,Nu kan een verse driehoek het plan van aanpak voor de politie gaan uitvoeren'', zegt C. Dekker (GroenLinks). Officier van justitie J. de Valk treedt met onmiddellijke ingang terug als persofficier in Groningen. Hij vindt die functie ,,onder de huidige omstandigheden te belastend''. De Valk raakte deze week in opspraak omdat hij sinds begin januari gesprekken met journalisten op de band opnam zonder dat zij dit wisten.

NRC Webpagina's
31 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)