U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Schuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 11 JAN. Na oud- kanselier Helmut Kohl blijkt nu ook CDU-voorzitter Wolfgang Schuble illegale gelden te hebben aangenomen. Een week geleden distantieerde de CDU-leider zich nog van Kohl in de zwartgeld-affaire. Gisteravond gaf Schuble in het televisieprogramma Farbe Bekennen toe dat hij in 1994 van de wapenhandelaar Karlheinz Schreiber 100.000 mark in contanten heeft aangenomen. Het geld is terechtgekomen op een van de geheime rekeningen van de CDU.

Schuble zei echter in het televisieprogramma het geld te hebben doorgegeven aan de toenmalige penningmeester van de CDU, Brigitte Baumeister. Deze heeft het geld niet op de officiële CDU-rekening geboekt, noch is de naam van de gever gepubliceerd in het jaarverslag van de CDU.

Baumeister heeft, zo bleek Schuble later, bij haar voorganger Walther Leisler Kiep geïnformeerd wat ze met het hoge bedrag in contanten moest doen. Kiep verklaarde zich direct bereid het geld in ontvangst te nemen en via de belastingexpert van de partij Weijrauch door te sluizen naar een van de geheime CDU-rekeningen. Zodoende dook de donatie niet op in de boekhouding van de CDU met de naam van de donateur waartoe alle partijen volgens de wet verplicht zijn. Wel werd de 100.000 mark geregistreerd onder het kopje 'overige inkomsten'.

Schuble zei pas bij de recente financiële controles in de CDU naar aanleiding van de affaire-Kohl te hebben gemerkt, dat de donatie niet in het jaarverslag is genoemd. Derhalve ziet de CDU-voorzitter geen reden af te treden omdat hij het geld 'normaal' heeft doorgegeven aan de CDU- penningmeester. "Dat was een normale gang van zaken, die volgens de regels is verlopen", aldus Schuble.

Schubles bekentenis heeft velen in de CDU geschokt. "Catastrofaal", noemde een bestuurslid de verklaring van de CDU-leider. "Het tijdperk Kohl is ten einde, een tijdperk Schuble zal er nooit komen", zei een ander partijlid dat anoniem wilde blijven. Volgens partijsecretaris Angela Merkel valt Schuble niets te verwijten.

Intussen dreigen ook de Groenen verwikkeld te raken in een geldschandaal met betrekking tot partijfinanciën. Partijleider en minister van Buitenlandse Zaken, Joscha Fischer, zou bij het verzamelen van donaties voor de partij zijn persoonlijke jaarlijkse bijdrage hebben gereduceerd van 35.127 mark tot onder de 20.000 mark, meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)