U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Tweede Kamer toont zich verontwaardigd

Door een onzer redacteuren

Tweede-Kamerlid Dittrich (D66): ,,Steenhuis heeft zich zelfs met de concept-offerte van Bakkenist voor de opdracht bemoeid. Dat gaat verder dan schijn.''

Zijn collega Korthals (VVD) meent dat ,,het niet had mogen gebeuren''.

De Kamer toonde zich verontwaardigd dat ambtenaren als Docters en Steenhuis zich niet hadden onderworpen aan het politieke gezag.

,,Ambtenaren van dit niveau moeten collegialiteit ondergeschikt maken aan loyaliteit ten opzichte van de minister'', zei Schutte (GPV). Vragen over de verantwoordelijkheid van de minister voor de gezagscrisis moeten niet worden ontlopen, vond Schutte, maar ,,nu gaat het erom de ver antwoordelijkheid van de politiek ook voor het openbaar ministerie te bevestigen. Het debat daarover moet niet diffuus worden door een discussie over de rol en de positie van de minister.''

Het Tweede-Kamerlid Koekkoek (CDA) hekelde het ,,voortijdig'' aandringen van de kant van Justitie op het vertrek van Steenhuis. De hoogste ambtenaar op Justitie, secretaris-generaal Borghouts, heeft er twee weken geleden op aangedrongen dat Steenhuis de eer aan zichzelf zou houden, zo blijkt uit de verslagen van de gesprekken die onderzoeker Dolman met Steenhuis heeft gevoerd. Het ministerie stuurde deze verslagen gisteravond op aandringen van het CDA naar de Kamer.

Dolman sprak op maandagochtend 19 januari met Steenhuis over de vermeende belangenverstrengeling tussen de procureur-generaal en het bureau Bakkenist. Drie dagen eerder legde secretaris-generaal Borghouts in een vertrouwelijk gesprek met voorzitter Docters van Leeuwen drie vertrek-opties op tafel. Minister Sorgdrager was niet van dit "crisismanagement' op de hoogte, zo schrijft ze vanochtend in een brief aan de Kamer.

De eerste optie was dat Steenhuis zijn functie zou neerleggen. Docters van Leeuwen vond dat veel te ver gaan en dreigde met het opstappen van het hele college. De tweede optie was dat Steenhuis zou worden berispt, de derde dat hij een persverklaring zou opstellen waarin hij zijn "fouten" zou erken nen. Ook dit wees Docters van Leeuwen van de hand.

NRC Webpagina's
28 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)