U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
uitspraak van de Raad van State over het vrijgeven van de declaraties van minister Peper

Ministerie van Binnenlandse Zaken


Ministerie van Peper betaalde reis echtgenote

Door onze redacteuren GEERT VAN ASBECK en TOM-JAN MEEUS
DEN HAAG, 19 FEBR. Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken) heeft vorig jaar zijn echtgenote N. Kroes op kosten van zijn departement meegenomen op dienstreis naar de Nederlandse Antillen. De regels staan dit "in beginsel" niet toe.

De vliegreis van Kroes (retour business class Antillen) kostte het departement volgens de woordvoerder van de minister 5.400 gulden.

Gisteren diende de Amsterdamse wethouder H. Groen zijn ontslag in nadat Het Parool had gemeld dat hij kosten voor een partner op een dienstreis naar Sint Maarten niet tijdig terugbetaalde. Volgens de gemeentelijke regels mag de partner van een bestuurder, vergelijkbaar met de rijksregels, alleen bij hoge uitzondering op overheidskosten mee op dienstreis.

Peper, tevens minister van Koninkrijksrelaties, bracht eind juli vorig jaar met zijn vrouw een kennismakingsbezoek van een week aan de Antillen. Ook bezocht hij de Koninkrijksspelen op Sint Maarten, waar hij prins Willem Alexander vergezelde. De regels voor buitenlandse dienstreizen van bewindslieden, waarvoor premier Kok verantwoordelijk is, schrijven voor dat partners van bewindslieden in principe niet meereizen. Dit staat in het Blauwe Boek, een vertrouwelijk document voor bewindslieden waarin richtlijnen voor declaraties zijn opgenomen. Hierin wordt "de gedragslijn" gesteld "dat in beginsel ministers zich niet laten vergezellen door echtgeno(o)te of partner". De staatssecretaris van Antilliaanse en Arubaanse Zaken, G. de Vries, is ten minste zevenmaal op dienstreis naar de Antillen geweest en liet zich daarbij nooit door zijn echtgenote vergezellen, aldus zijn woordvoerder.

Binnen het ministerie is na de Antillenreis van Peper en zijn echtgenote onderkend dat er een fout is gemaakt. De secretaris-generaal, W. Kuijken, heeft hiervoor de verantwoordelijkheid genomen. Op het departement is overwogen de minister te adviseren de reiskosten van Kroes terug te betalen. De minister heeft, na een gesprek met de secretaris-generaal, besloten dit niet te doen. De woordvoerder van Peper zegt dat hem dit "niet bekend" is. De fout met de betaling van Kroes' reis is mede veroorzaakt omdat Pepers voorganger H. Dijkstal (1994-1998), tevens vice-premier, enkele malen met zijn echtgenote naar de Antillen reisde. Dijkstal kon zich dat veroorloven omdat de regels toentertijd de premier en de vice-premier de mogelijkheid gaven hun echtgenotes wel te laten mee-reizen. Binnenlandse Zaken heeft over het hoofd gezien dat Peper als 'gewoon' minister dit privelege niet heeft.

De woordvoerder van Peper stelde gistermiddag in een schriftelijke verklaring dat de betaling van Kroes' reis om diverse redenen is gerechtvaardigd. Met nadruk wordt hierin gesteld dat de secretaris- generaal het "verstandig" vond dat Peper zijn echtgenote op kosten van het departement liet meereizen. "De tickets naar de Nederlandse Antillen zijn in opdracht van de SG betaald", aldus de verklaring.

In de verklaring wordt er ook aan gerefereerd dat Peper op het laatste moment besloot namens het kabinet naar de Koninkrijksspelen te gaan. Dit nadat staatssecretaris Vliegenthart (Sport) besloot de invitatie af te wijzen. De aanwezigheid op de Spelen van het echtpaar Peper was mede gestoeld op " protocollaire verplichtingen", aldus de verklaring. Ambtenaar A. Huisman van het ministerie van VWS, die de uitnodiging voor de Koninkrijksspelen ontving voor staatssecretaris Vliegenthart, zegt echter dat voor de Koninkrijksspelen geen partners van bewindslieden worden geïnviteerd. "Ik heb nog nooit een protocol van de Koninkrijksspelen onder ogen gehad waarin staat: de echtgenoot of partner van de bewindspersoon moet hierbij aanwezig zijn."

Ook het hoofd van de RVD op de Antillen, S. Kwidama, verklaart er geen protocol bij de Antilliaanse regering bestaat dat de aanwezigheid van een partner van een bezoekende minister noodzakelijk maakt. P. Rosenmöller (GroenLinks, voorzitter Kamercommissie Antilliaanse Zaken) zal premier Kok en minister Peper volgende week opheldering vragen over de reisregels voor bewindslieden alsmede over deze specifieke reis.


Zie ook:

Rotterdam reist pas soberder na vertrek Peper (10 februari 2000)
Peper moet declaraties laten zien (10 februari 2000)
Accountantsverklaring zegt niet alles (9 februari 2000)
Peper gaat in hoger beroep om declaratie (5 februari 2000)
Peper alsnog naar raadcommissie (26 januari 2000)
De manoeuvres van Bram Peper (25 januari 2000)
Commissie: Peper kon stukken inzien (24 januari 2000)
Peper krijgt van commissie geen inzage stukken (20 januari 2000)
Peper en Rotterdam (3 november 1999)
Peper, Kroes vragen krant opheldering (2 november 1999)
Peper voert overleg met premier Kok (29 oktober 1999)
Na Peper kwam omslag in declaratiecultuur (28 oktober 1999)

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)