U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CDU

Profiel Duitsland
(september 1998)

Frankfurter Allgemeine Zeitung


Oud-kanselier Kohl verliest steun CDU-top

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 22 DEC. Angela Merkel, algemeen secretaris van de Duitse CDU, heeft haar partij opgeroepen zich te distantiëren van Helmut Kohl. De oud-kanselier heeft de partij met zijn toegegeven handelwijze omtrent zwartgeldrekeningen "materiële miljoenenschade" toegebracht. Tevens heeft hij de geloofwaardigheid van de CDU aangetast.

Merkel schrijft dit vandaag in een bijdrage aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het feit dat Merkel, die als rechterhand geldt van CDU-partijvoorzitter Wolfgang Schuble, openlijk afstand neemt van Helmut Kohl betekent dat zij zich gesteund weet door de partijtop. Ook maakt het optreden van Merkel duidelijk dat de ondervraging van Kohl gisteren door het accountantsbureau Ernst & Young in Berlijn niet de door de CDU gewenste informatie over de geheime bankrekeningen heeft opgeleverd.

De CDU wil via het onderzoek van Ernst & Young zo snel mogelijk opheldering krijgen over de herkomst van de illegale gelden die Kohl jarenlang als partijvoorzitter beheerde. Vorige week gaf Kohl publiekelijk op de televisie toe, dat hij bedragen van 1,5 2 miljoen mark via deze geheime partijrekeningen naar lokale afdelingen heeft doorgesluisd. Ook gaf de oud-kanselier impliciet toe dat het zwart geld betrof, dat "contant in koffers" de CDU-partijcentrale in Bonn is binnengedragen. Iets wat volgens Kohl helemaal "niet ongebruikelijk" was.

Kohl heeft met zijn handelwijze de wet op de partijfinanciering overtreden, die de publicatie van giften boven de 20.000 mark verplicht stelt. De oud-kanselier, die toegaf "mogelijk" fouten te hebben gemaakt, weigerde echter de namen van de donateurs bekend te maken. De voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie, die door de Bondsdag is ingesteld om de kwestie te onderzoeken, liet eerder deze week weten dat Kohl in het uiterste geval desnoods tijdelijk gevangen kan worden genomen ('gegijzeld') om hem tot een bekentenis te dwingen. Volgens bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) hoeft het evenwel zover niet te komen, omdat hij er het "volste vertrouwen" in heeft dat Kohl zijn plichten als burger kent.

Merkel riep Kohl eerder deze week op de herkomst van de illegale gelden die in de partijkas zijn gevloeid, bekend te maken. De CDU is er veel aan gelegen de affaire-Kohl op te helderen nog voordat de parlementaire onderzoekscommissie met haar bevindingen naar buiten komt. De CDU, die de eerste teleurgestelde leden al ziet weglopen vanwege de kwestie- Kohl, vreest niet alleen de komende deelstaatverkiezingen in Sleeswijk- Holstein en Noordrijn-Westfalen te verliezen. Ook de kansen van de CDU bij de komende Bondsdagverkiezingen in 2002 staan op het spel, schrijft Merkel. Volgens haar was de tijd van Kohl al voorgoed voorbij met het verlies van de verkiezingen in september 1998.


Zie ook:

Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen (17 december 1999)
Kohl: ik beheerde geheime gelden (1 december 1999)

NRC Webpagina's
22 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)