U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Geen steun grote steden

Onderzoek IRT-drugs loopt vast

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 JAN. De korpsbeheerders van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Haarlem en Zwolle geven geen gehoor aan een verzoek van het openbaar ministerie om politiemensen beschikbaar te stellen voor het onderzoek naar de grootschalige cocaïne-importen begin jaren negentig.

Dat heeft burgemeester Deetman op 21 december mede namens zijn collega's in een brief geschreven aan het college van procureurs- generaal. Het openbaar ministerie heeft in oktober de zes arrondissementen met een regionaal kernteam gevraagd elk twee rechercheurs beschikbaar te stellen voor het zogenaamde post-IRT- onderzoek. De hoofdofficieren hebben hiermee ingestemd, maar de korpsbeheerders steken hier een stokje voor.

In de brief aan het college van pg's laat Deetman weten "overwegende bezwaren" te hebben tegen de tijdelijke detachering van politiemensen bij het landelijk rechercheteam (LRT). De korpsbeheerders menen dat de onderzoeken van de kernteams, die zich richten op georganiseerde criminaliteit, er door in de knel komen.

Het landelijk rechercheteam onderzoekt momenteel de mogelijke betrokkenheid van overheidsambtenaren bij de cocaïne-importen in de eerste helft van de jaren negentig. Het bekijkt de moord op drugshandelaar Van der Heijden en de rol van dubbelinformanten. Deze informanten deden alsof ze met de politie samenwerkten, terwijl ze in werkelijkheid voor een criminele organisatie actief waren.

Op die wijze konden ze met paralleltransporten grote hoeveelheden cocaïne Nederland binnensmokkelen, concludeerde de Kamercommissie- Kalsbeek vorig jaar. Het LRT onderzoekt ook of de parallelimporten nog steeds doorgaan. De voorzitter van het college van PG's, J. de Wijkerslooth, heeft minister Korthals (Justitie) om hulp gevraagd. Hij wil dat Korthals via zijn collega Peper van Binnenlandse Zaken druk uitoefent op de korpsbeheerders om alsnog agenten te leveren.

Volgens een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut - waarin korpsbeheerders, politie en openbaar ministerie samenwerken - staat het nog niet definitief vast dat de burgemeesters blijven dwarsliggen. Het schrijven van Deetman is "een eerste briefwisseling". Er is volgens haar nog geen " uitgekauwd standpunt".

Volgens justitie dreigt er vertraging door de opstelling van de korpsbeheerders. Minister Korthals heeft de Tweede Kamer eerder laten weten dat aan het eind van dit jaar duidelijk zal moeten zijn of er verdachten met succes voor de rechter kunnen worden gebracht. Het post- IRT-onderzoek staat onder leiding van officier van justitie G. Haverkate.

NRC Webpagina's
3 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad