U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Niemand schaduwt Sorgdrager...
Redactie: Hans Nijenhuis
Stel dat Winnie Sorgdrager vorige week wél was afgetreden, wie zou haar dan als minister van Justitie hebben opgevolgd? Niemand weet het. De partijgenoot van Sorgdrager die vier jaar geleden Justitie al begeerde, Gerrit-Jan Wolffensperger, heeft net vorige maand de politiek verruild voor de NOS.

66-Kamerlid dat naam maakte als vice-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, Thom de Graaf, is net als fractievoorzitter gekozen. Hij wil bovendien de komende vier jaar helemaal geen minister worden, omdat hij een gezin met twee jonge kinderen heeft.

Het D66-Kamerlid met Justitie in zijn portefeuille, voormalig rechter Boris Dittrich, heeft eveneens te kennen gegeven dat hij voorlopig nog geen bewindsman wil worden. Al kan hij van gedachten zijn veranderd nu de leden van D66 hem vorige week bij de schriftelijke stemming over de kandidatenlijst - en dus over de partijhiërarchie - een verrassende vierde plaats toebedeelden.

Buiten de fractie heeft D66 ook bekwame juristen. Maar voormalig staatssecretaris van Justitie Glastra van Loon, thans senator, is al 77 jaar oud. Jan Vis, oud-hoogleraar staatsrecht en thans lid van de Raad van State, is 67. Blijft over de D66-topambtenaar die Justitie echt van binnenuit kent. Maar die, Arthur Docters van Leeuwen, zal wel niet in aanmerking komen.

Om in dit soort kwesties duidelijkheid te scheppen kennen sommige landen schaduwkabinetten: een groep partijleden die minister worden als de partij aan het bewind komt. Zo was al jaren bekend dat Robin Cook in de eerstvolgende Labourregering minister van Buitenlandse Zaken zou worden, en kon Cook zich daar ook op voorbereiden.

In Nederland-coalitieland is het altijd maar afwachten wie er tot het ambt worden geroepen.

NRC Webpagina's
2 februari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)