U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

SPD


Schäuble is nog lang niet weg


CDU-leider Wolfgang Schäuble mag dan onder vuur liggen van zijn eigen partij, de kans dat hij aftreedt is vooralsnog klein.

Door onze correspondent MICHèLE DE WAARD

BERLIJN, 14 JAN. De druk op Wolfgang Schäuble om af te treden neemt toe nadat de leider van de Duitse CDU deze week bekende 100.000 mark te hebben aangenomen van een wapenhandelaar. Steeds meer CDU-politici speculeren over zijn opvolging. Toch is de vraag of de CDU voorlopig niet tot Schäuble is veroordeeld, al was het alleen maar omdat een duidelijk alternatief ontbreekt.

"Mijnheer Schäuble, hoe denkt u dat wij ons als trouwe CDU-kiezers voelen? Bedrogen en verraden. Voorstel: alles moet op tafel komen en dan moet u aftreden", schreef Ingolf Fischer uit Hessen. De brief is maar één van de vele, die dagelijks bij Duitse kranten en op het CDU-hoofdkantoor in Berlijn binnenstromen. Zowel CDU-kiezers als partijbestuurders zijn teleurgesteld en verbitterd over hun voorzitter, wiens naam in de zwart-geld-affaire nu ook bezoedeld is. De 'eeuwige' kanselier Helmut Kohl, die Duitsland 16 jaar regeerde en door dezelfde affaire ernstig in de problemen kwam, lijkt zijn kroonprins van weleer mee te sleuren in zijn val. Schäuble was de man die de CDU na het verkiezingsdebâcle uit de crisis moest halen; nu heeft Schäuble met zijn bekentenis de CDU juist dieper in de problemen gebracht.

Friedhelm Ost, fractielid van de CDU en woordvoerder van de vorige regering, meent dat Schäuble aanzienlijke ravage heeft aangericht. Nu gaat het volgens Ost niet meer om personen, maar om het redden van de partij. Een nieuwe start is nodig met nieuwe mensen, vindt hij. Ost heeft ook al een kandidaat die als interim-leider kan fungeren: de populaire 69-jarige Saksische minister-president Kurt Biedenkopf, een jarenlange politieke opponent van Kohl. De Hamburgse fractieleider Ole von Beust, een 'Jonge Wilde' van de generatie van veertigers, dringt aan op vervroeging van het voor april geplande CDU-congres, waar (her)verkiezing van de Schäuble op het programma staat. Immers, de voorzitter is "ernstig beschadigd", zegt Von Beust.

Tegelijkertijd spreken andere kopstukken in de CDU zoals partijsecretaris Angela Merkel, CDU-voorzitter in Noordrijn-Westfalen Jürgen Rüttgers, vice-voorzitter Norbert Blüm, maar ook de vroegere algemeen secretaris en Kohl-criticus Heiner Geissler hun steun uit voor de huidige partijleider. Rüttgers waarschuwde bezorgd voor een scheuring van de partij tussen zogenaamde 'Kohlianen' en 'vernieuwers', die menen dat rigoureus afgerekend moet worden met het tijdperk-Kohl. Hij zei niet van plan te zijn als tegenkandidaat tegen Schäuble op het CDU-congres te willen aantreden. Ook Von Beust meent, dat hoewel Schäuble een grote fout heeft gemaakt, niet al te snel de staf over hem moet worden gebroken.

Het is namelijk Kohl over wie de vertwijfeling en irritatie bij de CDU diep zit. Daarbij vergeleken is de handelwijze van Schäuble relatief onschadelijk, vinden velen. Kohl heeft namelijk met het illegaal doorsluizen van miljoenen om zijn macht in de partij te sterken, de wet overtreden die publicatie en herkomst van grote donaties verplicht. Schäuble daarentegen heeft een dag na een etentje in Bonn, waar fondsen voor de partij werden geworven, 100.000 mark van wapenhandelaar Karlheinz Schreiber ontvangen en deze afgegeven aan de penningmeester van de partij. Dat het geld niet als donatie in het jaarverslag opduikt, maar onder het kopje 'overige inkomsten' is geboekt, lijkt vooralsnog niet Schäuble te verwijten.

Toch is ook de geloofwaardigheid van de CDU-leider aangetast, doordat hij dit feit zo laat heeft bekend gemaakt. Terwijl de affaire al twee maanden geleden aan het licht kwam en Schäuble zich opwierp als degene die "absolute opheldering" eiste, geldt hij nu als medeplichtige aan het 'systeem-Kohl'. De rechter als dader. Ook Schubles aanvankelijke bewering dat hij de wapenhandelaar nauwelijks kende, wekt argwaan. Is Schäuble nog te vertrouwen of houdt hij meer verborgen, vragen CDU-ers zich argwanend af.

Juist de geloofwaardigheid van haar voorzitter is voor de CDU cruciaal om uit de desolate situatie te komen. Weliswaar wordt druk over Schubles opvolging gespeculeerd en circuleren veel namen zoals die van partij- secretaris Merkel, 'Jonge Wilden' als minister-president Roland Koch in Hessen of vice-voorzitter Christian Wulff, of de eerder genoemde Rüttgers en oud-minister Volker Rühe. De positie van de laatste twee hangt mede af van hun prestatie bij de komende deelstaatverkiezingen. Erger is echter dat alle kandidaten als onervaren of mogelijk medeplichtig (zoals Rüttgers en Rühe) aan het systeem-Kohl gelden. Schäuble hoeft daarom niet uitgespeeld te zijn als CDU-leider. Maar dat hij als eeuwige kroonprins van Kohl de geschiedenis ingaat lijkt zo goed als zeker.


Zie ook:

Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)