U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Kris J. wist van onderzoek af

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
WENEN, 28 FEBR. De deze maand gearresteerde criminele IRT-infiltrant Kris J. wist in november 1998 al dat er een onderzoek liep naar het witwassen van drugsgeld via de Oostenrijkse gokfirma Interwetten Wien.

Wolfgang Fabian, de Oostenrijkse eigenaar van Interwetten, waarvan Kris J. uit Haarlem sinds 1995 voor 35 procent medefirmant is, hoorde 1,5 jaar geleden van een kennis in Hannover dat de politie navraag deed naar zijn Nederlandse zakenpartner. Interwetten sponsort de Duitse ijshockeyclub Hannover Scorpions. In april vorig jaar werden de twee eigenaren van Interwetten opnieuw gealarmeerd. Fabian en Kris J. hoorden van een werknemer van de Bank Austria dat de politie een zakelijke bespreking die ze op de bank in Wenen voerden, had gefilmd en achteraf navraag deed. Kort daarna werd door de bank zonder opgaaf van redenen de rekening van Interwetten opgezegd.

Fabian zegt dit in een interview met NRC Handelsblad. De Oostenrijkse directeur van Interwetten - waar deze maand huiszoeking is verricht - zegt toen niet te hebben begrepen waarom de politie zijn bedrijf onderzocht. Fabian is eerder deze maand door de Nederlandse politie als getuige gehoord. Er zijn aanwijzingen dat het in 1996 door het Landelijk Rechercheteam begonnen onderzoek naar de 'erfenis' van de IRT-afaire om onduidelijke redenen bij de afronding ernstig is vertraagd. Het door een Haarlemse rechter-commissaris ondertekende huiszoekingsbevel dat eerder deze maand leidde tot politieacties in heel Europa - en zestien aanhoudingen - is gedateerd 13 november 1998. Een bij het onderzoek betrokken bron zegt dat het bijna onvermijdbaar is dat bij een omvangrijk internationaal onderzoek vertraging ontstaat en informatie via buitenlandse collega's uitlekt. Bewijsmateriaal zou hierdoor weggewerkt kunnen zijn.

Volgens het Landelijk Rechercheteam dat het onderzoek naar Kris J. uitvoert hebben de nu aangehouden verdachten zich beziggehouden met het omkopen van spelers om zo de uitslag van weddenschappen die ze zelf organiseerden te beïnvloeden. De voetbalbond KNVB wil van justitie opheldering over deze bevindingen om maatregelen te kunnen treffen.

NRC Webpagina's
28 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad