U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

CDU-parlementslid weg om zwart geld

Door onze correspondent MICHèLE DE WAARD
BERLIJN, 18 JAN. Manfred Kanther, oud-minister van Bin nenlandse Zaken, ex-CDU-voorzitter in Hessen en lid van de Duitse Bondsdag, legt zijn parlementair mandaat neer.

Daarmee is hij de eerste CDU-politicus die consequenties trekt uit het groeiend aantal zwartgeldschandalen bij de partij. Tijdens de crisiszitting van het bestuur van de CDU, vanmiddag in Berlijn, over de affaires zullen wellicht nog meer koppen rollen. De positie van onder anderen partijleider Schäuble staat ter discussie. Hij zou te laat zijn betrokkenheid bij zwartgeldtransacties hebben toegegeven. De Berlijnse krant Tagesspiegel meldde vanmorgen dat Schäuble vandaag zijn aftreden zal aankondigen. Kanther maakte gisteravond zijn besluit als parlementariër terug te treden bekend. "Ik zal de drijfjacht beëindigen", zei Kanther, "en mijn functie als parlementariër beschikbaar stellen". Kanther bekende afgelopen weekeinde dat zijn partij-afdeling in de deelstaat Hessen jarenlang illegaal miljoenen naar rekeningen in Zwitserland en Liechtenstein had doorgesluisd. In totaal is ongeveer 30 miljoen mark aan donaties op deze rekeningen terechtgekomen. Daarmee heeft Kanther, die de transacties samen met oud- penningmeester Casimir prins van Sayn-Wittgenstein uitvoerde, de partijwet overtreden. De wet verplicht partijen tot publicatie en herkomst van donaties boven de 20.000 mark in het jaarverslag.

Uit het schandaal in Hessen blijkt dat de zwartgeldaffaire niet tot oud- kanselier Helmut Kohl beperkt blijft. Bijna twee maanden geleden gaf Kohl toe als partijvoorzitter er jarenlang een netwerk van illegale rekeningen op na te hebben gehouden, waarop miljoenen aan donaties werden getransporteerd naar lokale partij-afdelingen. Ook CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble gaf onlangs toe een koffertje met 100.000 mark te hebben ontvangen van de wapenhandelaar Schreiber. Hoewel Schäuble het geld heeft afgegeven aan de penningmeester van de partij, heeft hij daarover pas laat in het openbaar medelingen gedaan. Schäuble had in december tijdens een debat in de Bondsdag, toen de parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire-Kohl werd geïnstalleerd, beweerd nooit iets van Schreiber te hebben ontvangen.

In de CDU is niet alleen de verbittering groot over de almaar nieuwe onthullingen. Christian Wulff, vice-voorzitter van de CDU en tevens CDU- leider in Nedersaksen zei gisteren dat er ook een machtsstrijd wordt uitgevochten. Oud-kanselier Kohl zou bijzonder verstoord zijn over de deloyaliteit van Schäuble en partijsecretaris Angela Merkel. Hij zou aanhangers mobiliseren om te voorkomen dat hij alleen de Zwarte Piet toegeschoven krijgt. "Ik zal ervoor zorgen dat Schäuble een justitieel onderzoek aan zijn broek krijgt", zou Kohl volgens het weekblad Der Spiegel hebben gezegd.


Zie ook:

Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)