NRC Handelsblad: vandaag Zaterdag 19 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Het eind van de file in zicht? in Economie voor jou.
bolletje De zon en het Noorderlicht in Profiel.
bolletje Muziek van de Antilliaanse band Simbagwe Tambú
bolletje @: Amerikaanse consumenten willen hun privacy terug.
bolletje Het medische rapport van Pinochet.
bolletjeKweek je eigen hersencellen in de Digitale Leestafel.
bolletje Stemming: Ouderen meer laten betalen aan AOW?
bolletje In het nieuws:
Dossier Multiculturele Samenleving
Dossier Kosovo
Dossier Shell
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Oostenrijk
Dossier EK 2000
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



AMSTERDAM - Enkele honderden mensen hielden gistermiddag een antiracisme- manifestatie op de Dam in Amsterdam. De demon- stranten kritiseerden de opkomst van extreem-rechts in Europa en uitten hun afkeer van regerings- deelname van de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider in Oostenrijk. Europarlementariër M. van den Berg (PvdA): "Ons doel is om de kiezers uit de klauwen van de rattenvangers van Hamelen te halen." Daarmee doelde hij onder meer op Haider.
(Foto Jaime Halegua)

Ministerie van Peper betaalde reis echtgenote
Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken) heeft vorig jaar zijn echtgenote N. Kroes op kosten van zijn departement meegenomen op dienstreis naar de Nederlandse Antillen. De regels staan dit "in beginsel" niet toe.

* Legionella Curaçao trof meer mensen
De legionellabesmetting in het Van der Valk Plaza Hotel op Curaçao heeft de afgelopen twee jaar waarschijnlijk tien mensen besmet en niet vijf zoals de inspectie voor de Gezondheidszorg in Den Haag bekend heeft gemaakt. Van die tien mensen is er in juni 1999 een overleden.

* Advies aan nieuw bestuur om af te treden
Het pas benoemde bestuur van de vereniging VluchtelingenWerk Nederland moet aftreden om plaats te maken voor een nieuw bestuur.

* 'D66 schuift lasten niet door'
D66 heeft de miljarden al verdeeld, met nadruk op schuld aflossen. D66-leider De Graaf wil "de last niet doorgeven aan nieuwe generaties".

* PvdA ongelukkig met openhartig boek Van Zuijlen
De Partij van de Arbeid is ongelukkig met het vandaag verschenen dagboek van Tweede- Kamerlid Marjet van Zuijlen. In dit dagboek levert Van Zuijlen scherpe kritiek op collega-fractieleden en schrijft ze over vertrouwelijke gesprekken in de fractie en het fractiebestuur. In de fractie wordt ermee gerekend dat Van Zuijlen zich volgende week moet verantwoorden.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
IT-oplossingen,
dat is vragen om
problemen

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Het uur van Stoibers CSU is aangebroken
Angela Merkel aan het roer van de CDU? De Beier Edmund Stoiber gruwelt bij die gedachte - en met hem het oude, conservatieve deel van de CDU/CSU.

* Kosovaren beleven geen lol meer aan kaarslicht
Kosovo kampt met een groot gebrek aan stroom en warm water, onder meer de wrange erfenis van NAVO- bomdardementen.

* Directeur V2 over het Beeldinstituut
Alex Adriaansens is directeur van V2, de instelling die binnen het Rotterdamse Beeldinstituut verantwoordelijk wordt voor de nieuwe media.

* Chaotische koersen bij nieuwe AEX
Een chaotisch verloop van massale aan- en verkooporders in verband met de herweging van de AEX-index heeft gisteren geleid tot forse fluctuaties op de effectenbeurs.

* Commissaris Terlouw weg bij Gelredome
Het 'koningsdrama' bij voetbalclub Vitesse rond het gedwongen vertrek van voorzitter Karel Aalbers heeft een nieuw slachtoffer geëist. Voormalig commissaris van de koningin Jan Terlouw legde gisteren zijn functie neer als voorzitter van de raad van commissarissen van het stadion Gelredome.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Illegale zorg
RUIM ZEVEN JAAR geleden veroorzaakten de toenmalige PvdA-staatssecretaris van Justitie en zijn partijvoorzitter in eigen kring rumoer met uitspraken dat illegalen uit Nederland moeten "verdwijnen", zeker de criminelen onder hen van wie de burgers "last" hebben. De reactie daarop was fel en kwam onder meer tot uitdrukking in een advertentiecampagne die door Nederlanders van goede naam en faam werd ondertekend.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Ontheemde kinderen van Allah
Ze leven in armoede en komen zelden buiten. Allochtone gehandicapte kinderen verkeren in een isolement. Hulpverleners wachten op de ouders terwijl de ouders zich vertwijfeld afvragen waarom de hulpverleners nooit langskomen. 'Wat moet er worden van mijn dochters als ik er niet meer ben?'

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Vreemde mijnpoel
Een activiteit die door de Roemeense overheid als een weldaad voor het milieu was afgeschilderd is geëindigd in een milieuramp. Na een periode met veel sneeuw en regen was op 30 januari een opslagbassin van het jonge mijnbouwbedrijf Aurul in Baia Mare zo vol geraakt dat het overliep en het teveel aan vloeistof loosde op het riviertje de Somes. Vandaar liep het via de Tisza naar de Donau, overal massale vissterfte teweegbrengend.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )