U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Hoofdofficier laakt minister over ontslag Docters
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 18 MAART. Minister van justitie Sorgdrager heeft onzorgvuldig gehandeld bij het ontslag van super-procureur-generaal A. Docters van Leeuwen. Dit zegt de voorzitter van de club van hoofdofficieren van justitie, S. van Gend, in een gesprek met het huisorgaan Opportuun van het openbaar ministerie, dat vandaag is verschenen.

Van Gend, hoofdofficier in Den Haag, denkt dat ,,alle collega's het zeer betreuren dat Docters van Leeuwen niet voor het OM wordt behouden''. Docters werd vorige maand ontslagen omdat Sorgdrager vond dat hij zich te veel als belangenbehartiger had opgesteld van zijn in opspraak geraakte collega Steenhuis.

Het is voor het eerst dat het OM nadrukkelijk reageert op het ontslag van Docters. Van Gend was een van degenen die op 26 januari een bijeenkomst in Utrecht voorzat waar de top van het OM zich beklaagde over de wijze waarop Docters van Leeuwen door Sorgdrager werd behandeld. Drie dagen later verklaarde Van Gend na afloop van een onderhoud met Sorgdrager evenwel dat hij zich ronduit achter de minister opstelde. ,,Het beeld dat is ontstaan dat wij ons solidair verklaarden met het college van PG's is absoluut onjuist'', aldus Van Gend toen.

Maar nu keert Van Gend zich weer tegen de minister. ,,Er is eigenlijk geen sprake geweest van wederhoor. Het was goed geweest om te kijken of de beelden die je van elkaar hebt wel kloppen. Ik vind dat de minister die ruimte had moeten bieden.''

De Haagse procureur-generaal H. Blok zegt in Opportuun te hopen dat Docters alsnog op zijn oude positie kan terugkeren. ,,Het liefst zou ik hebben dat we weer op de oude voet doorgaan'', aldus Blok. Hij noemt Docters ,,de ijsbreker die de weg baande. Op het moment kunnen we nog varen in de vrije ruimte maar dat moet niet te lang duren''.

Blok zegt ook niets te begrijpen van de houding van premier Kok die de OM'ers kinderachtig noemde. ,,Ik schrok me te barsten. De minister had ons de avond daarvoor gevraagd de zaak te kalmeren, ze heeft daar zelf nog aan meegedaan. Aan het eind van die avond was het gevoel dat het allemaal wel met een sisser zou aflopen. Toen ik die vrijdagavond Kok hoorde, was ik redelijk wanhopig. Ik dacht: dat is het dan, dit wordt collectief ontslag.''

Ook procureur-generaal Steenhuis noemt in het blad het ontslag van Docters, waar een bezwarencommissie van Justitie zich binnenkort over zal buigen, onterecht.

NRC Webpagina's
5 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)