U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Machtsstrijd in CDU begonnen

Door onze correspondent
BERLIJN, 17 FEBR. In alle hevigheid is de machtsstrijd in de Duitse christen-democratie losgebarsten nadat CDU-leider Wolfgang Schäuble zijn vertrek had aangekondigd. De generatie van de zestigers staat lijnrecht tegenover de dertigers en veertigers in de partij. Niet alleen is de functie van partijvoorzitter en CDU/CSU-fractieleider vacant gekomen. Achter de schermen worden de messen geslepen voor de post van kanselierskandidaat bij de volgende verkiezingen.

Nu het tijdperk-Kohl definitief voorbij is, schuift de Beierse CSU haar leider en minister-president Edmund 'Edy' Stoiber naar voren. Al twee weken geleden trof Stoiber op de Staatskanzlei in München zijn CDU-collega's Erwin Teufel, minister-president van Baden- Württemberg, en Bernhard Vogel, minister-president van Thüringen. De trojka nam verscheidene scenario's door voor na het eventuele vertrek van Schäuble en zweeg vervolgens discreet over de vraag wie in 2002 namens de CDU/CSU de kandidaat voor het kanselierschap moet worden.

Toen Schäuble gisteren in een dramatische persconferentie van 5 minuten in Berlijn de consequenties trok uit zijn falende crisismanagement, brak meteen onenigheid uit tussen de zusterpartijen CDU en CSU. De Beiers willen tot ergernis van de jonge garde in de CDU dat de verkiezing van een nieuw fractiebestuur plus voorzitter niet aanstaande dinsdag wordt gehouden, maar pas een week later. Dat heeft te maken met de verkiezingen in het noordelijke Sleeswijk-Holstein, die zondag 27 februari worden gehouden.

Lijsttrekker Volker Rühe, oud-minister van Defensie, en een belangrijk deel van de CDU, wil dat nog voor de verkiezingen de fractieleiding wordt vernieuwd. Als de jonge parlementariër Friedrich Merz snel tot fractieleider wordt gekozen, hoopt de CDU nog een kans te maken op winst in Sleeswijk-Holstein. De keus van een nieuwe partijvoorzitter op het CDU-congres in april laat immers nog even op zich wachten.

Zou dit huzarenstuk lukken, dan geldt Rühe als toekomstig minister- president ook als potentiële kanselierskandidaat van de CDU. Dat is een streep door de rekening van 'de blonde valbijl' Stoiber. Een deel van de jonge garde van de CDU zet in op partijsecretaris Angela Merkel als voorzitter én als een potentiële kandidaat voor het kanselierschap. De oudere garde in de CDU en CSU voelt daar weinig voor en ziet liever de 66-jarige Bernhard Vogel, minister-president van Thüringen, als interim-voorzitter. Met Vogel als CDU-voorzitter zou Stoiber zich verzekerd weten van zijn kanselierskandidatuur.


Zie ook:

Aftreden Schäuble is nu onvermijdelijk (16 februari 2000)
De stoelendans in CDU is begonnen(16 februari 2000)
CDU voorlopig beboet met 41 miljoen mark (11 februari 2000)
Rol CDU in Hessen in opspraak (11 februari 2000)
Onderzoek CDU naar donaties stokt (5 februari 2000)
Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)