U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Procureur Steennhuis wordt overgeplaatst

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 18 FEBR. Procureur-generaal D. Steenhuis wordt overgeplaatst van Leeuwarden naar Arnhem. Zijn collega, A. Docters van Leeuwen, is ontslag verleend. Hij krijgt een wachtgeldregeling die in totaal neerkomt op circa twee miljoen gulden.

Minister Sorgdrager (Justitie) heeft tot deze 'strafmaatregelen' besloten. Steenhuis krijgt, naast zijn overplaatsing, een berisping. Hij mag ook niet langer vice-voorzitter van het college van procureurs-generaal zijn en moet zijn betaalde nevenfuncties bij bureau Bakkenist en beveiligingsbedrijf Abri BV opgeven.

Steenhuis raakte in opspraak wegens zijn bijbaan bij Bakkenist. Dit bureau onderzocht de verstoorde bestuurlijke verhoudingen in Groningen, dat onder het ressort van de procureur-generaal valt. Steenhuis was behalve PG in het noorden van het land sinds 1996 ook waarnemend PG in het ressort Arnhem. Hij wordt nu PG in Arnhem. Sorgdrager berispt Steenhuis, omdat hij bewust de schijn van belangenverstrengeling op zich heeft geladen.

Docters van Leeuwen is gisteren ontslag verleend. Hij heeft zich volgens Sorgdrager in het conflict met Steenhuis tegenover de minister opgesteld. Docters van Leeuwen krijgt anderhalf jaar de tijd om een nieuwe functie te vinden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Sorgdrager hem te willen helpen bij het zoeken naar zo'n functie. In die tijd is het redeljk dat hij er niet in inkomen of pensioenopbouw op achteruitgaat, meent Sorgdrager.

Docters van Leeuwen krijgt dan ook gedurende anderhalf jaar honderd procent van zijn salaris (225.000 gulden) doorbetaald. Daarna ontvangt hij 70 procent van zijn laatstverdiende loon.

Docters van Leeuwen gaat niet akkoord. Hij wil een feitenonderzoek en hij wil weer aan het werk.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de kwestie.

NRC Webpagina's
18 februari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)