U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links
Na kritiek op ambtenaren; Kok roept Sorgdrager op het matje
Door onze politieke redactie
Premier Kok wil zo snel mogelijk na de verkiezingen in een gesprek met minister Sorgdrager (Justitie) opheldering krijgen over haar uitspraken in deze krant dat ambtenaren van haar eigen ministerie hebben geprobeerd haar ,,kapot te maken''.

De minister-president zei gisteren voor diverse media dat hij ,,heeft opgekeken'' van de uitspraken. Eventuele disloyaliteit van ambtenaren van het ministerie van Justitie gaat ook de minister-president aan, zei hij. Aftreden van Sorgdrager is wat Kok betreft overigens nu niet aan de orde.

Het CDA heeft vanmorgen premier Kok gevraagd het verslag van het gesprek dat hij met Sorgdrager zal hebben, in een vorm van een brief aan de Tweede Kamer te sturen. De brief kan dan gebruikt worden bij het spoeddebat dat het CDA na de verkiezingen wil houden over de uitspraken van Sorgdrager. Het CDA wil zo'n debat omdat de ,,minister wel heel erg gemakkelijk haar eigen falen op het bordje van derden legt'', zoals CDA-Kamerlid Van de Camp vanmorgen toelichtte. ,,Op zichzelf is de aansturing door de politiek van de ambtenarij zeker een onderwerp van debat. Maar uitgerekend Sorgdrager verkeert niet in de positie om dat debat nu aan te zwengelen. Dat kan je pas doen vanuit een positie van kracht, als je eerst zelf je departement op orde hebt gebracht.''

Hoewel Sorgdrager al eerder klachten in de media had geuit over haar tegenwerkende ambtenaren, zag Van de Camp juist in het vraaggesprek met deze krant aanleiding tot het aanvragen van een spoeddebat. ,,Wat ze bijvoorbeeld eerder deze week nog op de NOS-radio zei, leek nog op lichte frustratie over tegenwerkende ambtenaren. Maar in NRC Handelsblad was het opeens boze opzet van die ambtenaren geworden. Dat ging wel erg ver.'' Hoewel partijleider Bolkestein de positie van Sorgdrager woensdagavond ,,onmogelijk'' had genoemd, betekent dat niet automatisch dat de VVD een eventuele motie van wantrouwen tegen de minister zal steunen. Daarover moet de fractie beslissen, zei vice-fractievoorzitter Korthals vanmorgen op de dagelijkse persconferentie van de liberalen. Hij verweet het CDA ,,mooi weer te spelen'' met het onderwerp door pas na de verkiezngen het debat te willen houden. Vice-premier Dijkstal zei: ,,Als je echt een debat wilt, zorg je dat het begin volgende week gebeurt, vóór de verkiezingen.'' Het CDA wil het debat pas na 6 mei houden omdat het 4 en 5 mei als rustdagen wil honoreren.

Partijgenoten van Sorgdrager hebben verschillend op het vraaggesprek gereageerd. Volgens lijsttrekker Borst had Sorgdrager niets nieuws gezegd en had Bolkestein wel erg prematuur gereageerd door te stelen dat een terugkeer van Sorgdrager in het volgende kabinet onmogelijk is. Fractievoorzitter Th. de Graaf, zelf ex-ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, toonde zich echter wel degelijk ,,verbaasd'' over de uitlatingen van de minister. Hij zei Sorgdrager niet te zien terugkeren, mede omdat ze zelf geen ambitie meer koestert.

VVD-leider Bolkestein heeft gisteren laten weten op te stappen bij zetelverlies van zijn partij bij de komende Kamerverkiezingen. Volgens de peilingen is dit scenario echter onwaarschijnlijk.

NRC Webpagina's
5 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)