U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Britse Home Office

Georganiseerde illegale immigratie - NCIS

Mensensmokkel - Openbaar Ministerie

Asielzoekers in England - Amnesty International

Transport en Logistiek Nederland


Justitie zoekt tweede trucker in zaak-Dover

Door onze redacteuren GEERT VAN ASBECK en TOM-JAN MEEUS
ROTTERDAM, 23 JUNI. In het onderzoek naar het dodentransport van 58 Chinese immigranten maakt justitie jacht op een Nederlandse vrachtwagenchauffeur die tweeënhalve maand geleden in Dover al werd betrapt met 50 illegale Chinezen in zijn truck.

De man wordt beschouwd als een cruciale Nederlandse handlanger van een internationaal mensensmokkelsyndicaat dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van 58 Chinezen in Dover, afgelopen weekeinde. De betrokkenheid van de chauffeur, L. N. uit Schiedam, bij de eerdere smokkel blijkt uit documenten van de Britse immigratiedienst waarover deze krant beschikt. Justitie maakt tot nu toe vergeefs jacht op N. Hem is de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd. Na zijn aanhouding in april is N. in Rotterdamse transportkringen gesignaleerd terwijl hij pogingen in het werk stelde chauffeurs te verleiden illegalen vanuit Rotterdam via Zeebrugge naar Dover te transporteren. N. is een vriend en oud-collega van chauffeur Perry W., de chauffeur van het dodentransport van afgelopen weekeinde. W. wordt door de Britse justitie verdacht van doodslag.

N. is twee maanden geleden in Dover niet vervolgd bij gebrek aan bewijs, aldus een woordvoerder van de Britse immigratiedienst in Londen. De Britse politie heeft de chauffeur gearresteerd en verhoord, bevestigde een woordvoerder van de politie in Kent vanmiddag. Het internationale misdaadsyndicaat waarmee N. banden zou hebben, zou een vaste mensensmokkelroute voor Chinezen via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk onderhouden. N. maakte op 5 april de overtocht naar Dover in een truck op naam van 'Fransen Transport Nederland bv' in Waddinxveen. Hij had de rit verkregen na bemiddeling van TBA bv, waar de vader en de oom van Perry W. werkzaam zijn. Ook Perry W. verkreeg opdrachten via TBA. Naar aanleiding van de vondst op 5 april heeft TBA besloten onmiddellijk te stoppen met het bemiddelen van chauffeurs. Het bedrijf leverde zijn transportvergunning in bij de Rijksverkeersinspectie (RVI), zo heeft TBA-administrateur John W. (de vader van Perry) tegenover justitie verklaard. John W. is gisteravond na vier dagen hechtenis vrijgelaten.

De advocaat van John W., V.Koppe, zegt dat TBA niets met de mensensmokkel te maken heeft. "TBA staat hier volledig buiten en gezien de snelle vrijlating van de vader van Perry is het duidelijk dat justitie inmiddels ook die overtuiging heeft", aldus Koppe.

N. heeft nog tijdens de overtocht op 5 april de 50 illegale Chinezen uit zijn truck geladen. "De Chinezen beukten tegen de wand van de truck", aldus de woordvoerder van de Britse immigratiedienst in Londen, die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. De woordvoerder kon vanmiddag niet zeggen of de Chinezen alarm sloegen omdat ze het in de truck benauwd zouden hebben gekregen. De 58 Chinezen die deze week in een Nederlandse truck werden aangetroffen zijn naar het zich laat aanzien door verstikking om het leven gekomen.

N. was op 5 april nog een zogenoemde 'eigen rijder' met een eenmansbedrijf. De Britse immigratiedienst heeft Fransen Transport diezelfde dag beboet met 100.000 Britse pond - 2.000 pond per persoon - wegens het illegalentransport. Fransen had voor 4 juni moeten betalen maar heeft dat tot op heden nog niet gedaan. Volgens de zegsman van de immigratiedienst wordt er nog over de boete onderhandeld met Fransen Transport. De Britse autoriteiten hebben de vrachtwagen in beslag genomen en zullen die verkopen als Fransen blijft weigeren te betalen. Fransen Transport weigerde vanochtend commentaar. De onderneming van N., 'Nijveen Transport' in Schiedam, is op 5 mei jongstleden beëindigd, blijkt uit stukken van de Kamer van Koophandel. N. kon de afgelopen week door Justitie niet worden getraceerd. Op zijn huistelefoon en GSM was gisteren en eergisteren alleen een voice mail te horen.

Justitie heeft het internationale misdaadsyndicaat overigens al vrijwel volledig in kaart gebracht, zo bevestigen bronnen rond het onderzoek. Junior-transportondernemer Arjen van der S. blijkt te hebben gefungeerd als katvanger. Volgens zijn advocaat J. van Meurs is hij vorige week donderdag met twee bekenden uit het café naar de Kamer van Koophandel gegaan om het bedrijf 'A.F. van der Spek Transporten' op te richten. Van der S. heeft daarvoor 3.000 gulden ontvangen en wist niet dat het om mensensmokkel ging, aldus zijn advocaat. Van der S. heeft gezegd dat hij chauffeur Perry W. niet kent.

Inmiddels heeft Justitie vijf mensen aangehouden. Het gaat om Van der S., Perry W. en zijn inmiddels vrijgelaten vader. Van twee aangehouden verdachten is de identiteit bewust niet bekendgemaakt, aldus betrokkenen bij het onderzoek. Zij hebben in Nederland hand- en spandiensten verleend zoals de aankoop van de tomaten die als deklading van het dodentransport zijn gebruikt. Alle aanhoudingen zijn totnutoe verricht in de Rotterdamse regio.

Rond het onderzoek wordt evenwel verwacht dat "op zeer korte termijn" een groot aantal nieuwe arrestaties wordt verricht, zo verluidde het gisteravond. Justitie heeft inmiddels behalve de Nederlandse ook de internationale tak van het misdaadsyndicaat in kaart gebracht. Het onderzoek zou voorspoedig lopen, mede omdat in de Rotterdamse transportbranche grote verontwaardiging bestaat over de wijze waarop de 58 Chinezen afgelopen weekeinde de dood hebben gevonden.


Zie ook:

Mensensmokkel groeit bij gebrek aan personeel (22 juni 2000)
'Het is hier dweilen met kraan open' (22 juni 2000)
Nieuwe arrestaties dodentruck Dover (21 juni 2000)
Tweede arrestatie dodentruck Dover (21 juni 2000)
Slangenkop in Fujian regelt de hele reis (21 juni 2000)
In een sloep naar de achterdeur van Schengen (21 juni 2000)
Als iedereen slaapt, klimmen ze in de truck (20 juni 2000)
Transporteur van 58 doden (20 juni 2000)
58 illegalen dood in Nederlandse truck (19 juni 2000)
Chinese illegalen kopen 'totaalpakket' (19 juni 2000)

NRC Webpagina's
23 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad