NRC Handelsblad: vandaag Donderdag 17 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Het medische rapport van Pinochet.
bolletjeKweek je eigen hersen- cellen in de Digitale Leestafel.
bolletje Stemming: Ouderen meer laten betalen aan AOW?
bolletje Economie voor jou over de chip en de democratie.
bolletje Straatgeweld onder de loep genomen in Profiel.
bolletje In het nieuws:
Dossier IRT Vervolg
Dossier EK 2000
Dossier Oostenrijk
Dossier Clickfonds
Dossier Computerbeveiliging
Dossier Amerikaanse verkiezingen
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Kofi Annan in Oost-Timor
DILI - Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, troost in Liquisa, Oost-Timor, familieleden van slachtoffers van aanvallen van pro-Indonesische milities, vorig jaar september. Liquisa ligt 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Dili. Meer dan vijftig mensen vonden hier de dood toen milities en Indonesische soldaten een groep van honderden vluchtelingen aanvielen op een kerkterrein. Annan is in Oost-Timor om de gevolgen van de terreur tegen de plaatselijke bevolking te onderzoeken. Het geweld volgde op een door de VN georganiseerd referendum over de onafhankelijkheid van het gebied.
(Foto: Reuters)

Philips overtreft prognoses winst
Philips heeft de toch al hooggespannen verwachtingen overtroffen met een ruime verdrievoudiging van de winst. Voordat een systeemfout vanmorgen op de beurs de handel in Philips onmogelijk maakte, steeg het aandeel met 9,90 euro tot een record van 178,40 euro.

* Winst Philips vooral door consumentenelektronica
De scherpe winstgroei die Philips het afgelopen jaar heeft laten zien komt door een explosie van de resultaten in de divisie consumentenelektronica en een sterke winstverbetering bij deelnemingen als TSMC (halfgeleiders), ASML (toeleverancier van chipmakers) en LG.Philips (platte beeldschermen).

* Akkoord over tolpoorten bij Den Haag en Utrecht
Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren een beginselakkoord bereikt met de stadsregio's Den Haag en Utrecht over de invoering van het rekeningrijden. In december was er al een soortgelijke overeenkomst met de regio Amsterdam gesloten over deze methode van filebestrijding tijdens de ochtendspits.

* Lek leidt tot politieke rel in Spanje
Het uitlekken van het vertrouwelijke medisch onderzoek naar de gezondheidstoestand van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet heeft in Spanje tot grote politieke en diplomatieke commotie geleid.

* Machtsstrijd in CDU begonnen
In alle hevigheid is de machtsstrijd in de Duitse christen-democratie losgebarsten nadat CDU-leider Wolfgang Schäuble zijn vertrek had aangekondigd. De generatie van de zestigers staat lijnrecht tegenover de dertigers en veertigers in de partij. Niet alleen is de functie van partijvoorzitter en CDU/CSU-fractieleider vacant gekomen. Achter de schermen worden de messen geslepen voor de post van kanselierskandidaat bij de volgende verkiezingen.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Steek dat maar
in uw tolpoort!

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Het begon met een koffertje met geld
Van een koffer met geld in Zwitserland tot het aftreden van CDU-leider Wolfgang Schäuble. Een overzicht van de zwartgeldaffaire.

* Brullende Jeff Bezos koning Internet
De 36-jarige Jeff Bezos is met zijn Amazon.com een van de tycoons van het Internet. Een gesprek in zijn hoofdkwartier in Seattle.

* ABP markt op met beleggingen
Pensioengigant ABP stapt in de markt voor beleggingsfondsen. ABP gaat de fondsen niet aan het beleggende publiek aanbieden, maar aan werkgevers in zijn bestaande klantenkring, zoals gemeenten.

* 'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd'
ein Rood, voormalig hoofd communicatie van Vitesse en de rechterhand van de maandag weggestuurde voorzitter Karel Aalbers, beticht energiemaatschappij Nuon ervan dat ze de financiële druk op Vitesse bewust hoog heeft opgevoerd om Aalbers eruit te kunnen werken. Nuon doet de aantijgingen af als "een absurd verhaal".


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Schäuble's val
"Ik voel me bevrijd", verklaarde CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble nadat hij op dinsdag 18 januari een titanenstrijd met Helmut Kohl had uitgevochten. Schäuble was toen bereid geweest zijn functies ter beschikking te stellen als Kohl bleef weigeren de namen te noemen van de gulle gevers van ruim twee miljoen mark die de oud-kanselier erkende persoonlijk in baar geld te hebben aangenomen. De partijtop hield Schäuble toen af van politieke zelfmoord. Hij kon niet worden gemist, meende men. Kohl werd gedwongen zijn erevoorzitterschap neer te leggen.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )