U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

IRT-informant belegde in Oostenrijk

Bookmaker kreeg buikpijn van voetbal


IRT-informant Kris J. belegde zijn drugsgeld in de Oostenrijkse gokfirma Interwetten. Eigenaar Fabian is "verbijsterd".

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

WENEN, 28 FEBR. Argwaan? Neen, eigenlijk niet. En zeker in het begin niet.

Bookmaker Wolfgang Fabian (35) leerde de drie jaar oudere Krishnapersad J. uit Haarlem immers kennen als een man van de wereld. Fabian was zeer onder de indruk. Kris zat naar eigen zeggen in de speelautomaten, had huizen en kantoren in Haarlem en Vijfhuizen en een grote boot. Maar vooral die auto. "Kris reed in een Mercedes 600 SL. Vierhonderdduizend gulden kost die! Hij vertelde me dat hij pas de tweede persoon in Nederland was met zo'n auto." Iemand die zo openlijk zijn rijkdom kan tonen, móet wel een legale ondernemer zijn. Daarvan was Fabian overtuigd. "Alleen in een bananenrepubliek is dat wellicht anders. Maar Holland is toch geen bananenrepubliek?".

Ja toch, er was één ding waar de Oostenrijkse ondernemer zich eerlijk gezegd wel enigszins over verbaasde. Hij zag dat Kris zich in Nederland liet vergezellen door een bodyguard. Maar Nederland is anders dan Oostenrijk, zo heette het. In Holland moet een vermogend zakenman zich goed beschermen. Fabian vond het wel komisch.

Twee weken geleden werd Fabians sprookje wreed verstoord. Ruim voor zonsopgang viel een tiental agenten van de Wirtschaftspolizei het bedrijfspand van Interwetten in een buitenwijk van Wenen binnen. In de woning moest zijn vriendin Maria - Wolfgang was de vorige avond net op wintersport vertrokken - om zes uur 's ochtends eveneens de deur openen voor de politie. Kris J., 'groei-informant' van het IRT- politieteam en de man die sinds 1995 voor 35 procent mede-eigenaar is van Interwetten, wordt verdacht van grootschalige drugshandel en witwaspraktijken via het gokbedrijf, zo stond er in het door een Haarlemse rechter-commissaris opgestelde huiszoekingsbevel.In 1990 kreeg Interwetten van de Oostenrijkse regering een concessie als wedkantoor. Een jaar later had Fabian voor het eerst contact met Kris. De Hollander opende als klant een rekening bij het gokkantoor. Een firma waar telefonisch gegokt kan worden op de uitslagen van, toen nog, voornamelijk voetbalwedstrijden, ijshockey en tennis. Kris was meteen een van de beste klanten. Ein Hochspieler. Kris zette bedragen in van 10.000 en ook wel 30.000 gulden per wedstrijd. "Een aangename kerel." Interwetten is gevestigd in een onopvallend woonhuis met metalen rolluiken. Aanvankelijk konden er alleen telefonisch weddenschappen worden doorgegeven. Sinds 1997 is ook wedden via Internet mogelijk en draait de firma jaarlijks een miljoenenomzet. Er werken dertien personeelsleden in het pand dat tot aan de tweede etage volstaat met pruttelende computers. Op televisies wordt via teletekst het verloop van sportwedstrijden gevolgd.

In de postkamer regelen drie vrouwen-op-leeftijd de verzending van het Wettprogramm voor deze week. Ruim 50.000 klanten heeft Interwetten. Ze kunnen morgenavond bijvoorbeeld inzetten op de voetbalwedstrijd 'Roda Kerkrade' tegen Cambuur. Als de Limburgers winnen, wordt bij duizend gulden inzet 1.300 gulden betaald, winnen de Friezen dan is de uitkering 6.500 gulden.

In zijn kantoor toont Wolfgang Fabian, bestuurslid van het Oostenrijkse Buchmacherverband, op zijn computer de weddenschappen die cliënt nummer 5.314 - Kris J. uit Haarlem - in de loop der jaren zoal afsloot. Het is een bonte mengeling: wedstrijden van Nac- Vitesse, Newcastle United - Tottenham maar ook de Formule-1 races van Michael Schuhmacher hadden de belangstelling van Kris.

Kris was een goede gokker, zegt Fabian. Hij was een voetbalfanaticus. De officieel in Suriname wonende hindoestaan Kris kende ook veel Surinaamse voetballers persoonlijk. "In de snackbar van zijn familie in Haarlem hing bijvoorbeeld een foto waarop Kris staat samen met Ruud Gullit."

"Kris wist ook vaak wanneer een wedstrijd was verkocht. Hij belde me vaak om te waarschuwen. Vooral in Nederland en België zijn er regelmatig wedstrijden waar je als bookmaker buikpijn van krijgt. In Holland zijn eigenlijk maar drie echte clubs. De rest is vaak armlastig. Er zijn clubs waar spelers vaak maanden niet worden uitbetaald. Criminelen profiteren daarvan door bijvoorbeeld een middenvelder en de keeper om te kopen om zo de uitslagen te beïnvloeden en het gokken te vergemakkelijken. Juist omdat Kris me waarschuwde voor gemanipuleerde wedstrijden kreeg ik een goede indruk van hem." Om die reden, en om in Nederland uiteindelijk een officieel wedkantoor te beginnen om de daar lucratieve zwarte gokmarkt over te nemen, gingen de twee mannen een partnerschap aan. Kris werd tegen betaling van 500.000 gulden in 1995 voor 35 procent eigenaar van Interwetten.

De Nederlandse politie denkt dat dit een klassieke witwasconstructie is. Kris heeft na het begin van zijn partnerschap zo'n twee jaar lang maandelijks 20. 000 gulden 'salaris' van Interwetten gekregen. Fabian bestrijdt dat hier iets illegaals gebeurde.

"Kris had een filiaal in Nederland. Hij verzamelde weddenschappen in Nederland om ze door te spelen naar Interwetten. Zijn salaris was hooguit kostendekkend. Hij moest een kantoor aanhouden en maakte allerlei kosten. De hoop was een legaal bedrijf in Nederland te beginnen. Maar in Nederland werd het wedden alleen gecriminaliseerd daarom zijn we na twee jaar opgehouden met pogingen om er officieel voet aan de grond te krijgen".

Het witwassen van crimineel geld via gefingeerde weddenschappen is inderdaad simpel, beaamt Fabian. Maar niet via een firma als Interwetten. "Er gaat hier geen cash geld om. Alles wordt geregistreerd via klantenrekeningen." Fabian heeft de Nederlandse rechercheurs - die hem donderdag 17 februari zeven uur lang als getuige verhoorden - ook aangeboden om hem gewoon via de computer te tonen waarop Kris J. gokte. Maar dat wilden ze niet. De politie heeft alle overzichten van alle weddenschappen van de laatste vijf jaar meegenomen. "Er worden hier 25 velletjes papier per dag aan weddenschappen afgesloten. Als ze die allemaal willen doornemen, zijn ze twee jaar zoet." Nadat de pogingen om in Nederland een echt kantoor op te zetten waren mislukt, kreeg Kris voortaan 35 procent van de winst. De band tussen de twee directeuren werd steeds vriendschappelijker. "Kris werd toegankelijker." De twee firmanten trokken er ook op uit. Bezochten samen sportevenementen, zoals de EK-voetbalfinale tussen Duitsland en Tsjechië in 1996 in het Wembley-stadion. Ook zaten ze samen in de VIP-club bij eerste klasser Hannover Scorpions. De ijshockeyclub die door Interwetten wordt gesponsord. Het was november 1998 in Hannover dat Fabian voor het eerst vermoedens kreeg dat er mogelijk iets geks aan de hand was met Kris. Een kennis vertelde hem dat de politie was wezen informeren naar Kris J. en Interwetten. In april 1999 gebeurde iets identieks. Een kennis en bankmedewerker van Bank Austria vertelde Fabian dat de politie navraag deed in Wenen direkt nadat hij met Kris een zakelijke bespreking had gevoerd. Er zou zijn gefilmd door de politie. Korte tijd later werd Interwetten door de huisbank zonder opgave van redenen definitief als klant geweigerd.

Kris vertelde Fabian desgevraagd niet te begrijpen waarom de politie aandacht voor hem koesterde. De Haarlemmer verzekerde hem dat zijn vermogen was verdiend met speelautomaten.

Zelfs na de huiszoeking - met een huiszoekingsbevel uit Haarlem van 13 november 1998 - en getuigenverhoor door de Nederlandse politie zegt hij niet te hebben begrepen in welk soort criminaliteit hij betrokken is. Er werd hem niets verteld. Pas nu heeft Fabian naar eigen zeggen door in welk milieu hij is beland. En hij heeft het angstige vermoeden dat dit een slepende kwestie wordt.

NRC Webpagina's
28 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad