U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

'Geen helder beeld'

Onderzoek CDU naar donaties stokt


BONN, 5 FEBR. De leiding van de CDU slaagt er niet in helderheid te krijgen in het illegale- financieringsschandaal dat de partij heeft getroffen. Oud- bondskanselier Helmut Kohl volhardt in zijn weigering namen van geldgevers te noemen.

De leiding van de CDU heeft de afgelopen tijd financiële medewerkers van Kohl ondervraagd, en daarbij zijn "nieuwe" en "pijnlijke" aanwijzingen boven tafel gekomen over anonieme giften die in het verleden aan de CDU zijn gedaan. Daarbij is voor het eerst de naam van het elektronicaconcern Siemens opgedoken. Maar veel verhalen zijn zo onduidelijk, of met elkaar in tegenspraak, dat het eigen onderzoek van de partij feitelijk in een impasse is gekomen, zo werd gisteren gezegd op een persconferentie in Bonn.

Partijsecretaris Angela Merkel zei in Bonn dat de partijleiding "het kartel van het zwijgen" van voormalig medewerkers van Kohl weliswaar heeft doorbroken, maar dat dit niet heeft geleid tot een duidelijk inzicht in de omvang van de illegale financieringspraktijken. Ook blijft onduidelijk wie de donoren zijn geweest die de partijkas in het verleden in het geheim hebben gespekt. "We zijn zo ver gekomen als we konden", zei Merkel, die zich teleurgesteld toonde.

Partijvoorzitter Wolfgang Schuble zei dat het verdere onderzoek nu in handen is van het openbaar ministerie en van de speciale onderzoekscommissie van de Bondsdag. Volgens Schuble heeft het onderzoek van de CDU "een hele lijst van nieuwe, pijnlijke ontdekkingen" opgeleverd.

De enige naam die gisteren werd genoemd was die van Siemens. Het bedrijf zou de CDU eind jaren tachtig, begin jaren negentig ongeveer een miljoen gulden hebben toegestopt. Kohl heeft al eerder toegegeven tussen 1993 en 1998 donaties te hebben ontvangen van 1,5 miljoen tot 2 miljoen mark. Hij heeft nu tegen de partijleiding gezegd ook eerder al donaties te hebben gekregen, maar volgens hem ging het slechts om kleine bedragen. Een partijfunctionaris herinnerde zich evenwel dat Kohl tussen 1989 en 1992 in totaal 2 tot 3 miljoen mark in baar geld in de partijkas heeft gestopt. Op de tv-zender ZDF zei Kohl gisteravond geen weet te hebben van geheime rekeningen van de CDU in Zwitserland en andere landen. (Reuters, AP)


Zie ook:

Meer zwart geld in CDU dan gedacht (25 januari 2000)
'Mitterrand gaf Kohl miljoenen voor campagne' (24 januari 2000)
'CDU is, ondanks alles, sterke partij' (22 januari 2000)
Kopstuk van CDU pleegt zelfmoord (21 januari 2000)
Weinig begrip voor Helmut Kohl (21 januari 2000)
Kohl niet langer erevoorzitter CDU (19 januari 2000)
CDU-parlementslid weg om zwart geld (18 januari 2000)
Aanzien van de Duitse democratie in geding (17 januari 2000)
Schäuble is nog lang niet weg (14 januari 2000)
Schäuble bekent illegaal geld te hebben ontvangen (11 januari 2000)
Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht (6 januari 2000)
Onderzoek Kohl ontzet Duitsers (30 december 1999)
Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top (22 december 1999)
Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)