U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Borst: wet op klonen soepeler

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 JAN. Minister Borst (Volksgezondheid) vindt dat klonen met behulp kerntransplantatie ook in Nederland moet worden toegestaan. Bij kerntransplantatie wordt in een leeggemaakte eicel een andere celkern geplaatst waaruit vervolgens een dier groeit. Borst pleit er voor de in 1998 ingevoerde Welzijnswet voor dieren te versoepelen, zodat ook in Nederland transgene dieren ontwikkeld kunnen worden. Dit is op dit moment verboden, maar op die manier verkregen medicijnen worden hier wel gebruikt.

Borst zegt dit vandaag op de tweedaagse conferentie `Biotechnology, the science and the impact' die in Den Haag wordt gehouden. Volgens haar voert Nederland op het gebied van de biotechnologie een moeilijk aan een buitenstaander uit te leggen beleid ,,dat een mix is van pragmatisme en principes en dat leidt tot situaties die niet met droge ogen zijn te vertellen''.

Zij wijst er op dat het in Leiden gevestigde bedrijf Pharming met subsidie van het ministerie van Economische Zaken begin jaren negentig transgene runderen heeft ontwikkeld. Na invoering van de Welzijnswet voor dieren werd de techniek die Pharming gebruikt, de zogeheten kerntransplantatie, verboden. Pharming week daarop naar het buitenland uit en heeft inmiddels met behulp van die techniek bij genetisch gemodificeerde konijnen een menselijk enzym weten te produceren dat mogelijk effectief is bij de behandeling van de ziekte van Pompe, een zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekte. Volgens Borst wordt dit uit het buitenland geïmporteerde enzym getest op Nederlandse kinderen. ,,Als alles goed gaat, komt het enzym alfa-glucosidase straks op de markt en draagt het bij aan een betere gezondheidszorg.''

In haar toespraak pleitte Borst voor een rationelere beoordeling van de biotechnologie. Net als bij andere nieuwe ontwikkelingen kan voorlichting ongegronde angst wegnemen, waardoor biotechnologie ook breder kan worden toegepast. Dit leidt, aldus Borst, onder meer tot betrouwbaardere medicijnen en voeding.

NRC Webpagina's
20 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad