U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Zuid-Koreanen klonen menselijke cel

ROTTERDAM, 16 DEC. Wetenschappers in Zuid-Korea meldden gisteren dat ze erin zijn geslaagd om een menselijke cel te klonen. De gekloonde cel groeide uit tot een viercellig embryo. Het is daarmee de eerste bekende poging om een mens te klonen.

Door onze redactie wetenschappen
De onderzoekers van de IVF-kliniek van de Kyunghee University Hospital in Seoul gebruikten voor hun experiment een onbevruchte eicel van een vrouw tussen de dertig en de veertig. Uit die eicel haalden ze de celkern. In de eicel werd een andere lichaamscel van de vrouw geinjecteerd, welk type cel is niet duidelijk. De kloon werd verder gekweekt tot het viercellig stadium. Daarna braken de Koreanen de proef af, omdat een in 1993 aangenomen wet experimenten in een later embryonaal stadium verbiedt.

Volgens dr. Lee Bo-yeon, leider van het experiment, is zijn groep niet de eerste die een dergelijk experiment uitvoert. Het Roslin Instituut, waar het gekloonde schaap Dolly is gemaakt, zou het al eerder met succes hebben uitgevoerd. Maar Lee liet weten dat hij dit nog niet bij de Schotten zelf heeft weten te verifieren.

De methode die de Koreanen gebruikten staat bekend als de Honolulu-techniek, die is ontwikkeld door Hawaiiaanse wetenschappers. Hierbij worden eicel en lichaamscel niet met elkaar versmolten, zoals bij de Dolly-techniek gebeurt, maar de lichaamscel wordt via een naald in de lege eicel gespoten. De Hawaiianen kwamen afgelopen juli met hun techniek in het nieuws nadat ze vijftig muizen hadden gekloond.

Voor de deuren van het Kyunghee University Hospital werd gedemonstreerd tegen het “onmenselijke onderzoek'.

NRC Webpagina's
26 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad