U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vluchtelingenwerk Nederland

VluchtelingenWerk

Advies aan nieuw bestuur om af te treden

Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK
ROTTERDAM, 19 FEBR. Het pas benoemde bestuur van de vereniging VluchtelingenWerk Nederland moet aftreden om plaats te maken voor een nieuw bestuur.

Dat is de strekking van een nog vertrouwelijke concept-advies van organisatie-adviseur H. Berg die in opdracht van het bestuur van VluchtelingenWerk de structuur van de vluchtelingenorganisatie tegen het licht houdt, aldus ingewijden binnen VluchtelingenWerk.

Het huidige bestuur geniet te weinig vertrouwen en gezag binnen de vereniging om de noodzakelijke veranderingen te kunnen doorvoeren. Het bestuur moet bovendien meer op afstand komen te staan van de directie en de rest van de organisatie, aldus het concept-advies van Berg.

Het huidige bestuur trad afgelopen maand voor een periode van vier jaar aan. Vier van de vijf leden, onder wie oud-Kamerlid A. van der Stoel (VVD), zaten ook al in het vorige bestuur. Alleen de voorzitter van het huidige bestuur, oud-Kamerlid H. van den Bergh (PvdA), is nieuw in VluchtelingenWerk. Hij trad afgelopen januari voor het eerst aan. Van den Bergh is als enige niet belast met de vertrouwenscrisis van vorig jaar tussen bestuur en vereniging. Aangenomen wordt dat hij als enige kan aanblijven en een nieuw bestuur om zich heen kan gaan formeren. Van den Bergh wilde gisteren geen commentaar geven.

Het concept-advies van Berg is donderdag besproken door een begeleidingscommissie, gaat volgende week naar het bestuur en komt eind volgende maand in definitieve vorm aan de orde tijdens de ledenvergadering van VluchtelingenWerk.

VluchtelingenWerk Nederland, de grootste belangenorganisatie voor asielzoekers, ging afgelopen jaar door een ernstige bestuurlijke crisis. Zo leidde een hoog oplopend conflict tussen bestuur en directie tot ernstige spanningen binnen de vereniging en tot het ontslag van directeur D. Oosting. VluchtelingenWerk moet ingrijpend bezuinigen en werkt aan een forse reorganisatie. VluchtelingenWerk Nederland telt meer dan 600 personeelsleden en meer dan 10.000 vrijwilligers. VluchtelingenWerk staat jaarlijks een onbekend groot aantal asielzoekers en vluchtelingen in Nederland bij.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)