U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne'

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 24 JAN. François Mitterrand, de toenmalige Franse president, heeft in 1992 de Duitse oud- bondskanselier Helmut Kohl met 30 miljoen mark ondersteund bij zijn verkiezingscampagne. Dat meldt zowel de Duitse televisiezender ARD als de Franse zender France 2.

Beide zenders beroepen zich op een bron uit de omgeving van de begin 1996 overleden president. Volgens die bron zou het niet om "omkopingsgeld" gaan, maar om gelden voor de verkiezingscampagne.

De financiën waren bedoeld als steun "in het Europese staatsbelang". Kohl en Mitterrand verbond één doel: de vereniging van Europa. De beide vrienden hielpen elkaar door dik en dun.

De financiële transactie zou via het Franse staatsbedrijf Elf Aquitaine bij de CDU zijn terechtgekomen. De operatie zou door leden van de geheime dienst en andere bemiddelaars zijn afgewikkeld. Een trefpunt waar de betrokkenen elkaar regelmatig zagen was het hotel Le Richmond in Genève.

Een deel van de 30 miljoen mark zou via de in Monaco woonachtige Duitser en lobbyist Dieter Holzer, voormalig agent bij de geheime dienst, naar de Bondsrepubliek zijn getransporteerd. Holzer geldt als een van de Duitse sleutelfiguren in de zogeheten Leuna-affaire; hij gold als bemiddelaar tussen Kohl en Elf Aquitaine. De Franse justitie onderzoekt al enkele jaren waar de 85 miljoen mark aan smeergelden zijn gebleven, die Elf Aquitaine heeft betaald in verband met zijn investering in de Oost-Duitse Leuna-raffinaderij.

De Franse connectie zou wel eens een belangrijk element kunnen blijken te zijn in het financiële schandaal, dat de CDU al maanden in zijn greep heeft. Volgens Franse bronnen zou daarbij 11 tot 13,5 miljoen mark van Elf naar de CDU zijn gevloeid. De Franse zakenman André Guelfi, voormalig directeur bij Elf, is een van de Franse hoofdrolspelers in de Leuna-affaire. Guelfi zegt dat hij van de vroegere Elf-president Loik Le Floch-Prigent had gehoord, dat provisies aan politieke partijen in Duitsland werden verdeeld. Zowel Kohl als Mitterrand zou over de Elf-deal geïnformeerd zijn. Guelfi is met smeergeldpraktijken bekend, want via zijn firma Nobleplac in Liechtenstein zou de 85 miljoen mark zijn gelopen die Elf in de Leuna- zaak zou hebben betaald. De voormalige geheime-dienstagent Holzer had een volmacht voor Guelfi's rekening Een van de meest succesvolle officieren van justitie, Paul Perraudin uit Genève (bijnaam Paul Pot), heeft een onderzoek tegen Guelfi ingesteld. Guelfi heeft in 1997 in Frankrijk al vastgezeten omdat hij van corruptie werd beschuldigd en wegens misbruik van publieke fondsen. Officier van justitie Perraudin verdenkt ook Holzer van witwassen, bedrog en vervalsing van documenten. Het was ook Perraudin, die eind 1999 de officier van Justitie in Augsburg op het spoor van de Leuna-affaire en de CDU zette. Justitie in Augsburg bracht de Kohl-affaire vorig jaar aan het rollen omdat uit het onderzoek naar voormalig CDU-penningmeester Walther Leisler Kiep bleek, dat één miljoen aan smeergeld uit een wapentransactie via Kiep op illegale CDU-rekeningen was terechtgekomen. Volgens Perraudin duiken er in de CDU-affaire en de Leuna-zaak gedeeltelijk dezelfde namen op, onder wie Walther Leisler Kiep, oud-minister-president van Saksen-Anhalt Werner Münch en de vroegere chef van Kohls bondskanselarij Friedrich Bohl. Ze zijn allemaal lid van de CDU, hadden iets te maken met de bouw van de olieraffinaderij in Leuna en kenden Holzer.

De Leuna-kwestie is ook een van de zaken, die de Duitse parlementaire commissie onderzoekt inzake de Kohl-affaire. De groenen en sociaal- democraten willen enkele leden van de commissie binnenkort naar Parijs sturen om met een aantal sleutelfiguren in de Elf-deal te spreken.

Oud-kanselier Helmut Kohl heeft de speculaties over de 30 miljoen steun van Mitterrand "een verzinsel" genoemd. CDU-partijsecretaris Angela Merkel zei, dat het accountantsbureau van de partij geen aanknopingspunten heeft gevonden voor dergelijke geldstromen in samenhang met Elf Aquitaine. Vandaag maakt het bestuur van de CDU de bevindingen van het accountantsonderzoek naar de partijfinanciën in de jaren negentig bekend. Verwacht wordt dat hieruit ook personele consequenties getrokken zullen worden.


Zie ook:

'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)