U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Joden akkoord met onderzoek van genen


ROTTERDAM, 4 SEPT. Een joodse man en een joodse vrouw die willen trouwen, moeten zich laten onderzoeken op de aanwezigheid van genen van bepaalde ziekten. Zijn beide partners drager van eenzelfde gen, dan zou een ziekte worden doorgegeven aan de kinderen.

Zo'n huwelijk mag dan niet plaatsvinden. Daarover waren de 600 deelnemers aan een congres over jodendom en genetica, dit weekeinde in Antwerpen, het volkomen eens, aldus rabbijn Raph Evers uit Amsterdam. Hij was voorzitter van het congres. Over de mate van vertrouwelijkheid van de uitslag van zo'n onderzoek verschilden de meningen. Die kennis kan hele families stigmatiseren.

"Wij zijn joods gebleven door binnen het joodse volk te trouwen", aldus Evers, maar dat had genetisch nadelen. "Door moderne technieken hebben we die problemen behoorlijk onder de knie."

Door inteelt is een op de dertig joden drager van de ziekte van Tay- Sachs, een dodelijke spierziekte. De meest voorkomende 'joodse' ziekte is die van Gaucher, waarbij de lever en de milt uitzetten en botproblemen ontstaan. Als gevolg van het testen van de genen is de ziekte van Tay-Sachs onder Amerikaanse joden bijna geheel verdwenen, aldus Evers. (ANP)

NRC Webpagina's
4 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad