U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
AEX Optiebeurs

'Geen ordelijke markt'

Chaotische koersen bij nieuwe AEX

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 19 FEBR. Een chaotisch verloop van massale aan- en verkooporders in verband met de herweging van de AEX-index heeft gisteren geleid tot forse fluctuaties op de effectenbeurs.

Hoewel de AEX-index per saldo met 1,92 procent daalde, waren er zeer grote verschuivingen tussen de verschillende fondsen. Oorzaak was dat per aanstaande maandag de jaarlijkse herijking van de AEX-index ingaat, en beleggers daar gisteren op anticipeerden. Fondsen die zwaarder gaan wegen in de index, zoals Aegon, konden rekenen op grote kooporders, waarvan het gros pas kort voor het slot van de handel loskwam. Aegon steeg met 4,2 procent, Corus met 4,1 procent, en Unilever met 4,0 procent. Nieuwkomer in de AEX-index Getronics steeg met 4,5 procent en een andere nieuwkomer, UPC ging met ruim zeven procent omhoog.

Bij fondsen waarvan het aantal aandelen dat meeweegt in de index wordt teruggebracht, speelden zich soms chaotische taferelen af. Wolters Kluwer dook een halfuur voor het slot onder massale verkooporders met ruim 13 procent naar beneden. In KPN gebeurde hetzelfde, hetgeen leidde tot een koersverlies van 4, 6 procent. Ahold, waarvan ook nog bekend werd dat het uit de invloedrijke Stoxx-index zal verdwijnen, kelderde met 6,5 procent.

"Dit is geen ordelijke markt meer," zei een handelaar gisteren, en voegde daar aan toe dat zo'n hectische handel zelden voorkomt. Beleggers die de AEX-schaduwen moesten zorgen dat zij met ingang van maandag hun aandelenportefeuille zo goed mogelijk in overeenstemming zouden hebben met de index zoals die dan geldt. De hectische handel werd versterkt doordat gisteren de februari-optieseries op de beurs afliepen, hetgeen doorgaans al leidt tot verhoogde activiteit.

Gedrurende de dag leek het er aanvankelijk op dat beleggers in de afgelopen week al hadden geanticipeerd op de herschikking, door aandelen die zwaarder zouden gaan wegen in te kopen en aandelen die minder zwaar gingen wegen te verkopen. Dat bleek aan het eind van de dag niet helemaal het geval te zijn. " Iedereen heeft tot op het laatst zijn kaarten voor de borst gehouden," zei een handelaar. Maar uiteindelijk moesten partijen hun posities toch gaan sluiten en kwam een enorme stroom aan orders los.

Nabeurs kwam de Effectenbeurs met de uiteindelijke officiële calculatie van de nieuwe AEX-index en de Midkap-index, die ook werd herijkt en waar eveneens hectische koersbewegingen te zien waren.

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)