U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Sorgdrager over OM-crisis: Kamer is wél volledig ingelicht
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 6 FEBR. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft de Tweede Kamer naar eigen zeggen volledig geïnformeerd over het conflict tussen haar en het openbaar ministerie. Dit schrijft ze in een gisteren verzonden brief aan de Kamer.

Afgelopen dinsdag hadden bijna alle fracties om opheldering gevraagd, naar aanleiding van vermeende gesprekken tussen de minister en super-procureur-generaal A. Docters van Leeuwen over maatregelen tegen procureur-generaal D. Steenhuis. Kranten die zijn aangesloten bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) in Den Haag hadden dit geschreven. Steenhuis is PG in het noorden en oosten van het land. Hij raakte in opspraak nadat was gebleken dat hij een betaalde nevenfunctie had bij het bureau Bakkenist. Dit bureau heeft op verzoek van Sorgdrager de problemen tussen politie en justitie in de regio Groningen onderzocht, die onder het ressort van Steenhuis valt. Ook bleek Bakkenist automatiseringsopdrachten voor het openbaar ministerie uit te voeren. Binnen het college van PG's beheert Steenhuis de portefeuille automatisering.

De minister erkent maandag 19 januari te hebben gesproken met Docters van Leeuwen en met secretaris-generaal Borghouts van Justitie. Het ging volgens Sorgdrager om een regulier overleg. Docters van Leeuwen zou ten onrechte de indruk hebben gekregen dat de minister op dat moment bereid was de zaak binnenskamers te regelen.

In het overleg is, aldus Sorgdrager, gesproken over uitbreiding van het college van vier naar vijf procureurs-generaal en over ,,herschikking'' van de portefeuilles. Steenhuis zou zijn automatiseringsportefeuille moeten inleveren en zijn betaalde nevenfuncties bij bureau Bakkenist en de firma Abri Beveiliging moeten neerleggen.

Intussen betichten Justitie en openbaar ministerie elkaar van het doorspelen van informatie naar de pers. Het openbaar ministerie zou hebben 'gelekt' naar het persbureau GPD. Justitie zou twee ochtendbladen hebben geïnformeerd over een gesprek dat Steenhuis eergisteren met de minister heeft gevoerd.

Gisteren meldde de omstreden procureur-generaal zich ziek. Hij betichtte het ministerie van lekken. Hij zei zich buitengewoon beschadigd te voelen door het stelselmatig lekken van informatie naar de media. Sorgdrager liet vervolgens een persverklaring uitgaan, waarin zij dit betwistte.

De vier grote partijen (PvdA, CDA, VVD en D66) reageerden gisteren terughoudend op de brief van de minister. Wel uitten ze kritiek op het lekken naar de pers.

NRC Webpagina's
6 februari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)