U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Advocaat van Kris J.:

Van Vondel, Langendoen als getuigen

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
HAARLEM, 24 FEBR. Advocaat C. Korvinus van de criminele groei-informant Kris J. wil dat de rechter- commissaris de voormalige IRT-rechercheurs Langendoen en Van Vondel oproept als getuigen in het drugsonderzoek tegen zijn cliënt.

Ook de douanier C. de Jongh en de voormalige IRT-officieren van justitie J. Wortel en O. van der Veen en de ex-ministers van Justitie E. Hirsch Ballin en W. Sorgdrager moeten op verzoek van Korvinus komen uitleggen hoe Kris J. is gebruikt in de drugsonderzoeken van het IRT- politieteam. Bij de voorgeleiding in de raadkamer in Haarlem heeft Korvinus er gisteren op gewezen dat in de tenlastelegging tegen zijn vorige week gearresteerde cliënt staat dat hij zich sinds begin 1993 zou hebben schuldig gemaakt aan drugshandel en witwassen van crimineel geld. "Maar in die periode heeft Kris J. als groei-informant van het IRT in opdracht van politie en justitie drugs geïmporteerd. Deel van de afspraak was dat hij de verdiensten van die handel mocht houden. Daarom is het onacceptabel dat hij nu wordt aangeklaagd wegens drugshandel, heling en witwassen van misdaadgeld", aldus Korvinus. Korvinus vindt dat Kris J. onrechtvaardig wordt behandeld. "Mijn cliënt beroept zich in de verhoren op zijn zwijgrecht". De advocaat wil dat de behandelend officier van justitie hem "het complete IRT-dossier" geeft zoals dat sinds begin jaren negentig is opgebouwd. Het dossier is nu in bezit van het Landelijk Parket waar men onder leiding van officier van justitie G. Haverkate de erfenis van de IRT-affaire onderzoekt. Het dossier werd eerder door justitie 'besmet' verklaard wegens ongeoorloofde opsporingsmethoden. De rechercheur K. Langendoen kondigde gisteren voor het Radio-1 journaal aan dat hij de Binnenlandse Veiligheidsdienst en NRC Handelsblad voor de rechter zal dagen wegens aantasting van eer en goede naam. Hij wil dit doen naar aanleiding van de berichtgeving van gisteren over een ambstbericht van de BVD uit 1997. Daarin staat dat Langendoen en Van Vondel samen met een aantal drugsbaronnen honderden miljoenen via drugshandel verdiende guldens hebben geïnvesteerd in het gokwezen en in onroerende goederen.

Op grond van dit BVD-ambtsbericht - iets dat zelden in een strafzaak wordt bekendgemaakt - opende het OM op 1 december 1997 met toestemming van de Haarlemse rechter-commissaris een gerechtelijk vooronderzoek tegen Kris J. en medeverdachten die vorige week zijn aangehouden. Langendoen noemt de beschuldigingen aan zijn adres "onzin". Van Vondel geeft geen commentaar. Uit het vertrouwelijk justitiedossier dat het Landelijk Parket heeft opgesteld in de zaak tegen Kris J. blijkt dat een Nederlander die jarenlang heeft gefunctioneerd als één van de belangrijkste tussenpersonen tussen Colombiaanse groothandelaren in cocaïne en de Nederlandse afnemers, vorig jaar op gruwelijke wijze in Colombia is vermoord.

Het gaat om Mario van K. wiens verbrande stoffelijk overschot in mei vorig jaar in Colombia is aangetroffen. Uit reisinformatie is de politie gebleken dat Mario van K. "regelmatig naar Zuid-Amerika reisde met Kris J.", aldus de recherche.

NRC Webpagina's
24 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad