U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Britse Home Office

Georganiseerde illegale immigratie - NCIS

Mensensmokkel - Openbaar Ministerie

Asielzoekers in England - Amnesty International

Transport en Logistiek Nederland


Bekentenis verdachte in Dover-zaak

Smokkel Chinezen begon al vorig jaar

Door onze redacteur TOM-JAN MEEUS
ROTTERDAM, 6 JULI. De Nederlandse tak van de misdaadbende die volgens justitie verantwoordelijk is voor het Dover-drama waarbij 58 illegale Chinezen overleden, heeft sinds medio vorig jaar op grote schaal mensensmokkel via Nederland naar Dover georganiseerd.

Chauffeur Perry W. uit Capelle aan den IJssel, die op verdenking van 58 maal doodslag vastzit in Groot-Brittannië, reed die periode "vier vijf keer" een illegalentransport naar Engeland; zijn vriend en collega Lammert N. uit Schiedam nam twee ritten voor zijn rekening. Het ging om tientallen Chinese illegalen per transport.

Perry W. kreeg voor zijn ritten naar schatting 150.000 gulden (duizend gulden per illegaal) betaald van in Turkije geboren opdrachtgevers die in Rotterdam wonen. Perry W. was met Lammert N. ook nauw betrokken bij de voorbereidingen in Nederland van het fatale transport naar Dover.

Dit heeft de tot begin vorige week voortvluchtige chauffeur Lammert N. tegen justitie verklaard. Hij heeft een gedetailleerde bekentenis afgelegd over zijn rol in de mensensmokkelorganisatie en de fatale rit naar Dover. Ook heeft hij zeer belastende verklaringen afgelegd over zijn in Nederland actieve handlangers, van wie de hoofdverdachte, de in Turkije geboren O. (34), nog altijd voortvluchtig is.

Een Nederlandse verdachte die hand- en spandiensten aan de smokkelbende heeft verleend, vermoedt dat een handlanger van hoofdverdachte O. wordt aangestuurd door de Grijze Wolven. Dit heeft hij op gezag van zijn advocaat, de Rotterdamse oud-officier van justitie S.H. Ong, vorige week woensdag tegen de politie verklaard. Bij zijn verhoor vertelde deze verdachte, de 49-jarige bemiddelaar Van K., dat handlanger C. "katvanger is van de Grijze Wolven". In opdracht van C. huurde Van K. een loods in de Rotterdamse Waalhaven die door de misdaadorganisatie vlak voor het transport is gebruikt. Ong geeft geen commentaar. Volgens het voorlopige justitiële dossier van de smokkelzaak is hoofdverdachte O. al sinds juni 1998 betrokken bij mensensmokkel. Hij wordt ervan verdacht destijds de smokkel per boot van acht illegale Koerden naar het Verenigd Koninkrijk te hebben georganiseerd. O. blijkt de laatste maanden, ruim voor het fatale transport naar Dover, uitgebreid te zijn geobserveerd, aldus processen-verbaal van de Rotterdamse rivierpolitie. Lammert N. heeft bij de politie beaamd dat hij diverse malen door O. voor illegalentransporten is betaald.

De Rotterdamse rivierpolitie heeft voorts vastgesteld dat de meeste van de acht verdachten in wisselende samenstelling voorbereidende bijeenkomsten voor het fatale transport hebben gehad. Eén bijeenkomst had plaats in hotel New York in Rotterdam.

Vastgesteld is dat vrijwel alle acht aangehouden verdachten met O. betrokken zijn geweest bij minstens twee eerdere illegalentransporten, aldus Justitie. N. heeft ook gezegd dat het luik van de koel-unit waarin de 58 Chinezen zijn overleden, "kapot" dan wel "verrot" was toen hij de koel-unit met vrachtwagen twee dagen voor het fatale transport ophaalde en naar de loods in de Waalhaven reed. Dit luik was afgesloten toen het transport 18 juni in Dover aankwam. De Chinezen zijn gestorven aan kooldioxidevergiftiging, wat zich voordoet ingeval van zuurstoftekort. Inzake katvanger Arjen van der S., die de transportfirma vormde dat het fatale transport formeel organiseerde, heeft de politie informatie gekregen dat hij ook bij een eerdere in problemen geraakte BV als katvanger heeft gefungeerd. Van der S. heeft verklaard "nog niets" te willen zeggen over zijn relaties in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap.

De Amsterdamse politie heeft vanmorgen bevestigd dat men in samenwerking met de marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Duitse Bundesgrenzschutz de laatste maanden zestig mensen heeft aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel en handel in paspoorten. Het gaat om een netwerk dat personen van Iran naar Nederland smokkelde, aldus de politie. Vanuit Nederland werden de mensen verder gesmokkeld naar Japan, Canada of Engeland. Alle gesmokkelde personen beschikten over een visum voor de Schengen-landen dat was afgegeven op de Franse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Tijdens het onderzoek, dat maanden duurde, heeft de politie 150 paspoorten aangetroffen. Deze bleken vergaard via diefstal in de Amsterdamse binnenstad. De documenten werden vervalsd in een speciale werkplaats in Amsterdam-Noord, aldus de politie. Van de gearresteerde personen hebben 54 de Iraanse nationaliteit. Ook werden drie Irakezen, twee Algerijnen en een Roemeen aangehouden in onder meer Amsterdam, Purmerend, Krommenie, Lelystad en Almere.


Zie ook:

De smokkel schuift duizend gulden per kop (6 juli 2000)
Spoor uit Dover recht naar Turkije (1 juli 2000)
Doorbraak justitie in zaak-Dover (28 juni 2000)
In drie minuten container scannen (26 juni 2000)
Chinezen dood door te veel CO2 (24 juni 2000)
Justitie zoekt tweede trucker in zaak-Dover (23 juni 2000)
Dover stemt België nederig (23 juni 2000)
Mensensmokkel groeit bij gebrek aan personeel (22 juni 2000)
'Het is hier dweilen met kraan open' (22 juni 2000)
Nieuwe arrestaties dodentruck Dover (21 juni 2000)
Tweede arrestatie dodentruck Dover (21 juni 2000)
Slangenkop in Fujian regelt de hele reis (21 juni 2000)
In een sloep naar de achterdeur van Schengen (21 juni 2000)
Als iedereen slaapt, klimmen ze in de truck (20 juni 2000)
Transporteur van 58 doden (20 juni 2000)
58 illegalen dood in Nederlandse truck (19 juni 2000)
Chinese illegalen kopen 'totaalpakket' (19 juni 2000)

NRC Webpagina's
6 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad