U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Britse Home Office

Georganiseerde illegale immigratie - NCIS

Mensensmokkel - Openbaar Ministerie

Asielzoekers in England - Amnesty International

Transport en Logistiek Nederland


Transporteur van 58 doden


Wie was bereid de menselijke smokkelwaar te transporteren? Over de man achter het bedrijf, zijn reputatie en zijn stelende chauffeur.

Door onze redacteuren GEERT VAN ASBECK en TOM-JAN MEEUS

ROTTERDAM, 20 JUNI. Zoveel staat vast: vorige week donderdag, 15 juni, meldt zich bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel, Beursplein 37, een jonge man met een identiteitskaart van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Volgens de kaart is hij Ary Frederik van der S. (24). Vrienden kennen hem als Arjen.

Arjen begint een onderneming. 'A.F. van der Spek Transporten', een eenmanszaak in 'nationale en internationale wegtransporten'. Het bedrijf vestigt zich op het adres van zijn ouders aan de Terbregseweg in Rotterdam, waar Arjen zelf officieel ook woont. Volgens vast voorschrift checkt een medewerker van de Kamer diezelfde dag in een nationale databank of de identiteitskaart mogelijk ontvreemd dan wel vals is. Dat blijkt niet het geval.

Drie dagen later, zondag aan het eind van de middag, signeert een chauffeur met een Nederlands paspoort, op naam van Perry W., in Zeebrugge papieren voor de overtocht naar Dover van zijn 18 meter lange Mercedes met koelinstallatie. Perry W. (32) kent de wereld van het transport, en weet ook de weg bij de Kamer van Koophandel: hij heeft in 1996 in Schiedam 'Wacker Transport' opgericht, een bedrijf voor 'ongeregeld goederenvervoer met vrachtauto'. Een jaar later gaat het over de kop. En zomer 1999 geeft de curator pogingen op nog geld uit het bedrijfje te persen. 'Wacker Transport' wordt opgeheven. Afgelopen zondag betaalt Perry W. contant, als hij de overtocht naar Dover bij ferry P & O Stena Line voldoet. Hij werkt bij 'A.F. van der Spek Transporten' in Rotterdam, geeft hij op. Hij vult een postcode in die niet klopt: de twee letters - W en J - staan in de verkeerde volgorde. Hij geeft een 06-nummer op dat nadien niet zal responderen. Hij vervoert tomaten, vult hij in.Circa zes uur later blijkt in Dover dat het tomatentransport een rijdend massagraf is, als de Britse douane de lijken van 58 vermoedelijk Chinezen ontdekt. Perry W. verzet zich zondagnacht niet tegen zijn aanhouding. Nadat het nieuws in de loop van maandagmorgen het continent bereikt, en de eerste reacties van ontsteltenis razendsnel van officiële zijde worden verstrekt, blijkt Perry W. geen woord te willen zeggen over het transport. Een woordvoerder van ferry P & O Stena Line in Londen (welke onderneming naar Brits recht verantwoordelijk is voor de illegale immigratie van de Chinezen, en daarvoor per illegaal met 2.000 pond wordt beboet) vestigt vanaf maandagmorgen de aandacht op de Hollandse invalshoek van de zaak: de Nederlandse onderneming, de Nederlandse chauffeur. Aldus verschijnen vanaf het middaguur gisteren Britse verslaggevers en cameraploegen, veelal afkomstig uit Brussel waar ze de hooligan story deden, aan de voorkant van fietshandelaar Piet Hordijk aan de Terbregseweg in Rotterdam. Het adres waarover ze allemaal beschikken, wijst een woning boven de fietshandelaar aan als vestiging van 'A. F. van der Spek Transporten'.

De Rotterdamse recherche blijkt ook reeds ter plekke. Via de fietshandelaar loopt een trap naar de woning. Een rechercheur doet open en zegt dat er niets te zeggen valt. Camera's staan permanent gericht op de woning. Via de telefoon zegt mevrouw Van der S. dat er geen onderneming op dit adres is gevestigd, om daarna het gesprek te beëindigen.

De verwarring is groot. Niets wijst immers op de aanwezigheid van een transportbedrijf. Is Arjen van der S. het slachtoffer van een vervalsing door misbruik van zijn identiteitskaart? De Kamer van Koophandel, gealarmeerd door de mogelijkheid van een valse vermelding in zijn register, trekt de gegevens nog eens na. Aan het eind van de middag laat woordvoerder K. Vrijdag weten dat dit niet erg waarschijnlijk is. De bevolkingsadmininistratie heeft de Kamer meegedeeld dat Arjen van der S. wel degelijk op dit adres staat ingeschreven, en dat zijn identiteitskaart, afgegeven in 1993 of 1994, nooit als vermist is opgegeven.

Inmiddels ontvangt de politie de eerste tips. Arjen van der S. zou allerminst een smetteloze reputatie hebben. Er is een verhaal over zijn aanwezigheid in illegale gokhuizen in de Maasstad. Deze handel is veelvuldig in Chinese handen. 'Chinezen'-deskundige G. van der Stek van de Amsterdamse politie zegt dat het vaker voorkomt dat mensen met gokschulden door Chinezen nogal eens worden ingezet in de mensenhandel. Justitie wil niet ingaan op de binnengekomen tips. Noch wil men zeggen of de jonge Van der S. reeds is gehoord. Men beperkt zich tot de mededeling dat vooralsnog geen aanhoudingen zijn verricht. De ouders van Van der S. zijn slechts "informatief" gehoord, aldus een woordvoerder.

Niets is nog bij justitie bekend over de relatie van Perry W. met Arjen van der S.. Wel weten ingewijden in de Rotterdamse transportbranche dat Perry W. in de eerste helft van de jaren negentig als 'eigen rijder' op staande voet de wacht is aangezegd nadat hij de lading van een opdrachtgever heeft gestolen. Zijn oom bevestigde vanochtend zijn aanhouding.


Zie ook:

58 illegalen dood in Nederlandse truck (19 juni 2000)
Chinese illegalen kopen 'totaalpakket' (19 juni 2000)

NRC Webpagina's
20 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad