U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Legionella Curaçao trof meer mensen

Door onze redacteur JOEP DOHMEN
ROTTERDAM, 19 FEBR. De legionellabesmetting in het Van der Valk Plaza Hotel op Curaçao heeft de afgelopen twee jaar waarschijnlijk tien mensen besmet en niet vijf zoals de inspectie voor de Gezondheidszorg in Den Haag bekend heeft gemaakt. Van die tien mensen is er in juni 1999 een overleden. De inspectie baseert zich uitsluitend op de in Nederlandse ziekenhuizen gediagnosticeerde gevallen van legionella. Drie Nederlandse hotelgasten blijken echter in Willemstad in het St. Elisabeth hospitaal behandeld te zijn voor de door de bacterie veroorzaakte veteranenziekte. Twee andere hotelgasten met lichte legionellasymptomen zijn na terugkeer in Nederland door hun huisarts geholpen.

De besmetting van de verouderde waterleiding in het hotel blijkt langer geduurd te hebben dan tot nu toe bekend. De eerste uitbraak van legionella was waarschijnlijk al in april 1998. Dat valt af te leiden uit een melding van de GGD in Amsterdam op 25 juni 1998. De dienst constateerde dat een man die in april in het hotel had gelogeerd de veteranenziekte had opgelopen. De laatste besmetting was in november vorig jaar. De GGD in Willemstad zegt dat, na het dodelijk slachtoffer, met Van der Valk was afgesproken dat de overige hotelgasten zouden worden geïnformeerd over de besmetting. Van der Valk ontkent een dergelijke afspraak. Het hotel wordt wekelijks bezocht door 150 Nederlandse toeristen.

Gedurende de twee jaar dat het hotel met legionella-uitbraken te maken had, zijn de hotelgasten nooit geïnformeerd. Zowel mondeling als schriftelijk ontkende het concern tegenover gasten die argwaan toonden dat er sprake was van een legionellaprobleem. Wel kregen vier slachtoffers die tijdens hun verblijf al symptomen van de veteranenziekte vertoonden, ter compensatie een gratis reis.

Terwijl de hotelgasten onwetend waren, wisten autoriteiten in Nederland en Curaçao van het legionellaprobleem.

Nederlandse hotelgasten die in het ziekenhuis in Willemstad werden behandeld kregen zelfs het advies niet terug te keren naar Van der Valk. Een van die zieke gasten was H. Peeters uit Vlodrop: "Longarts dr. Ignacio vertelde dat ik de besmetting waarschijnlijk bij Van der Valk had opgelopen. Ik kon beter een ander hotel zoeken."

Ton Slagtveld (48), vriendin van verpleegkundige A. de Wringer uit Haarlem, was ook gast van Van der Valk. Zij kwam februari vorig jaar terecht in het ziekenhuis in Willemstad. De Wringer: "Ik kende de symptomen van legionella en smeekte de hotelleiding om de andere gasten te waarschuwen. Dat werd geweigerd. Mijn vriendin is maanden uit roulatie geweest. Van het bedrijf hebben we nooit meer iets gehoord."

Het bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao en de GGD in Willemstad zeggen bijna een jaar bij Van der Valk te hebben aangedrongen op afdoende maatregelen. Pas nadat er een dodelijk slachtoffer was gevallen, werd gedreigd met sluiting van het hotel. Gezaghebber Stanley Betrian zei daarover in de Caraïbische editie van het Algemeen Dagblad: "Het is jammer dat er een dode is gevallen, maar zonder sluitend bewijs kun je een hotel niet beschuldigen. Als er paniek was uitgebroken en sensatieverhalen waren verschenen, hadden we een groot deel van de hotels kunnen sluiten."

De verzekeraar van Van der Valk onderhandelt nog steeds met de nabestaanden van de overleden hotelgast, zegt een woordvoerder. Nadat eerder deze week al een slachtoffer uit Alphen aan de Rijn zei het concern te zullen aanspreken, eist nu ook een slachtoffer uit Noordlaren een vergoeding van gemaakte kosten.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)