U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
PvdA

PvdA ongelukkig met openhartig boek Van Zuijlen

Door onze redacteur KEES VAN DER MALEN
DEN HAAG, 19 FEBR. De Partij van de Arbeid is ongelukkig met het vandaag verschenen dagboek van Tweede- Kamerlid Marjet van Zuijlen. In dit dagboek levert Van Zuijlen scherpe kritiek op collega-fractieleden en schrijft ze over vertrouwelijke gesprekken in de fractie en het fractiebestuur. In de fractie wordt ermee gerekend dat Van Zuijlen zich volgende week moet verantwoorden. Publiekelijk onthoudt de PvdA-fractie zich van commentaar. Van Zuijlen noemt fractieleider Melkert een 'beton-socialist' en iemand die te weinig oog heeft voor menselijke verhoudingen. Rob van Gijzel, de woordvoerder van de fractie bij de Bijlmer-enquête, verwijt ze "solistisch gedrag". Rob Oudkerk, de vice-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de Bijlmerramp, zou in de fractie "een cultuur van wantrouwen" verspreiden. En Adri Duijvesteijn, de volkshuisvestingsspecialist, dicht ze "een minderwaardigheidscomplex" toe.

Fractievoorzitter Melkert heeft Van Zuijlen tijdens het schrijven al proberen af te houden van publicatie. Melkert waarschuwde haar vorig jaar dat hij niet gelooft "in tussendoortjes en niemendalletjes", zo geeft Van Zuijlen in haar dagboek aan. Zelf had ze de fractievoorzitter geantwoord dat haar dagboek " vooral een van-dag-tot-dag-verslag is met weinig pretentie". Eerder wilde ze de "tekenen van verval in Paars II" beschrijven. Ze zag het dagboek ook als een poging "om mijn oprechtheid te behouden als secretaris van de grootste regeringsfractie".

In de PvdA wordt het hoogst ongepast gevonden dat Van Zuij-len over vertrouwelijke gesprekken schrijft. Zo geeft ze uitvoerig weer hoe de interne discussie verliep over de verdeling van functies in het fractiebestuur, inclusief de strijd tussen haar en collega Bert Middel. Fractieleden, die niet met name willen worden genoemd, vinden dat Van Zuijlen met de publicatie van het dagboek "exhibitionistisch" gedrag vertoont. Het Kamerlid schrijft daarin uitvoerig over haar persoonlijk leven, inclusief de relatie met oud-fractiegenoot Rick van der Ploeg, de huidige staatssecretaris van Cultuur. Ook etaleert ze twijfel of ze Kamerlid moet blijven en of ze geschikt is voor haar werk.

'Kamerlid als voetveeg'


Passages uit het dagboek Retour Nijmegen-Den Haag van Tweede-Kamerlid Marjet van Zuijlen.

DEN HAAG, 19 FEBR. Over Melkert: "Ik ben gelukkig met Ad als fractievoorzitter. Al is hij arrogant en moet ik me vaak oppeppen om hem tegen te durven spreken.

(...) Hij is slim, maar geniet er soms te veel van om zijn collega's te vernederen."

Over zichzelf: "Ben ik hard? Jan van Zijl (fractiesecretaris, red.) verbaast zich erover hoe (ogenschijnlijk) makkelijk ik het gevecht met Ad Melkert aanga. Ik ga volgens hem nu al verder dan hij dat ooit met Jacques Wallage durfde. Wat een wereld van schizofrenie en emotionele chantage is de politiek toch. Of regeert angst altijd in het aangezicht van de macht?"

Over Rob van Gijzel: "Ik heb vragen over de Bijlmer. Krijg het gevoel dat Rob van Gijzel zorgvuldig naar een alleen door hem gekende en gewilde apotheose toewerkt. Wil dat hyenagedrag niet meemaken of er in ieder geval niet verantwoordelijk voor zijn."

Over Rob Oudkerk: "Rob van Gijzel voelt zich onbegrepen en Rob Oudkerk heeft zich van de fractie geïsoleerd. Hij vaart zijn eigen koers. Waar koerst hij op aan? Wat wil hij? Hoe is dit gekwetste ego te troosten.

(...) Ik ben geïrriteerd. Waarom verspreidt Rob de cultuur van wantrouwen waar hijzelf zo'n hekel aan zegt te hebben."

Over zichzelf: "Heb ik de ware Wille zur Macht of ben ik ambitieus uit faalangst?"

Over Adri Duijvesteijn: "Het lijkt erop dat Adri's minderwaardigheidscomplex hem parten speelt. De kleine jongen, die bang is dat hij niet serieus wordt genomen, stampt op de grond en eist respect. Adri, we houden allemaal van je, maar soms moet je even je mond houden."

Over Rick van der Ploeg: "Contacten met Rick van der Ploeg gaan me nog steeds niet in de kouwe kleren zitten. Vooral zijn subtiel- ondermijnende, waarschijnlijk grappig-bedoelde opmerkingen over mijn saaie Nijmeegse leven zijn vervelend. Ik word er moe van.

(...) Hij overlaadt me met complimenten. Hoe heb ik zijn kwaliteiten als supermanipulator kunnen vergeten?"

Over Kamerlidmaatschap (na radio-interview bij Spijkers met Koppen): "Het Kamerlid als voetveeg en Jan Lul. Eens in de zoveel tijd maken we het allemaal mee. Maar het blijft pijn doen. Met tranen in de ogen loop ik na afloop weg."

Over carrière: "Een gesprek met Rick (staatssecretaris Van der Ploeg, red.). Hij denkt dat ik over één twee jaar niet meer aantrekkelijk ben voor het bedrijfsleven. Te verpolitiekt. Hij vindt het onverstandig dat ik serieuzer op aanbiedingen inga. Twijfel knaagt."

Over zichzelf: "Ik ben een mietje. Ongeschikt voor het vak."

Over Tineke Netelenbos: "Tijdens het eten wordt de minister witheet over een ingediend amendement. (...) Ze blijkt doodsbang te zijn voor een afgang in de ministerraad. Wat een vak. Waar alles om prestige draait."

Over parlementariërs: "Eigenlijk zijn de meeste politici enge individualisten."

Over afbreken van het Kamerlidmaatschap: "Ik heb tien jaar gewerkt. Daarvan ben ik acht jaar in dienst geweest van de Partij van de Arbeid. Wanneer is het genoeg? Wanneer mag ik iets anders gaan doen van de babyboomers met machtsposities in de media."

Over publiciteit (na berichtgeving over mogelijke overstap naar ministerie van Economische Zaken): "Ik heb het gevoel of ik naakt in een bak met stront sta."

Over nevenfuncties: "Hoewel ik actief ben in veel besturen, ben ik nergens voorzitter van. Ik ben nerveus. Ben ik hiervoor geschikt?"

Over voorzitterschap: Voor het eerst de Kamer voorgezeten. (...) Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn."

Over Den Haag: "Ik wil niet dat Den Haag in mijn leven centraal staat. Ik wil juist een vol, breed, divers, spannend en veelzijdig leven leiden."

Over dagboek: "Waarom denk ik dat dit triviale leven voor iemand interessant is?"

Over publicatie: "Moet ik mezelf beschermen? Of moet ik in de afgrond durven kijken. Wat is leven? ben ik laf?"

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)