U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Baas tickethandel ook genoemd bij omkopen sporters

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
HAARLEM, 23 FEBR. De belangrijkste criminele informant van het IRT-politieteam, Kris J. heeft volgens de politie voor het met drugsgeld omkopen van voetballers eendrachtig samengewerkt met de eigenaar-directeur van het Amsterdamse ticketbureau Cupido Tickets, Cupido van den Berg.

Gisteren werd via deze krant bekend dat drugsverdachte Kris J. onder andere een criminele groepering leidde die in heel Europa sporters omkocht. Op die manier verdiende hij aan weddenschappen die hij zelf organiseerde.

Uit afgetapte en opgenomen telefoongesprekken heeft het Landelijk Rechercheteam (LRT) kunnen vaststellen dat "Kris J., Ch. J. (zijn broer, red.) en C. van den B. rechtstreeks dan wel via derden geld beschikbaar hebben gesteld aan spelers om wedstrijden te winnen dan wel te verliezen. In een aantal gevallen werd op verzoek (niet ambtelijke omkoping) een wedstrijd verloren", aldus een vertrouwelijk proces- verbaal van het Landelijke Rechercheteam.

De advocaat van de in voetbalkaartjes gespecialiseerde directeur van Cupido Tickets, H. Jahae, wijst erop dat zijn cliënt voor zover bekend niet officieel als verdachte is aangemerkt. Hij is ook op vrije voeten. "Hij zegt niets te maken te hebben met het omkopen van spelers", aldus Jahae.

Kris J. werd vorige maand door de Amsterdamse politie gearresteerd omdat hij de Cupido-directeur met de dood zou hebben bedreigd. Hij zou een miljoen gulden hebben geëist van Van den B. Kris werd na een paar dagen losgelaten door de Amsterdamse politie op verzoek van de collega's van de Landelijke recherche. Die waren bang dat hun al drie jaar lopende drugsonderzoek in gevaar werd gebracht als Kris bleef vastzitten.

Justitiële bronnen willen niet zeggen welke spelers en wedstrijden precies werden 'gekocht'. Via de telefoontaps is wel veel exacte informatie verzameld. Kris J. is sinds 1995 mede-eigenaar - voor 35 procent - van een groot Oostenrijks lottobedrijf. Bij die firma zijn ruim 50.000 klanten aangesloten die kunnen gokken op allerlei sport- evenementen: van Formule-1 races tot Champions League.

NRC Webpagina's
23 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad