U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Britse Home Office

Georganiseerde illegale immigratie - NCIS

Mensensmokkel - Openbaar Ministerie

Asielzoekers in England - Amnesty International

Transport en Logistiek Nederland


'Dover' stemt België nederig


Het Belgische parlement hield gisteren een spoeddebat over de 58 dode Chinese verstekelingen. Er was kritiek op de Belgische autoriteiten, maar politieke gevolgen zal het drama niet hebben.

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL, 23 JUNI. Terwijl in België ook deze week nog verstekelingen in trucks zijn gevonden, hief minister Antoine Duquesne gisteren in het parlement de armen ten hemel. "Als iemand de mirakeloplossing heeft, laat hij mij die geven", aldus de liberale bewindsman van Binnenlandse Zaken in de paars-groene coalitie. Het Belgische parlement hield een spoeddebat over de 60 Chinese verstekelingen, van wie er afgelopen zondagnacht na een transport uit Zeebrugge 58 dood in Dover werden aangetroffen. Eerder deze week kwam het in een besloten Senaatsccommissie nog tot een harde politieke botsing, toen de oppositionele CVP meteen een parlementair onderzoek eiste. De Vlaamse televisie liet beelden zien van gesloten deuren, waarachter het geschreeuw van politici hoorbaar was. Duquesne verweet de Vlaamse christen-democraten "een beetje schandalige politieke exploitatie".

In de Kamer zette CVP-fractievoorzitter Marc van Peel gisteren een verzoenender toon door "nederigheid" voor iedereen te preken. Een drama als in Dover had volgens Van Peel ook onder een CVP-regering kunnen gebeuren. Ook minister Duquesne, die dinsdag pas na lang aandringen van de coalitiepatijen een rijkswacht-onderzoek aankondigde, sprak over " nederigheid". Tegelijk wees hij naar de "hypocrisie" in de Europese Unie, waar de lidstaten nog steeds geen uniform beleid hebben als het over mensenhandel, migratie en asiel gaat. Duquesne maakte met name Groot-Brittannië verwijten, waar "een grote zwarte arbeidsmarkt" zou bestaan door het ontbreken van een verplichte identiteitskaart. Belgïe zal volgens Duquesne volgend jaar als EU-voorzitter (tweede helft 2001) het voortouw nemen. De bewindsman erkende gisteren dat de Belgische rijkswacht in Zeebrugge de Nederlandse vrachtwagen met de Chinese verstekelingen niet controleerde. Reden: enkele rijkswachters waren naar een veerboot geroepen waar Engelse hooligans die terugkeerden van Euro 2000 problemen maakten. Volgens de Duquesne had het geen verschil gemaakt, omdat conform de procedure alleen papieren zouden zijn gecontroleerd. De douane in Zeebrugge concentreert zich op inkomend verkeer. Duquesne zei wel dat de Belgische controlediensten "waarschijnlijk meer hadden kunnen doen", als ze van de rederij P&O dezelfde informatie hadden ontvangen als de douane in Dover. Deze kreeg van P&O de informatie dat de Nederlandse transporteur een nieuwkomer was, wat voor de douane reden was de lading te controleren. Duquesne noemde het "gebruikelijk" dat in zo'n geval alleen de controle- autoriteiten in het land van bestemming worden ingelicht. Duquesne kondigde ook meer financiële en technische middelen voor de controlediensten aan, waaronder infrarood-apparatuur. In Frankrijk en Engeland wordt zulke apparatuur al gebruikt om verstekelingen te ontdekken. Senator Fred Erdman van de Vlaamse socialistische coalitiepartij onthulde vanmorgen in het dagblad De Morgen dat aanschaf tot nu toe is uitbleven, omdat de controlediensten het oneens zijn over de vraag wie de apparatuur moet betalen en gaat gebruiken.

Ten tijde van het Kamerdebat was nog niet bekend of de 58 dode Chinezen in Dover dezelfden zijn geweest als degenen die in april in het Belgische Puurs werden aangehouden en die op de trein naar Antwerpen waren gezet. Het parket in Mechelen heeft hun vingerafdrukken aan de Britse justitie doorgespeeld. Volgens een woordvoerder van het Mechelse parket is het niet in het belang van het Britse onderzoek als de Belgische justitie mededelingen doet. Vanmorgen maakte de Britse politie bekend dat het niet om dezelfde mensen ging - een mededeling die de Belgische autoriteiten gezichtsverlies bespaart. Duquesne verdedigde gisteren de handelwijze met de Chinezen in Puurs. "Is er in dit land dan consensus over meer gesloten asielcentra of meer vliegtuigcharters voor uitzetting?" Zijn retorische vraag werd door het extreem-rechtse Vlaams Blok met instemmend geroep beantwoord. Verder stelde alleen de kleine Vlaams nationalistische Volksunie nadrukkelijk de vraag van de politieke verantwoordelijkheid. Zij ziet ook een nieuwe schandvlek voor België na de dioxine-affaire en de zaak-Dutroux.

Politiek bloed lijkt er niet te gaan vloeien. In 1998 trad Duquesne's voorganger, de socialist Louis Tobback, af om een afgewezen Nigeriaanse asielzoekster, die in handen van de rijkswacht door verstikking omkwam toen haar een kussen in het gezicht werd gedrukt. Van de zijde van de CVP - destijds nog regeringspartij - werd dit aftreden toen onnodig geacht. Gisteren heerste in het Belgische parlement de stemming dat niemand schuldig is zolang iedereen schuld heeft.


Zie ook:

Mensensmokkel groeit bij gebrek aan personeel (22 juni 2000)
'Het is hier dweilen met kraan open' (22 juni 2000)
Nieuwe arrestaties dodentruck Dover (21 juni 2000)
Tweede arrestatie dodentruck Dover (21 juni 2000)
Slangenkop in Fujian regelt de hele reis (21 juni 2000)
In een sloep naar de achterdeur van Schengen (21 juni 2000)
Als iedereen slaapt, klimmen ze in de truck (20 juni 2000)
Transporteur van 58 doden (20 juni 2000)
58 illegalen dood in Nederlandse truck (19 juni 2000)
Chinese illegalen kopen 'totaalpakket' (19 juni 2000)

NRC Webpagina's
23 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad